Vreemde opbouw dakisolatie??

Dries80

 • #1
Beste forumleden,

Bij het weghalen van het plafond van de uitbouw kwam ik een bijzonder opbouw van de isolatie tegen. De uitbouw is aan de zijkant van het huis over de hele lengte is het een plat dak.

Er ligt glaswol los op de dwarsbalken van het verlaagd plafond. Ze overlappen elkaar een beetje om een soort van dicht geheel te krijgen.

De ruimte tot aan onderkant van het dak is enorm, dus genoeg ruimte om te isoleren denk ik dan? Het dak zelf is van hout met daarop een bitumen laag en vervolgens kiezelstenen.

Mijn vraag is dit wel goed zo? Moet de isolatie niet tussen de dwarsbalken en dan met een dampdichte laag? En kan het geen kwaad om zoveel ruimte te hebben tussen het plafond/isolatie laag en het daadwerkelijk dak.

Zie ook de foto’s.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  De vloerdelen, van het dakbeschot zijn niet aangetast of beschimmeld.
  In theorie, je hebt het niet vermeld. Het houtwerk is niet beschimmeld of aangetast. Dan moet er voldoende ventilatie zijn met buitenlucht tussen onderzijde dakvloer en bovenzijde isolatie.
   

  Dries80

  • #3
  Ik moet zeggen dat het hout in zeer goede conditie is,m. Geen rot of schimmel te bekennen in het hout.
  Paar glaswol stukken lijken beetje schimmel te hebben, vooral degene waar de uitbouw aansluit bij het huis. Je ziet het ook ook op de foto, rechts heeft het glaswol meer zwarte plekken.
  Zou ik hier dan toch glaswol met folie moeten aanbrengen???
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Koude lucht zal langs die platen stromen die scheef liggen. Het vocht zal op die platen condenseren en door de ventilatie van buiten weer snel genoeg drogen.

  Zorg dat je alle platen netjes gesloten worden gelegd. Sluit het isolatie materiaal rondom tegen muren enz. goed aan.
  Je kan een dampremmer aanbrengen het zal geen kwaad kunnen.
  Boven de isolatie niet aan tocht bestrijding gaan doen.
  Wat ligt er nu en hoe dik ga je erbij leggen?

  Je weet zeker dat er geen isolatie boven op het dak is aangebracht.
   

  Dries80

  • #5
  Alweer dank wgb!

  De wol die er nu ligt is 5cm dik. Het ligt er nu rommelig, soms overlappend soms 2 lagen. Alles ligt er al zo’n 40jr, zo oud is de uitbouw. Dus dak is helaas een koud dak met alleen hout en bitumen. Zal de wol vervangen met nieuwe Inc een dampremmer en dan net als nu op de dwarsbalken leggen.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #6
  De dampremmer altijd aan de warme zijde aanbrengen. De condens die je nu hebt komt doordat de warme vochtige lucht uit de aanbouw stijgt en condenseert als deze door de isolatie gaat.
   

  Dries80

  • #7
  Folie komt inderdaad aan onderzijde. Dank voor de reminder.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Zo te horen is het dak nodig aan vervanging toe. Isoleer het dak dan meteen goed (warm dak).

  Haal daarna de isolatie aan de binnenkant weg. Je kan dan tegen de balken een nieuw plafond maken, dan win je een heleboel ruimte!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu