Paar korte vraagjes over het uitbreiden van mijn groepenkast

Joggum

  • #1
Ik heb een paar korte vraagjes over het uitbreiden van mijn groepenkast. Ik ga van 2 aardleks / 8 groepen naar hoofdschakelaar / 3 aardleks / 12 groepen (blijft wel eenfase, 40A hoofdzekering).
  1. Mag al het draad soepel zijn, ook dat van de hoofdschakelaar naar de aardleks?
  2. Is 6 mm² draad overal voldoende?
  3. Ik zal het aantal lussen in de draden zoveel mogelijk beperken (i.v.m. magn. inductie), maar eentje per draad kan toch wel?
  4. Kan ik voor het doorverbinden van de drie aardleks gewoon soepel draad i.c.m. adereindhulsjes (dubbele en enkele) gebruiken? Passende doorverbindblokjes zijn lastig te verkrijgen.
  5. Zijn er nog voorschriften voor de maximale lengte van de draden?
  6. Puur uit interesse: waar komen de L en de N vandaan bij fase en nulaansluiting?
  7. Waarom wordt in een groepenkast eigenlijk zwart en blauw gebruikt voor fase en nul en niet bruin en blauw?
Ik laat uiteraard voor het in gebruik nemen alles nog door een erkende installateur nakijken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Persoonlijk lijkt het me véél beter als je de kast laat installeren door een installateur.
Het installeren van een groepenkast is geen werk voor leken, en wordt op dit forum met klem afgeraden!

L en N: Line en Null
 

Ronald42

  • #3
Uit diverse opmerking uit uw post blijkt dat U geen voldoende onderricht persoon bent. Het zelf installeren van een groepenkast raden wij dan ook ten zeerste af.

a) Voor Uw eigen veiligheid
b) Voor de veiligheid van uw gezin
c) Om U problemen met de verzekering te besparen indien er iets fout gaat.

Zo heeft U b.v. geen 40A hoofdzekering want deze bestaan niet, maar 1 van 35A.
U wilt behalve de kast zelf installeren deze ook zelf bedraden en geloof mij als ik zeg dat het daar regelmatig fout gaat. Het ontstaan van brand is niet denkbeeldig.

Neem een installateur in de arm en overleg met hem wat U zelf kunt doen en wat de installateur doet.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Helaas Ronald 40A hoofdzekering bestaat wel.
Alleen is het dan geen smeltpatroon maar een 40A-d automaat, en deze steekt vaak door de deksel van de hoofdaansluiting en is door de gebruiker zelf terug te stellen zonder de verzegeling te verbreken.

1 alles mag met soepel
2 normaal wel
3 geen lusjes ook niet 1 per draad.
4 ja dat kan
5 ja er is een maximale lengte, afhankelijk van de aanlegmethode en de te verwachten belasting.
6 zie Kees
7 heeft geen echte reden,Behalve dat zwart universeel is en bruin en grijs meestal L1 en L2 aanduiden.

Ik denk niet dat een installateur erop zit te wachten om jouw kast te inspecteren die je zelf hebt geplaatst en aangeschaft bij een bouwmarkt oid.
Misschien als je de kast bij hem koopt dat je dan iets meer medewerking krijgt.
Ik ben er iig geen voorstander van dat een DHZ een kast plaatst, ik heb iets te veel goed bedoeld gepruts kunnen oplossen in de avonduren omdat hobby bob het overdag zelf wel even deed.En als dan 's avonds de boel niet goed werkt mag de storingsdienst wel komen.
 

Joggum

  • #5
Ik ben mij zeker bewust van de risico's en de gevaren van het werken in de groepenkast en wil uiterst zorgvuldig te werk gaan, vandaar ook deze vragen ter voorbereiding. Maar ik ga nu zeker overwegen het volledig aan een installateur over te laten.

Aan de andere kant vind ik het dan ook wel weer raar dat zelfs in een magazine van de (bekendste) bouwmarkt een heel artikel staat over hoe je zelf je kast kunt uitbreiden. Alle onderdelen zijn daar ook gewoon verkrijgbaar.

Ik ben nu toch wel nieuwsgierig hoe het zit met mijn hoofdzekering. Is op deze foto te zien wat voor een het precies is:

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Dat is een 40A C automaat.
 

Ronald42

  • #7
Die 40A automaten komen hier in de omgeving, Rotterdam, niet (veel) voor. Ook doe ik al zo'n 3 jaar niet of nauwelijks iets aan installatie werk. Probeer het wel bij te houden maar ja je kunt niet alles weten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Joggum schreef:
Aan de andere kant vind ik het dan ook wel weer raar dat zelfs in een magazine van de (bekendste) bouwmarkt een heel artikel staat over hoe je zelf je kast kunt uitbreiden. Alle onderdelen zijn daar ook gewoon verkrijgbaar.
Al zijn er 100 bouwmarkten die die materialen verkopen, en al staat het nog zo mooi beschreven, wij hebben op dit forum een ander idee over veiligheid bij installatie van groepenkasten door leken.

Een groepenkast installeren eist een fikse ervaring met installatiewerk, precies weten wat je wel en niet kunt en mag doen, en vooral hoe. Dat is via een forum niet aan te leren. Daarvoor zijn opleidingen in de elektra-branche, plus de nodige tijd die het duurt voor iemand met zo'n opleiding dergelijke kasten zelfstandig kan gaan installeren.

Vergeet niet, dat juist in een groepenkast een verkeerde aansluiting, een slecht (of te vast) aangedraaid contact, fatale gevolgen kan hebben, met name op gebied van brand en schokken. Een verzekeringsmaatschappij is er tegenwoordig niet blij mee als bij brand blijkt dat de oorzaak in de groepenkast ligt, en door een leek is geïnstalleerd.
Er kan dan al snel neiging zijn tot niet uitkeren van de schade.

Overleg met een installateur wat hij gaat doen, en wat jij alvast kunt voorbereiden, om de kosten te beperken. Bijv. aanleggen van leidingen naar de groepenkast toe.
 

Joggum

  • #9
Ok, duidelijk verhaal! Ik zal de installateur inschakelen en met hem de taakverdeling bespreken. Dank jullie wel.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Heel verstandig, veel succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu