Vreemd buismateriaal jaren 60 woning --> wat is dit?

Knuppel

  • #1
In mijn jaren 60 woning liggen verschillende nutsvoorzieningen. Onderstaand een foto van waar gas / isra / coax binnenkomen.

Isra en coax zitten in een vreemd soort zachte flexibele buis (rubber?) die aan het vergaan is. Gas is een dikke rode stalen buis, met daaromheen gele tape. Beiden geven zwart olie/teer af bij aanraking, bij de gasleiding heeft men aardig lopen knoeien, druipers zwarte substantie.

Wat is dit voor materiaal, waarom gebruikte men de zwarte substantie, en kan ik de isra en coax buizen verwijderen zodat ik bij de binnenliggende kabel kan?

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Dat zijn GLPK kabels en geen buizen.

Er zit teer omheen, een panser en dan papier gedrenkt in olie als isolatie.
 

Knuppel

  • #3
Zoals ik het begrijp zit er dan geen groene kabel in, maar is dit de kabel?
De coax kabel loopt door de hele kruipruimte naar de andere kant van de woning. Hij hoeft in de nieuwe situatie maar 1 meter naar links, dus meter of 6 te lang. Kan ik de GLPK kabel oprollen / afknippen, o.i.d. of is dat vragen om probelemen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Je mag er alleen maar naar kijken, en verder niets. De leidingen zijn van de nutsvoorziener resp. kabelboer. Wil je ze verplaatsen, doen moeten zij dat doen, met bijbehorende kosten. Je mag ook aan het ISRA punt niet sleutelen.
 

Knuppel

  • #5
En als ik besluit meer te doen dan ernaar te kijken?
Ik wil de kabel uit m'n woonkamer hebben, en de kelder uit laten komen. Je moet je voorstellen dat hij aan de voorkant van de woning binnenkomt, onder de hele benedenverdieping doorloopt, terwijl hij eigenlijk aan de voorkant mag blijven.

Het is een vrijstaande woning en het is een enkele kabel (geen verbindingen naar buren o.i.d. Kan ik zo'n GLPK kabel oprollen of breekt hij dan in duizend stukjes?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Idd, deze kabels gaan bewegen is vragen om kabelbreuken en kortsluiting.

Mocht je zo slim zijn om de kabels te verplaatsen en mochten er storingen door ontstaan zal de eigenaar van die kabels je de rekening geven voor het herstel ervan.
En dat kan inhouden dat deze kabel tot op de stamkabel of centrale moet worden vervangen.
 

Henk E

  • #7
Wij hebben dit soort ook in de kelder en die is voor de vroegere telefoon.(P.T.T.) en wordt nu niet meer gebruikt.
Een groene U.P.C. kabel komt op een ander punt binnen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu