Vulfactor buis

Twaalftien

  • #1
Dat er maximaal 5 draden door een stugge 5/8 buis mogen is redelijk bekend, en in een eerder bericht is een stuk tekst uit NEN1010 hierover geciteerd (te vinden met zoekterm “vulfactor
 

Twaalftien

  • #2
Heeft niemand hier een antwoord op? Dan had ik misschien toch geen denk- of rekenfout gemaakt... ik kan me voorstellen dat fabrikanten nu iets dunnere isolatie toepassen en dat de berekening in NEN1010 gebaseerd is op wat destijds gangbaar was…(?)

Ik kwam hierop omdat ik wisselschakelingen heb van de gang beneden -> gang 1e verdieping –> voorzolder, en in de jaren 60 geen aardedraad is aangelegd.
Nu wil ik op zolder wat op deze groep uitbreiden en zou aardedraad op het stuk van schakelaar 1e verdieping naar de centraaldoos daarboven een 6e draad betekenen in een 5/8 buis.
En dat is juist een stuk waar ik niet wil hakken en breken om een nieuwe buis aan te brengen. Opbouwkoker zou nogal in het oog springen, en adersparende schakeling is ook geen optie want van deze groep heb ik geen fase van een andere route boven.

Er zijn tegenwoordig ook “vaste
 

Tiho

  • #3
En dan hangt een volgende bewoner een lamp met ventilator aan de 0,5 mm2. ik denk dat jouw sommetje meer is voor de dikkere buisen. Bij de sticky,s hier staat voor 19 mm al dat iets niet beschreven is. Ze gaan geen max 5 voorschrijven als dat er ook zes of zeven mogen zijn natuurlijk.
 

Twaalftien

  • #4
Dank je, dat wil dan zeggen dat die volgende bewoner (over 20 jaar ofzo) het armatuur vervangt. En dan ook nog een bijzonder zware ventilator weet te vinden. Kan ik er niet van uitgaan dat iemand die met elektra bezig is het verschil ziet tussen 1.5 en 0.5?
 

Tiho

  • #5
Volgens mij hoort een schakeldraad 1,5 te zijn. Dus dat denkt iedereen dan om het simpel te houden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Er is geen enkele leek die het verschil ziet en daar een punt van maakt, het werkt toch?

Je berekend de draden op de belasting die je aansluit, je moet de bedrading berekenen op de maximale foutstroom die kan gaan lopen.
Die foutstroom moet zo groot zijn dat de zekering binnen een bepaalde tijd aanspreekt en dat de bedrading geen thermische schade oploopt.
 

Twaalftien

  • #7
Oke dus als schakeldraden niet minder dan 1.5 mogen zijn lijkt de enige optie om een lelijke by-pass te leggen met P25 koker. Al blijft het een beetje knagen dat de NEN tekst de tabel lijkt tegen te spreken.
Bedankt voor de reacties in elk geval.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Ik denk dat ik, als de buizen fatsoenlijk recht zijn, er gewoon 6 draden door zou trekken.
 

StefanD

  • #9
Je zou ook draadloos kunnen schakelen, dan heb je helemaal geen schakeldraden meer nodig.
 

Twaalftien

  • #10
@Hessie: ja ik denk dat je gelijk hebt. Het is een kort traject met 2 bochten. Het gaat er toch om dat de draden onbeschadigd getrokken kunnen worden, ik zal gauw genoeg merken of dat goed gaat. Zo niet dan kan ik alsnog kiezen voor een bypass of draadloos schakelen. Bedankt.
@StefanD: bedankt, is ook een optie. Ik heb alleen begrepen dat je dan ongeveer elk jaar batterijtje moet wisselen.
 

StefanD

  • #11
Het batterijverbruik is afhankelijk van het gebruik van de schakelaar. Bij mij doet een schakelaar die dagelijks een paar keer wordt gebruikt het wel 2 of 3 jaar op 1 batterij.

Een eventueel alternatief kan de aderbesparende wisselschakeling zijn.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
De hoeveelheid draden heeft niet te maken met het onbeschadigd kunnen trekken van de draden maar om te zorgen dat bij een overbelasting of kortsluiting de draden hun warmte kwijt kunnen zodat de isolatie niet beschadigd raakt.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #13
Je zou de beide lampen nog door één schakeling kunnen bedienen, dan valt er een zwarte draad weg. Weet niet of dit wenselijk / mogelijk is? Of het zolderlicht op zolder aan en uit doen, ipv op de 1e verdieping.
 

Twaalftien

  • #14
@StefanD: bedankt, dat maakt draadloos toch het overwegen waard. Ik zal daar toch eens naar gaan kijken. Adersparend is helaas geen optie want dan moet er fase van dezelfde groep via een andere route beschikbaar zijn aan de "andere kant" (in dit geval boven).

@The headhunter: daarmee heb je gelijk m'n oorspronkelijke vraag beantwoord denk ik. Dus overgebleven opties zijn draadloos schakelen of de bedrading verdelen over bestaande leiding en een nieuwe p25 koker.

@Hessie: goede suggesties! Maar in onze situatie niet wenselijk. Ik heb ook nog even aan bewegingssensor gedacht..

Allen hartelijk dank!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu