Vragen over isolatie

Marcel11

 • #1
Hallo forum,

Wederom graag jullie advies.

Alle plafonds zijn als volgt geisoleerd:

tussen de balken tegen de bovenliggende vloer gipsplaten en dan 4 lagen glaswol. De opzet was het verminderen van geluid en warmte isolatie. Nu is er een verlaagd plafond gemaakt en tussen de balken van het verlaagde plafond zit 10 cm steenwol, op het verlaagde plafond komen dubbele gipsplaten van 12,5 dik. Hiermee zal de geluidsoverlast weg zijn.

Mijn vragen zijn nu:

Moet er in de luchtruimte tussen glaswol en steenwol een luchtstroom zijn voor ventilatie? Iemand heeft mij verteld dat anders de balken van het plafond gaan rotten na verloop van tijd, let wel het gaat om balken tussen begane grond en eerste verdieping

2e vraag. zoals nu blijkt zijn waterleidingen al jaren ingepakt in het glaswol, nooit iets van gemerkt maar kan er condens optreden met schadelijke gevolgen voor de balkenlaag. Tevens heb ik gelezen over legionella maar daar in al die jaren nooit iets van gemerkt. Graag hoor ik van jullie omdat de werkzaamheden nu stagneren ivm met twijfel

Zie bijgevoegde foto.s
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Wat zit er boven en onder de vloer? Als dit beide verwarmde ruimtes zijn, is er geen risico op vochtproblemen. Ook niet bij de (water)leidingen.

  Ik heb de titel veranderd.
   

  Marcel11

  • #3
  De begane grond was een oude winkelruimte, nu onderverdeeld in kamers, er wordt niet gestookt. De eerste etage is bewoond. De foto is van de ruimte onder de woonkamer. Er is een gedeelte tussen de balken weggehaald omdat het tussen de balken al zo'n 5/6 jaar zit, alles was droog maar nu komt er een extra plafond met steenwol ertussen om het geluid van boven naar beneden weg te halen, de combinatie zoals op de foto te zien is heeft al geleid dat er nauwelijks sprake is van luchtgeluid, de dubbele gipsplaten moeten het contactgeluid(inmiddels gereduceerd) weghalen. De kamers beneden worden slaapkamers met als doel dag verhuur. Alle plafonds beneden zullen in verbinding staan met elkaar voor een minimale circulatie(oud huis) mocht er echter inderdaad vochtproblemen kunnen ontstaan moet ik het nu aanpakken voordat de plafonds worden dichtgemaakt en afgewerkt.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Ah, dus geen risico op vochtproblemen.

  Geluidsisolatie haal je vooral/ook door massa. Dus alleen een berg isolatiemateriaal werkt niet altijd voldoende.

  Is het ook een brandscheiding? Dan zijn er nog meer eisen en is er misschien zelfs een vergunning nodig. Dat kan je bij de gemeente navragen.
   

  Marcel11

  • #5
  Geen vochtprobleem is goed nieuws want dan kan er worden doorgegaan(gedeelte wat is weggehaald kan weer terug), de persoon die over aantasting van de balken in de toekomst sprak gaf als argument dat er dan gedurende het seizoen meer mensen in huis zijn dus meer vocht, hij sprak van over isolatie.

  Dus als er beneden niet gestookt wordt maakt het voor vochtafscheiding binnenshuis niet veel uit. Wat is nu bepalend?

  De geluidsisolatie heb ik (net als veel andere info)in het verleden van dit forum(Roman)gehaald maar eventuele vocht problemen kwamen toen niet ter sprake vandaar mijn onrust na de opmerking van die kennis.

  Goed dat je begint over brandafscheiding. Ik heb begrepen dat de dubbele(25mm) gips platen, 10 cm steenwol, luchtruimte, 18 cm glaswol, gipsplaat(9mm) ruim voldoende is voor vertraging, tevens is de beneden vloer beton, de ramen kunststof en de tussenmuren zijn gemaakt met Poriso stenen(brandwerend). Voldoende? Weet niet of dit gebruikelijk is, heb de neiging om op zeker te gaan.

  Als het goed is dan is tot een bepaald aantal mensen vergunningsvrij, zal dit nog even checken.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Vergunningsvrij heeft niets met een aantal personen te maken.

  Brandwerendheid is van meer dingen afhankelijk. Dus het is lastig daar een goed advies over te geven. Meestal is voor een plafond gipsplaat + steenwol erop(!) voldoende. Maar ook leidingwerk en andere sparingen moeten afgedicht zijn. En nog eventuele andere plaatselijke zaken.
   

  Marcel11

  • #7
  OK, zal dit verder uitzoeken.

  Kan je mij nog vertellen hoe je komt tot geen risico op vochtproblemen? Is dit omdat er op de eerste etage wordt geleefd en gestookt op dit moment.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Omdat beide binnen is. Het maakt niet uit dat er tijdelijk niet gestookt wordt.
   

  Marcel11

  • #9
  Top, bedankt voor je hulp, nu kunnen de plafonds gelukkig dicht.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu