Vrijstaand bad plaatsen in huurhuis

Svenja

  • #1
Hallo!
Ik heb een klusvraag voor de badkamer.
We willen graag een vrijstaand bad in onze badkamer in ons huurhuis plaatsen, en zien grofweg twee opties.
Zie schets beneden: Onze badkamer is redelijk vierkant met een douchehoek die iets verlaagd is met een afvoerput en een wastafel daarnaast.
Schermafbeelding 2024-03-11 om 13.46.01.png


Optie 1
Dit heeft onze voorkeur: We plaatsen het bad langs de wand aan de overkant en kunnen zo de douche als douche blijven gebruiken.
Kunnen we een vrijstaand bad hier plaatsen en een soort tijdelijke afvoer op het doucheputje maken? Kortweg iets van een slang die we in het doucheputje steken als we in bad zijn geweest, of is dit écht een heel dom idee? En hoe doen we dat het beste? Heeft Iemand ervaring met afvoer-macgyveren?

Optie 2
Optie 2 is dat we een bad neerzetten in de douchehoek en dan ook in het bad douchen. Dat zou betekenen dat we een soort vaste aansluiting op de doucheafvoer kunnen maken. Alleen is de vloer in de douchehoek zon 10-15mm verlaagd, die hoogte zouden we moeten overbruggen om ervoor te zorgen dat het bad stevig staat, maar dat voelt ook niet helemaal lekker aangezien het een vochtige ruimte is.

What to do? Mijn huisgenoten en ik hebben niet veel verstand hiervan, maar willen de ruimte die er is graag benutten om onze thuis-spa droom werkelijkheid te laten worden.
Ik ben benieuwd wat jullie denken.

Groetjes,
Svenja
 

Rogeeke1

  • #2
Optie 1 zou wel kunnen.
Maar het is wel zo dat elke keer dat jij met die pijp aan het rommelen bent er frictie is en dat lijkt mij niet goed voor de aansluiting en de rubbers.
Dit zal geen jaren goed gaan.

Wil je het goed doen dan zul je het toch onder de vloer moeten laten lopen en aansluiten op bijvoorbeeld de afvoer van de douche.

Optie 2:

Dat bad heeft pootjes en anders kun je het op een andere manier opvangen door iets onder die pootjes te zetten.
Ideaal is dan niet.
Normaliter zou de vloer waarop het bad staat relatief vlak moeten zijn.

Als je het product niet zoals aangegeven gebruikt/ installeert dan vervalt ook je garantie denk ik.

Maar als ik je situatie zo kan inschatten dan is een verbouwing niet mogelijk.

Het zou kunnen lukken als je wat je goed kunt doen wel gewoon goed doet.
Anderen zullen je het afraden hier schat ik zo in.

Is het mogelijk?
Zeker, maar niet zoals het hoort of ideaal.
 

Robbie's

  • #3
Hoe stap je bij optie 1 in de douche als je toilet er voor staat? Hoe gaat de deur open?
 

Dimkal

  • #4
Als het mogelijk is om een vaste aansluiting te maken op de afvoer van je doucheputje dan zou het kunnen. Een tijdelijke oplossing die je los/vast kan maken zou ik afraden. De diameter van de douche afvoer is een maatje kleiner dan een badafvoer, dat is logisch omdat een een douche niet in een korte tijd zo’n 200 liter water hoeft af te voeren. Mocht het bij een los/vast oplossing een keer misgaan dan heb je een flinke dweilklus en grote kans dat de verzekering geen schade dekt als het je badkamer uit stroomt.
 

Haplo

  • #5
Bij een vrijstaand bad zit doorgaans een flexibele afvoer van 32. Deze zou je kunnen vervangen door een afvoer van pvc. Die zou ik dan langs de muur laten lopen, je zou dan wel een stukje uit de voorkant van het bad moeten halen (heeft een bekende van mij ook eens gedaan). Als je de afvoer in het douchegedeelte uit laat komen, loopt het water vanzelf weg.
 

Svenja

  • #6
dank voor de input allemaal! Fijn!
Ik kan als ik het goed zie niet individueel reageren dus reageer ik even en één keer.
Overall hoor ik dat het met wat mitsen en maren kan, ook al is het niet optimaal.

We gaan dan denk ik vooral optie 1 even verder onderzoeken, een grote verbouwing is inderdaad niet mogelijk omdat het om een huurhuis gaat.
@Robbies; De deur gaat naar buiten open en wat in de schets op een wc lijkt is een wastafel. Als we een klein model nemen kan optie 1 denk ik net prima wat betreft de ruimte, mijn schets is niet helemaal kloppend wat de schaal betreft. ;)
@Dimkal: dank voor de input, moeilijk om in te schatten hoe snel het water af kan lopen in de doucheput, ik ga daar even beter naar kijken. Ik hoop stiekem dat het gewoon wegloopt als we het zo aanpakken als @Haplo suggereert, dan kunnen we de douche namelijk als douche blijven gebruiken. Als we in de afvoerslang van het bad een soort ventiel/kraantje zetten die bepaald hoe snel het bad leeg loopt zou dat toch moeten kunnen. Misschien is dat wel de beste optie.
Is het in dat geval inderdaad te doen om een gat te maken in een vrijstaand bad voor een afvoer naar de zij/voorkant?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Je zou de afvoer kunnen verkleinen naar een standaard tuinslang(koppeling). Dan heb je geen kraan nodig. Doe dat dan wel zo dat je het makkelijk los kan halen, want het zal vast een keer verstoppen. (in een gewone bouwmarkt kan je waarschijnlijk alles wel krijgen, anders naar een winkel die beregening spullen verkoopt)

Je zou zelfs een volledig afgesloten bad kunnen gebruiken en die met een pompje of met alleen een slang (communicerende vaten) laten leeglopen. Alleen zal er dan een klein beetje water overblijven.
 

ADDave

  • #8
Svenja schreef:
om een gat te maken in een vrijstaand bad voor een afvoer naar de zij/voorkant?
Dan kan je het bad waarschijnlijk al snel naar de sloop brengen. Dat gaat lekken en/of scheuren.

Gewoon de afvoer gebruiken die erbij zit.
 

Hharbers

  • #9
Optie A Moet kunnen als je een leiding van 32mm pvc langs je muur laat lopen met uiteinde uitlopend in je douchehoek
Zorg wel voor afschot in PVC en voldoende vastboren met zadels op de muur
Eventueel leiding wegwerken met een koofje van waterbestendig materiaal

heb je ook nagedacht hoe je warm en koud water bij je bad krijgt ?1710316597650.png


Afhankelijk van het bad dat je koopt kun je de afvoer in badbodem vaak ook stukje open zetten ipv helemaal. (denk dat men dat gebruikt als je warm water bijvult terwijl je in bad ligt en tegelijk beetje koud water weg wilt laten lopen)

Daarmee kun je de wegstroomsnelheid naar je douche regelen en uitproberen ghoe ver afvoer open mag zonder dat boel overstroomt
 

Haplo

  • #10
Een vrijstaand bad heeft van zichzelf al een ombouw, een bad uit 1 geheel. Daar kun je in de zijkant best met een gatenzaag een gat inboren voor de afvoer. Daardoor is het bad niet sloopwaardig of kans op lekkage.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu