Rare wisselschakelaar

Westenburg

  • #1
Dag dames en heren! Daar ben ik weer! :mrgreen:
Momenteel ben ik bezig met het vervangen van enkele schakelaars in mijn woning. Op dit moment zit ik met een groot probleem: bij de deur bevindt zich een schakelaar (wissel) en boven mijn bed een trekschakelaar, waarmee ik het licht in de kamer ook aan en uit kan zetten.
De situatie ziet er als volgt uit:
Schakelaar deur => 1 groene draad; => 2 zwartedraden
Trekschakelaar => 1 groene draad; => 2 zwarte draden
Het lijkt zelfs erop alsof vanaf beide schakelaars draden naar de lamp lopen. Hoe kom ik daarbij? Nou als ik aan een van de zwartedraden bij elkvan de schalaars trek bewegen de zwarte draden van de lamp. Hoe sluit ik in Godsnaam ziets aan!!??
Bij mijn weten gaan er vanaf 1 schakelaar 1 groene (bruine)draad en twee zwarte draad naar schakelaar 2 en vanaf daar weer 3 draden (zwarte). Maar nu ben ik even de weg kwijt. Iemand enig idee??
Alvast bedankt! :super:
 

Fiesiekus

  • #2
Dag sergeant-majoor.

Dit is een zeldzaam, maar wel mooi, voorbeeld van de zgn. aderbesparende wisselschakeling. Geen probleem, als u nieuwe schakelaars wilt gebruiken, kan dat zonder probleem.
.


In de onderste tekening moet u bruin als uw groene draden zien; zwart = zwart
 

Westenburg

  • #3
Fiesiekus schreef:
Dag sergeant-majoor.

Dit is een zeldzaam, maar wel mooi, voorbeeld van de zgn. aderbesparende wisselschakeling. Geen probleem, als u nieuwe schakelaars wilt gebruiken (is dat het geval??), kan dat zonder probleem.
Gegroet,
U herinnert mij u zich nog. Kijk eens aan! Hebt u nog meer briljante onderschriften voor mij of was het iemand anders! :mrgreen:
Eigenlijk wil ik weten hoe ik zoiets monteer. Ik kom er niet uit, nog even en ik ruk dat hele zooi eruit! :denk:
Bvd voor uw antwoord!
 

Fiesiekus

  • #4
Wilt u nieuwe schakelaars of de bestaande gebruiken? Werkt de situatie nu?
 

Westenburg

  • #5
Fiesiekus schreef:
Wilt u nieuwe schakelaars of de bestaande gebruiken? Werkt de situatie nu?
Verhip! Ik denk dat ik het begin te snappen. Ik heb nieuwe aanschaf, na maanden dat gejankt van mijn vrouw te hebben aangehoord. Hij doet als een nieuwe mitrailleur. Bedankt voor uw hulp! :prima: :super:
 

Fiesiekus

  • #6
Als u foto's of omschrijving plaatst, kunnen we uitleggen welke draden waar op moeten. Het zijn toch wel 2 wisselschakelaars?
 

Xr8

  • #7
Zoals in het schema al aangegeven staat. De 2 groene draden komen in de schakelaar op een van de schakelcontacten.

Aan beide kanten blijven nu de 2 zwarten over. 1 van deze zwarte draden loopt naar de lamp, de andere naar de andere schakelaar.

Je zult nu moeten weten welke zwarte draad naar de lamp gaat. Dit is testen door de zwarte draden een voor een tegen de groene te houden (voorzichtig, de groene moet hiervoor wel even onder spanning staan).

Bij een van de twee zwarte draden aan beide kanten gaat de lamp branden. Deze twee zwarte draden komen dan aan he andere schakelcontact. De over gebleven zwarte draad komt aan beide zijden aan het P contact, meestal aangeduid met P of L of heeft een afwijkende kleur.

Succes.
 

Pepjo

  • #8
Xr8 schreef:
.... Dit is testen door de zwarte draden een voor een tegen de groene te houden (voorzichtig, de groene moet hiervoor wel even onder spanning staan).
Vind ik nou niet de meest charmante oplossing. :-|
 

Fiesiekus

  • #9
Bovendien is het experimenteren met onder spanning staande draden helemaal niet nodig; de vragensteller heeft al door aan de draadjes te trekken, uitgevonden hoe ze lopen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu