Vraagjes over huisinstallatie (aarding, vereffening)

Prometheus

  • #1
Hoi Klussers en professionals :),

Na al een tijdje te hebben meegelezen op het forum (en er dingen van te hebben opgestoken die ten tijde van mijn opleiding LTS elektro niet aan de orde waren), ben ik nu zo ver om zelf eens een vraag te stellen.

Onlangs heb ik een huis gekocht. Dit is een ex-huurhuis waar studenten in hebben gewoond...

Ik ben begonnen met alle WCD's te vervangen voor exemplaren mét RA. Dit is bij alle contactdozen gelukt, op één na, de draden lopen daarvandaan gewoon de muur in. Niet in een PVC pijp dus. :?

Omdat ik steeds meer aan het uitbreiden ben en een wasmachine en droger heb aangeschaft (en oven en vaatwasser :)) heb ik een nieuwe groepenkast aangeschaft.

Dit is 'm:



In de badkamer had ik voorheen een wasmachineschakelaar hangen. Aangezien ik de wasmachine daar niet wilde hebben, heb ik de schakelaar verwijderd en de draden die er in zaten afgedopt. Nou zaten er in de wasmachineschakelaar een aardedraad (die gewoon naar de aardrail in de meterkast loopt) en een vereffeningsdraad (neem ik aan, die overigens gewoon 2,5mm² is volgens mij).



Links op het strookje zat de vereffeningsdraad, daarnaast de aardedraad.

Die vereffeningsdraad loopt de muur in en komt in de hoek weer uit, waar hij aan de buis van de verwarming geklemd is:





(Het ziet er allemaal een beetje goor uit, maar het is écht schoongemaakt :) Het is voornamelijk roest en verfvlekken.)

Wat mij opvalt is dat dus enkel de buis van de verwarming is vereffend (met wat?) maar de douchekraan en kraan van de wasbak niet. De koperen buizen van de douche en waskraan gaan overigens de grond in met PVC pijp eromheen.

Voorbeeld:


In de meterkast komt het uiteindelijk dus hier in samen:



De blanke koperdraad die aan de linkerkant uit de kast komt, gaat naar beneden en is daar ook weer aangesloten op de waterleiding en gaat de grond in met een iets dikkere diameter. Ik gok 6mm²?


De dunne blanke draad loopt omhoog de groepenkast in, de dikke draad gaat aan de linkerkant de grond in en:

Hangt hier middels een klem aan de 2,5mm² draad en die 2,5mm² loopt verder naar rechts waar hij:

Hier aan de waterleiding geklemd is.

Wat me overigens ook nog opviel en volgens mij niet goed KAN zijn is het volgende: In de keukenkastjes, onder het aanrecht, trof ik de volgende situatie aan:



Deze draad hangt aan de waterleiding en is nergens op aangesloten :S Dit was dus al vanuit de woningbouw zo.

Ik heb nergens kunnen ontdekken dat de gasleiding aan de vereffeningsleiding hangt. Ook niet bij de CV ketel. Kan dat kloppen?

Als er duidelijkere/grotere/meer foto's nodig zijn, dan maak ik ze graag.

Kort en goed zijn mijn vragen dus: Kan deze installatie op deze manier? Is het veilig? MAG het? Klopt de aarding en de vereffening?

De reden dat ik het vraag is omdat ik de kast voorbedraad heb gekocht, ik hoefde alleen de binnenkomende draden aan te sluiten en uiteraard de groepen, de 12 groepen in de kast zijn verdeeld over de 4 ALSs. De beltrafo hangt aan de eerste groep. Ik wil graag op zeer korte termijn de installatie (alles) laten testen door een elektrotechnisch monteur en om hem 2 ritjes te besparen en mij 2 keer voorrijkosten (of meer) vraag ik het het liefst eerst hier. Als er dingen niet kloppen heb ik misschien nog de kans om het zelf aan te passen.

In ieder geval bedankt voor het lezen van dit gigantische verhaal en bij voorbaat voor de hulp!
 

Fiesiekus

  • #2
Het enige waar ik me zorgen om maak is de aarde en het CAP (in de badkamer).

Je moet zeker te weten een eigen aarde-electrode hebben; de waterleiding mag NIET als aarde gebruikt zijn/worden. Dat kan die keuringsmeneer prima voor je uitzoeken, maar laat dat snel doen. In principe heb je dan een Hoofd AardeRail (verbonden met je eigen aarde-electrode) in de meterkast nodig waarop de waterleiding, gasbuis en CV-buis mee verbonden wordt. Ook met de aarderail in de groepenkast.

Verder het CAP: zoek even op die zoekterm en de rest van de avond heb je genoeg leesvoer.

Verder dat verdeelblok in de meterkast: is dat niet een stekkerdoos die met een snoer aangesloten moet worden?
 

Prometheus

  • #3
Dank je wel voor je reactie. Je maakt je zorgen om het CAP (ik ook) EN de aarde? Wat is er volgens jou niet goed/mis met de aarde? Dan wil ik het graag zsm aanpassen.

En voor wat betreft het CAP en de aard-elektrode: Op de foto zie je de dikke geleider de grond (het beton) in gaan. Dat is de aardpen, die hangt aan de blanke draad welke de meterkast in gaat en is aangesloten op de aardingsrail. Ook hangt die draad middels klemmen aan de waterleiding.

Vanaf de aardingsrail gaat een 2,5mm² aardedraad naar de badkamer voor de wijlen wasmachineaansluiting. Die zit weer vast aan de vereffeningsdraad die aan de verwarming hangt.

Het komt er dus op neer dat de verwarming (sowieso die in de badkamer) en de waterleiding (in de meterkast) op de aardpen zitten aangesloten.

Is het toch niet goed (of niet toegestaan) zo?

En die keuringsmeester zit in de planning, ben al aan het zoeken naar gecertificeerde bedrijven. (Tevens met zegelrecht want de verzegeling is van m'n kast af.)

/edit: En wat nog zou kunnen, bedenk ik me nu: Misschien zit er een aardmat onder m'n badkamervloer en hangen de vereffeningsdraden (die in het doosje omhoog komt EN die van de verwarming) daar wel aan. Maar goed, da's een aanname en ik las net dat die je een vaste plek kan bezorgen :wink:

/edit2: Hehe... Leuk he, dat editten.

Voor wat je verder vroeg:

In principe zijn de waterleiding en CV-buis al op de hoofdaarderail aangesloten, zij het met een omweg. De gasbuis kan ik zelf nog wel doen denk ik zomaar.

Dat verdeelblok is inderdaad een stekkerdoos die normaal middels een snoer dient te worden aangsloten :)
 

Fiesiekus

  • #4
Je hebt dus een eigen aarde-electrode. Da's dan oké.

Verder is die draad tussen wasmachineschakelaar en meterkast, een verouderd voorschrift. Haal die draad weg, maak een CAP en verbindt het CAP met de aarde in de centraaldoos in de badkamer.

En dus nu eerst gaan inlezen op CAP.

En haal die stekkerdoos maar weg, plaats daarvoor in de plaats een fatsoenlijke opbouw-WCD. Met achterplaat.
 

Prometheus

  • #5
Haha we praten langs elkaar heen. Ik zal een CAP maken die die verbinden met de aarde in de CD. (Dat wordt nog een lastige klus overigens.) MAG ik 'm niet in de doos plaatsen waar voorheen de wasmachineaansluiting zat?

M.a.w. Hij MOET in de CD?

Laat maar:

The headhunter schreef:
In nieuwe aanleg moet de CAP van elke badkamer aangesloten zijn op de aarde vanuit de centraaldoos van de badkamer.
En deze er dan ook maar ff bij, voor mezelf en misschien in de toekomst iemand anders:



edit: En de situatie in het keukenkastje, met de losse draad. Ik neem aan dat dat niet uitmaakt omdat de waterleiding ook in de meterkast al aan de aardelektrode hangt? Of is dat een foute aanname?

/edit2: Het punt is: de wasmachineaansluiting, waar nu ook de blanke vereffeningsdraad op binnenkomt, hangt (uiteraard) op een andere groep als de verlichting in de badkamer. (Daar zat voorheen geen aardedraad, die heb ik er zelf heengetrokken en afgedopt.)

Verder heb ik in de badkamer geen WCD's of andere lichtpunten. Dat was eigenlijk de reden dat ik vroeg of het CAP in de CD moet
 

Fiesiekus

  • #6
Die in het keukenkastje weghalen.
 

Prometheus

  • #7
Die in het keukenkastje zal ik zsm weghalen, zit nog op de waterleiding gesoldeerd dus daar heb ik wat gereedschap voor nodig.

En een fatsoenlijke WCD met achterplaat zou een mooie oplossing zijn maar ik heb sowieso al 6 aansluitingen nodig en in de toekomst misschien meer. (RTV-versterker, kabelmodem, router, switch, VOIP adapter, DECT basisstation)

/edit: Trouwens... Aarden via de waterleiding KAN in mijn huis niet eens, ik zag net dat de waterleiding, via de watermeter, naar nog een stuk koper loopt, wat vervolgens is aangesloten op flexibel. Soort slang. Die gaat een put in en vervolgens naar de kruipruimte.
 

Lichtpunt

  • #8
Een CentraalAardPunt is niet meer dan een blijvend bereikbare lasdoos met daarin een klemmenstrook. Vaak om de reden van bereikbaarheid geplaatst onder de wastafel.
Er is dus geen enkele reden om een lasdoos waarop een wasmachineschakelaar gemonteerd heeft gezeten, voor deze bestemming af te keuren.
Houd wel goed in de gaten de voorgaande tekening van potentiaal vereffenning van badruimte.
Volgens bepaling 547.1.2. /413.1.6.2 en 543.1.3 moet de beschermingsleiding (1) 2,5qmm zijn
De vereffenningsleiding (2) mag 2,5qmm zijn en moet 4qmm zijn als deze niet beschermd is, oftewel een blanke draad.
Wat ik je wel wil adviseren is alle gedeelten van de metalen leidingen waarop zgn. aardklemmen zijn geklemd even op te schuren met schuurlinnen of een metaalvijl. Het ziet er best gecorodeerd (verroest) uit, dit zorgd voor een hoge overgangsweerstand in je aardcircuit.
Zonodig vernieuw je klemmen ook!
 

Lichtpunt

  • #9
Verder is je mooie contactdoos niet geschikt voor een vaste aansluiting.
Je zult dus een mooie opb. wcd met ra op een montageplaat moeten monteren naast je zekeringkast, en via een snoer met steker je mooie contactdoos hierop moeten aansluiten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Lichtpunt schreef:
Een CentraalAardPunt is niet meer dan een blijvend bereikbare lasdoos met daarin een klemmenstrook. Vaak om de reden van bereikbaarheid geplaatst onder de wastafel.
Er is dus geen enkele reden om een lasdoos waarop een wasmachineschakelaar gemonteerd heeft gezeten, voor deze bestemming af te keuren.
Bij mijn weten mogen er geen actieve geleiders in de cetraal aardpunt zitten
Houd wel goed in de gaten de voorgaande tekening van potentiaal vereffenning van badruimte.
Volgens bepaling 547.1.2. /413.1.6.2 en 543.1.3 moet de beschermingsleiding (1) 2,5qmm zijn
De vereffenningsleiding (2) mag 2,5qmm zijn en moet 4qmm zijn als deze niet beschermd is, oftewel een blanke draad.
In geen van die bepalingen staat dat deze 2,5mm² moet zijn, er staat een minimale waarde.

Het zijn ook oude bepalingen, vanaf 1juli 2009 is de nen 2007:2008 actief geworden behalve een aantal artikelen , die zijn geschrapt.
 

Lichtpunt

  • #11
543.1.3 toelichting zegt, mag niet kleiner zijn dan 2,5qmm indien zij beschermd zijn tegen mechanische beschadiging, oftewel vd in buis, de geelgroene vd alom aanwezig in de instalatie.
De vereffeningsleiding mag 2,5 beschermd en moet 4qmm onbeschermd.
Waarom zeg jij hetzelfde als ik?

Als ik noem een ex wasmachinedoos betekent dit dat deze leeg is, oftewel geen actieve stroomvoerende delen meer in aanwezig.

Iets begrijpen we toch wel van logica?

Deze bepalingen gelden nog steeds in de normen 2007 en 2008
 

Prometheus

  • #12
Dus:

- WCD in meterkast aanbrengen, daarop met snoer het stekkerblok aansluiten;
- Vereffeningsleiding in keukenkastje verwijderen;
- Metalen leidingen waarop de klemmen zitten schuren en nieuwe klemmen aanbrengen;
- Actieve geleiders (nul en fase gewoon dus) uit de leiding van de meterkast die naar de voormalige wasmachine-aansluiting lopen, verwijderen;
- Mag ik het op de volgende manier toepassen dan: (mag het volgens de NEN1010 en is het veilig?



Op deze manier heb ik dus niet alles in de doos maar alleen de CV leiding. Vanaf de CV leiding loopt de 2,5mm² door de muur naar de klemmenstrook in de doos, van daaruit de 2,5mm² VD (gr/gl) naar de aardrail. Vanaf de aardrail 2,5mm² blank naar de aardelektrode waarop ook de waterleiding en gasaansluiting zit.

Of, moet ik de blanke 2,5mm² vanaf de waterleiding en gasleiding eerst naar boven brengen (dan krijg ik dus in totaal 3 draden in die PVC pijp)? Dat lijkt me wat dubbelop? Tenzij het idd voorschrift is dat ALLES op dezelfde klemmenstrook zit.
 

Fiesiekus

  • #13
Je hebt er niets van begrepen; het CAP is een afzonderlijk punt waarin de vreemde geleidende metalen delen in de badkamer vereffend worden. Van daaruit een draad naar de centraaldoos en aan aarde knopen. Er is geen directe verbinding tussen CAP en hoofdaarderail in de meterkast.

Blijf erbij: zoek op CAP en lees alle oplossingen.
 

Lichtpunt

  • #14
Prometheus

Bekijk je eigen plaatje nu even wat je zelf instuurt om 19.41uurje ziet daar bij de iverse leidingen (1) of (2) staan.
Ik zeg alleen dat je het cap in de ex wm-doos mag plaatsen.
De rest moet je ook laten kloppen!
Nodig anders toch tegen een uurtje arbeidsloon iemand uit voor een goed advies in de praktijk en volg dit goed op.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Lichtpunt schreef:
543.1.3 toelichting zegt, mag niet kleiner zijn dan 2,5qmm indien zij beschermd zijn tegen mechanische beschadiging, oftewel vd in buis, de geelgroene vd alom aanwezig in de instalatie.
De vereffeningsleiding mag 2,5 beschermd en moet 4qmm onbeschermd.
Waarom zeg jij hetzelfde als ik?

Als ik noem een ex wasmachinedoos betekent dit dat deze leeg is, oftewel geen actieve stroomvoerende delen meer in aanwezig.

Iets begrijpen we toch wel van logica?

Deze bepalingen gelden nog steeds in de normen 2007 en 2008
moet 2,5mm² zijn of moet minimaal 2,5mm² dat is een groot verschil.

Een ex-aansluiting kan ook betekenen dat deze niet meer voor dat doel gebruikt word.

Voor ons zijn die dingen logisch, voor de gemiddelde leek niet en daarmee heb je hier vaak mee van doen.
Nadeel:
Hebben geen enkele kennis van elektra.
Hebben geen Nen scholing gehad en kunnen deze regels niet nazien, dus artikelen noemen heeft geen nut tenzij je de regel ook gewoon overtyped.
 

Lichtpunt

  • #16
Ik kan je hierin volledig onderschrijven, oftewel je hebt groot gelijk.
 

Prometheus

  • #17
Oke, bedankt voor alle antwoorden en het meedenken. Het is jammer dat ik hierover niets kan terugvinden in mijn lesboeken van de LTS. Ik kan me ook niet herinneren hier ooit iets van te hebben geleerd. (Overigens zijn de regels toch alweer veranderd dus of ik er veel aan gehad zou hebben...)

En het probleem wat ik heb, ik begrijp wel dat alle vreemde geleidende metalen delen in de badkamer vereffend dienen te worden, het punt is alleen dat ik dan nieuwe leidingen moet gaan frezen. Vandaar mijn idee om de waterleiding iig in de meterkast te doen en niet in de badkamer.

Hoe dan ook, ik ga ff naar bed en morgen nog veel meer lezen over CAP :) Er valt nog veel meer informatie te halen idd.

En mocht ik er echt niet uitkomen dan kan ik altijd iemand uitnodigen om even te komen kijken en uitleg te geven.

Nogmaals bedankt voor alle tips!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu