Vraagtekens meterkast

Ronot

  • #1
Mijn schoonmoeder is net overleden en laat haar huis achter waarin zo'n 70 jaar niets is veranderd. De meterkast ziet eruit als in bijgaande foto's. Ze vertelde altijd dat zij zowel over nacht- als over dagstroom beschikte en dat ze krachtstroom had om te koken. Vooral dat laatste neem ik met een korreltje zout. Bestond er vroeger al iets als Perilex. Ik vermoed dat het dat is. Wie kan mij helpen en uitleggen hoe die bijgaande meterkast in elkaar zit?

20240418_140707.jpg 20240418_140823.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Klopt beide.
Dag en nachtstroom linksonder met de rode en groene knop.
3 fase krachtstroom rechts, de kast op zijn kant met de drie schroef automaten
 

HenkL14

  • #3
De bekabeling komt binnen vanaf de meter naar de hoofdschakelaar en gaat daarna naar de kast bovenin (dat zijn de gewone groepen) en naar de kast rechts, dat is de krachtstroom voor het koken. Perilex bestaat al een tijdje inderdaad.

De kast links met rode en groene knop krijgt aparte bedrading vanaf de meter en is in principe voor een boiler en die ging altijd 's nachts aan en overdag uit, zo werd er met goedkope stroom warm water gemaakt.

Dus als de hoofdschakelaar uitgezet wordt, blijft er spanning staan op het linkse kastje.
Als ik het goed zie, zit er geen zekering in de houder boven het boilerkastje, dus die zal niet meer in gebruik zijn vermoed ik.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Ronot

  • #4
Dank voor deze snelle reacties perilex is toch gewoon 230 volt? Tweede vraag is het kastje links dag en nachtstroom is dat te verwijderen of uit te schakelen zodat er geen stroom op staat? En derde vraag wat is het kleine zwarte kastje helemaal bovenaan op de traptrede?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Perilex is niks anders dan een bepaalde stekker vorm en er kan zowel 230 (kookgroep) als een krachtgroep mee aangesloten worden. (er kan nog meer mee, het is gewoon een stekker)
Een krachgroep kan op meerdere manieren gebruikt worden. Consumenten kookplaten gebruiken normaal gesproken 230, alleen dan van 2 of 3 verschillende fasen, waardoor er meer vermogen beschikbaar is.
 

Ronot

  • #6
PS Volgens mij is er dus geen krachtstroom maar wel perilex?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Kijk op de meter of het om een 3-fasen hoofdaansluiting gaat. Maar gezien de 3 "automaten" welke recht gemonteerd zijn, is de kans aannemelijk dat het hier inderdaad om 3 fasen gaat. En dus krachtstroom.

KWh-meter-1-en-3-fase.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ps. meten is zeker weten.
Ga maar uit van een krachtgroep.
Als dat geen krachtgroep (meer) is, of als er een 1 fase meter in zit, dan raad ik aan er iemand met verstand van zaken naar te laten kijken.

Waarom trouwens deze vraag?
Wat ben je van plan te gaan doen? Dan kunnen we mogelijk beter advies geven.
Bij verkoop maakt het bijvoorbeeld niet uit. Met een niet zelfbewoningsclausule hoef je dit niet zeker te weten.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

HenkL14

  • #9
Het kastje rechts is 3-fasen kastje en dat is het zelfde als krachtstroom.

Het kastje voor de boileraansluiting is alleen spanningsloos te maken door iemand die de zegels mag openmaken. Dat zijn de netbeheerder of een installateur met zegelrecht.
Maar als het kastje weggehaald wordt, blijft er een gat achter in het meterbord.
Ik zou het kastje lekker laten zitten en er verder niks mee doen. Eventueel kan dat kastje met de zekeringhouder er boven wel weg.

Het zwarte onderdeel aan de traptrede is een beltransformator
 

Ronot

  • #10
Dank voor de uitleg allemaal. Ik wilde eerst een modernere aanpak met installatieautomaten, maar zie er nu maar vanaf. Ten eerste de kosten, ten tweede lijkt dit gewoon nog goed te functioneren allemaal. Ben alleen nog niet zeker of het om krachtstroom gaat. In dat geval zal ik er inderdaad iemand bij moeten halen om de betreffende leiding weg te halen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Ga je hier zelf wonen, of gaat het huis in de verkoop? Die vraag is hierboven ook al gesteld...

Nieuwe bewoners hebben wellicht heel andere eisen. En kunnen dan beter zelf alles naar hun wensen aanpassen.
 
  • Like
Waarderingen: Sxnder

Ronot

  • #12
Beste Walker.

We gaan er zelf wonen, maar kan ik uit uw vraag ook afleiden dat de meterkast verouderd is en eigenlijk wel een opfrisbeurt zou kunnen gebruiken? We willen er zelf graag ook veilig en netjes bij komen te zitten.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #13
Ingrijpende aanpassingen of vervanging is inderdaad wel wenselijk. Zo zie ik geen aardlekschakelaar(s).
Bedenk dan wel wat je (in de nabije toekomst) wilt en pas hier de grootte van de kast op aan. Zijn er wensen voor meer Keuken-apparatuur, zonnepanelen, auto laadpaal, warmtepomp,... Dit kun je beter van te voren bedacht hebben dan later opnieuw een grotere kast te moeten laten monteren.
 

HenkL14

  • #14
Daarbij is krachtstroom in een woning op zichzelf geen probleem, een nieuwe inductiekookplaat kan vaak ook op 3-fasen (=krachtstroom) aangesloten worden.

Stelregel voor de groepenkast is dat die met de staat van de woning mee moet gaan. Is de woning nog in oudere staat en blijft dat zo, mag de groepenkast ook zo blijven.

Wordt de woning opgeknapt of inderdaad bijvoorbeeld de keukenapparatuur flink uitgebreid, dan moet ook de groepenkast vernieuwd worden naar de huidige tijd.

Maar een vernieuwing van deze groepenkast kan zeker geen kwaad.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #15
Wat er zit is zeker 40 jaar oud, als het geen 60 jaar is... Ik zou het zelf in ieder geval vervangen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #16
Aardlekschakelaars zijn in woningen al weer sinds 1975 verplicht, dus dit zal minimaal 49 jaar oud zijn.

Ja er valt dus heel veel te winnen op het gebied van veiligheid.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #17
Een krachtgroep heeft de voorkeur bij een kookplaat.
Zou alles als het even kan vervangen.
 

Ronot

  • #18
De keuken zal wat meer apparatuur gaan krijgen: een oven, koelkast afwasmachine. Verder zullen we ergens in huis een wasmachine en droger plaatsen. Verder geen grote elektrische apparaten. Als u dat zo hoort, wat houdt vernieuwing van de groepenkast dan in bijvoorbeeld?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #19
Behalve de meter en het kastje onder de meter alles eruit en nieuw.
Zoek op bijvoorbeeld "nieuwe groepenkast" en er zijn genoeg video's die laten zien wat er dan ongeveer gaat gebeuren.
 

Sander 1972

  • #20
Denk dat u beter de gehele woning kunt aanpakken, dus volledig opnieuw laten bedraden. Als het werkelijk zo oud dan is de mogelijkheid dat er nog jute/katoen/textiel achtige bedrading in de woning zit.
Als je er nu aan zou werken valt het geheid uit elkaar
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu