Vaatwasser (extern) aansluiten - vragen over aan- en afvoer

Lebber

  • #1
Ik ben vol goede moed begonnen met het aansluiten van een vaatwasser in mijn keuken, maar helaas kom ik er toch niet helemaal uit

De vaatwasser is staat er al :)Ook de keuken is er op zich redelijk op voorbereid. Zie hier de aansluiting op de sifon voor de afvoer, het stopcontact dat zit gekoppeld aan een eigen groep en de aparte wateraansluiting.Hier de water aansluiting in detailIk ben op dit vlak echter een groentje en het blijkt dus toch wat lastiger te zijn dan ik dacht.

Ten eerste de aanvoer. Het lijkt mij dat ik daarvoor een kniestuk moet gebruiken op de wateraansluiting "vanuit de muur" om het netjes achter het keukenkastje door naar beneden te laten lopen En dat ik daarna de aanvoerslang op dat kniestuk moet plaatsen. Echter lijkt de aanvoerslang een nogal forse maat te hebben. De diameter van het metalen stuk komt uit op ongeveer 2,8cm (zie onderstaand de foto) Wat voor soort kniestuk moet ik daarvoor pakken uit het schap van de bouwmarkt? Het opmeten van de wateraansluiting is in mijn huidige setting niet te doen. Is dat een standaard maat?Dan de afvoer. Deze krijg ik (net) tot aan de aansluiting van de sifon. Echter blijken deze exact dezelfde maat te hebben (2cm)! Die passen dus niet over elkaar. Blijkbaar heb ik geen standaard afvoerbuis? Hoe zal ik dat oplossen? Het afzagen van het eerste dunnere stukje van de sifon was iig niet de oplossing, want de diameter van de binnenkant is nog steeds hetzelfde.

Het vervangen van de buizen zelf zie ik ook niet echt zitten, als ik zie hoe die uit de machine komen.

 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #2
Voor de water aansluiting heb je een wasmachinekraan nodig, deze hebben ze gewoon bij de bouwmarkt. Mogelijk moet je er een verlengbusje tussen zetten om echt in de kast te komen.
Neem wel een kraan met ingebouwde keerklep!!
De afvoer moet je aansluiten op de aftakking van de sifon, als het goed is zit er bij de vaatwasser een aansluitsetje met 2 veerklemmen en een rubber die over de slang en over de aansluiting van de sifon past. In de aftakking zit nog een dopje deze moet je niet vergeten te verwijderen!! is meestal blauw van kleur.
 

Lebber

  • #3
Dank voor je reactie!

Het is echter niet de bedoeling om de aanvoer ín het kastje te krijgen. De aanvoer moet achter het wand van het keukenkastje naar beneden lopen, aangezien de vaatwasser naast de keuken staat en niet in de keuken zit. Vandaar ook het idee van het kniestuk, zodat het direct vanaf de aansluiting naar beneden kan lopen. Of moet er persé een kraan op de aansluiting zitten?

Goede tip wat betreft de afvoer! Helaas is het geen nieuwe vaatwasser en zit zo'n setje er dus niet bij. Ik zal eens op zoek gaan naar zoiets.

En bedankt voor de tip van het blauwe dopje :) Ik had hem al gespot toen ik de aansluiting er uit had gehaald om hem (zonder succes) te verzagen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Er moet een kraan tussen met keerklep en geen kniestuk.
Een gat maken in de bodem van het kastje en daar de aanvoerslang doorheen halen naar boven.
 

Lebber

  • #5
Dank voor de reacties!

Waarom moet er eigenlijk een kraan op met keerklep? Is een waterstop (elektronisch gestuurd ofzo? Er gaat ook een stroomdraad naar toe vanuit de machine) niet voldoende?

Mja, in dat geval zal er inderdaad gezaagd moeten worden in het keukenkastje. Had gehoopt dat het niet zou hoeven :)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Kraan met keerklep (en beluchting, maar dat is standaard bij zo'n kraan) omdat:
- Er geen water uit de vaatwasser terug mag kunnen vloeien in de waterleiding, legionellagevaar.
- De aquastop (= electrisch bestuurde waterstop) die aan de slang zit werkt vaak niet goed als de kraan niet belucht is.
- Je in noodgeval de kraan graag wilt kunnen afsluiten zonder meteen de gehele keuken af te sluiten. Sinds mijn buurvrouw in haar vakantie een verpeste keukenvloer kreeg omdat de aquastop (dus dat 'betrouwbare' ding aan de toevoerslang van de vaatwasser) was gaan lekken (en niemand dat gemerkt had), sluit ik de vaatwasserkraan in vakanties altijd af. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu