Vreemd probleem schakelaar lamp

Edwinhengelo

  • #1
Hallo allen, ik heb een voor mij zeer frustrerend probleem, als volgt
Ik wil op 1 schakelaar 5 lampen tegelijk bedienen. Ik heb die vijf in principe in 2 groepen verdeeld waarbij de zwarte draden van die 2 groepen in een lasdoosje samenkomen en vanuit die lasdoosje zwart naar de schakel gaat. Nu is het vreemde dat ik 1 groep wel kan bedienen, van drie lampen, maar zo gauw ik op de andere groep een lamp aansluit vliegende stop er door. Als ik echter vanuit een ander punt deze groep aanzet (dichter bij de lampen zelf met een andere bruine draad en met zwart uit de lasdoos, werkt het wel.
Na vele pogingen lijkt het alsof het probleem in de bruine draad bij de schakelaar zit, als ik vanuit een andere bruine draad werk, doet ie het wel. Echter, een bruine draad trekken is geen optie. Wat ik zo vreemd vind is dat ik met dezelfde bruine draad wel de andere lampen kan bedienen.
Iemand enig idee wat hier niet goed gaat?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je zegt dat er een stop doorgaat.Is dit een smeltpatroon, automaat,aardlekschakelaar of aardlekautomaat?
 

Edwinhengelo

  • #3
Hoi

Een automaat
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik heb die vijf in principe in 2 groepen verdeeld waarbij de zwarte draden van die 2 groepen in een lasdoosje samenkomen en vanuit die lasdoosje zwart naar de schakel gaat.
Bedoel je dat dit is verdeeld over twee groepen = 2 zekeringen in de meterkast?
Het mag nooit zo zijn dat 2 groepen bij één schakelaar komen. Het zou me weinig verbazen als de ene bruine draad uit de ene groep komt, en de andere bruine draad uit een andere. Als de 'automaten' dan ook een aardlek-functie hebben, of als ze op verschillende fases zitten, dan schakelt de boel inderdaad uit.

Dus: weet je zeker dat je alles wat je nu aansluit stroomloos krijgt door één afgaande groep uit de meterkast uit te zetten ?

Denk goed aan je eigen veiligheid als je dit uitzoekt !
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu