Vreemde scheve balk bij het dak

Bob23

  • #1
Hallo,

Ik ben bezig van een slaapkamer een badkamer te maken en dacht dat het beter zou zijn een hout met gips plafonnetje weg te halen. Hout en gips zijn immers niet ideaal in een badkamer, een schuin dak had misschien wel een leuk effect boven het bad, en ik kon meteen slecht geïsoleerd dak en spouw muur beter isoleren...

Maar helaas springt er nu een oerlelijke balk in het oog die op 3 verschillende manieren scheef loopt. De kamer is de buitenhoek van een hoekhuis. De balk loopt van een verticale beton plaat naar de achtergevel. Het is een doorlopend schuin dak van achter naar voor en op zolder zie ik nergens horizontale balken. Alle vloeren zijn van beton.

Mijn vraag is, kan ik deze niet gewoon weghalen? (het lijkt haast wel een tijdelijk steun balkje dat vergeten is) of anders vervangen voor iets knaps dat tegen het dakhout loopt?


 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Zonder een tekening van de constructieve delen van de woning is hier weinig over te zeggen. Hoewel het er niet uitziet dat de balk een dragende functie heeft voor de ondersteuning van de vloer, kan het nog wel een stabiliteitsbalk zijn. En is deze daarom vervormd.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Hoe oud is het huis? Zoek de constructietekening eens op.

Vooral oudere huizen zijn in de loop der tijd vaak zo verbouwd dat van de originele constructie weinig over is. Het kan zelfs zo worden dat onderdelen gaan dragen die daar helemaal niet voor bedoeld waren. Ik heb zo'n huis. Daar kon niets weggehaald worden zonder te stutten.
 

Bob23

  • #4
Dank voor jullie reacties. Ik lees ze nu pas. (Soms krijg ik blijkbaar geen email als er een bericht geplaatst is.)

Ik zal inderdaad achter die tekeningen aangaan. Overigens is de achterpui van deze 1e etage een houten geheel. Het lijkt erop dat deze balk dit, of de spouwmuur tegen dat hout op z'n plaats houdt.

Voorlopig blijft is sowieso zitten :)
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
4
3
7
4

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu