Vragen aansluiting/leidingwerk mengkraan, wasmachine

Pinkie

  • #1
Beste klussers. Ik heb toch nog even een vraag over leiding werk. We maken ons eigen keuken voor de bijkeuken. Echter wil ik de leidingen aansluiten straks voor de mengkraan. En daarnaast komt de wasmachine en droger. Daarnaast gaat de leiding door om de hoek (op de foto) en gaat door naar de buitenkraan naar buiten. Ik heb mijn vragen even genummerd om het iets overzichtelijk te maken.

Ik heb een geweldige:lol: schets gemaakt op mijn mobiel hoe ongeveer de keuken wordt geplaatst.

Ik ben alleen de weg kwijt voor zoveel opties die je hebt om een mengkraan aan te sluiten. Ik dacht eerst zal een knel muurplaat 2x plaatsen onder de spoelbak voor de koud en warm water. En dan daar de mengkraan op bevestigen.
1: Zie ik bij mijn ouders dat daar de leiding een soort knelkoppeling heeft aan de einde van de warme en koude leiding waar direct de aansluiting van de mengkraan opkomt. Hoe kunnen we tegenwoordig dit het beste doen?

2: Zal ik alle koperen leidingen 12mm maken of 15mm? De mengkraan aansluiting is 12mm. En de buiten kraan is 15mm. Een ander optie is om alles 15mm te doen en dan een knelpuntstuk gebruiken voor de mengkraan. Volgens mij is 12mm=3/8 en 15mm 1/2. Wat is wijsheid?

3. Kan ik, zoals op de foto de hele koperen leiding recht maken? Zoals op de foto hieronder zie je dat de oude leiding een bocht omhoog maakt met een afsluiter met ontluchter er helemaal boven op. Moet dit?
Mij lijkt dat als ik nieuwe afsluiters koop met ontluchter ze gewoon horizontaal kunnen.

4: Ik kan geen afsluiter vinden die van 12mm naar 15 gaat. Bestaan ze wel? Vorige bewoners hebben heel raar een buis geplaatst (15mm) met perslucht dicht te knijpen. Geen idee meer hoe die leidingen heetten. Echter hebben ze deze doorlaten leggen naar koper naar 12mm. Alleen heb geen gereedschap ervoor, maar wel voor koper. Ik kom hierbij dus wel in de problemen met de afsluiters. Want al die afmetingen zijn hetzelfde. (12x12 en 15x15 etc )


Hopelijk kan een handige klusser mij helpen met deze vragen! Alvast bedankt:prima:
IMG_3410.jpg
IMG_3373.jpg
 

Pinkie

  • #2
Ik bump even deze topic. Is er een handige klusser die mijn vragen kan beantwoorden?
 

Pinkie

  • #3
Nog niemand die gereageerd heeft helaas, zal eerdaags beginnen. Zou mooi zijn als iemand mijn vragen kan beantwoorden. Ben zeer benieuwd hierover
 

ADDave

  • #4
1. Maakt niet uit, kan allebei. Voordeel van hoekstopkranen is dat je de kraan altijd kan afsluiten zonder het hele huis van het water af te halen.
2. Alles 15mm maken.
3. Gewoon recht inderdaad.
4. Snap niet wat je bedoeld. Afsluiters die verlopen in maat bestaan niet. Eerst een verloop gebruiken en dan de afsluiter naar wens toepassen.
 

Pinkie

  • #5
Sorry voor de late reactie. Bedankt voor de antwoorden! Dan zal ik hoekstopkranen toevoegen en alles 15mm maken. Fijn om de bevestiging te weten om alles recht te plaatsen zonder nadelig effect.

Bij punt 4 heb jij het geloof ik goed door. Dat ze verlopen in een kleinere maat inderdaad. Maar dat bestaat niet, dus niet realistisch.
Die witte buis moet verlopen naar koper. Een maat van me had een Multi-fit connector gebruikt om door te gaan naar koper. Misschien is dat de oplossing om door te kunnen gaan met 15mm. Geen ervaring mee; als mensen hier niet een voorstander zijn dan hoor ik het graag.
 

Pinkie

  • #6
Onder tussen tijd draait de wasmachine mooi hier, de tips heb ik gevolgd! De extra keuken zit erin en lekkage vrij! Mooi gelukt zo. Bedankt voor de hulp!
 

ADDave

  • #7
:prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu