Vraagje over aardtrail groepenkast

Ericcc

  • #1
Beste forum leden.
Na dat ik mijn groepenkast in zijn geheel heb vervangen rest mij toch nog een vraag wat ik niet kan thuis brengen.
Zoals het er nu naar uitziet werkt volgens mij alles gewoon goed Er gaan geen ALS en geen automaten uit Mijn vraag is nu
Aan de bovenkant van de groepenkast zit een aardreal Daar komen alle aardleidingen samen toch ? Als ik nu de aarde van mijn schuur los neem uit de aard real en ik meet de spanning op tussen mijn aard real en de losse aarde van mijn schuur meet ik 55 volt. Als ik dit zelfde doe bij mijn magnetron dan meet ik 125 volt ??? dat snap ik niet waar komt deze spanning dan toch vandaan ??? (is dit lekstroom van het toestel zelf ) En over hoeveel mA praten wij dan ??
Kan het ook zijn dat dat alle lekstroom van alle groepen naar deze aardreal gaat of hoe werkt dit dan ?? U ziet wel het is een vraagteken voor mij Is dit normaal ??

E de waele
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dit is normaal.
Als ik mijn pc's, magnetron, wasmachine of andere apparaten met electronica, waar randaarde op zit, zonder aarde aansluit heb ik ook een lekspanning van rond de 115V.
Dit komt door hoofdzakelijk ingebouwde elektronica wat een minimale lekstroom naar aarde veroorzaakt, te klein om de aardlekschakelaar uit te schakelen.
 

Ericcc

  • #3
Ok niets van aantrekken dus Kast dicht en klaar er mee
heel veel dank nog
e de waele
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #4
Euhhh.
Los gehaalde aarde draden wel eerst weer aansluiten.
:mrgreen: :mrgreen:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Het wordt vooral veroorzaakt door ontstoringsfilters die in diverse apparatuur zitten. Bijv. in computers, wasmachines en andere huishoudelijke apparatuur.

In dat ontstoringsfilter zitten twee kleine condensatoren vanaf zowel fase als nul naar aarde. En die delen de spanning op zodat wanneer er geen aarde aangesloten is, er vrijwel altijd een spanning van 115 V gemeten wordt op de behuizing tov. een echte aarde.

Het tijdelijk losmaken van de aardaansluiting in de groepenkast kan in ergste geval resulteren in defecten aan apparaten.

Het permanent lolaten van die aarding kan dodelijk zijn indien één van die apparaten een te hoge lekstroom naar de behuizing heeft. En daarvoor hoef je niet eens het betreffende apparaat aan te raken: alle apparaten (en bijv. ook geaarde lampen) zijn met elkaar doorverbonden via de aarding en staan dan allemaal onder een levensgevaarlijke spanning.

Dus als je denkt 'even' te testen kan het zijn dat iemand anders in huis die een apparaat bedient een optater gaat krijgen.

Dus nooit de aardaansluiting in de groepenkast losmaken indien de hoofdschakelaar aan staat! En nooit de aardaansluiting van/bij een apparaat losnemen om daarmee een eruit gaan van de aardlekschakelaar op te lossen.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #6
Het belang van een goede en betrouwbare aarde moeten we beslist niet onderschatten.
Bij een haperende aarde komen we er meestal pas achter als het te laat is.
 

Ericcc

  • #7
Hallo
Ik heb alle draden (2) weer op de real aangesloten.
Ik heb alle schroeven op de real nog eens goed vast gezet.
wees gerust dit zit allemaal goed vast
iedereen heel veel dank voor jullie tips en waarschuwingen
e de waele
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
Toch nog even een puntje.
Je hebt één groep met grijs, groen en rood draad, dat mag mits de hele groep zo is uitgevoerd.
Ik zie ook een groep met bruin en rood, dat mag niet. Rood moet vervangen worden door blauw. En wat doet die zwarte draad helemaal links daar?
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #9
Jules1962 schreef:
Euhhh.
Los gehaalde aarde draden wel eerst weer aansluiten.
:mrgreen: :mrgreen:
Was met een grote grijns, als grapje bedoeld.
 

Ericcc

  • #10
Hallo
de draden die jij ziet bij de automaat no 4 rood/bruin deze komen van de vroegere bedrading uit de muur uit een buis dus deze kan ik niet zomaar veranderen.
De draden die jij ziet van de automaat no 7 rood/bruin komen ook van de vroeger bestaande instalatie ook weer uit een buis uit de muuur .
Automaat no 8 zit niets op is voor reserve.
Automaat 9/10 is een kookgroep met de kleuren 5 aderig grijs/bruin/blauw/zwart
Wat bedoel je met de zwarte draad links daar zit geen draad
er zit wel een zwarte draad aan de rechterzijde (kookgr)

e de waele
 

Ericcc

  • #11
Frank
Is er een vaste kleurcode voor de 5 aderige kabel van de automaat(en) naar de kookplaat deze gaat een 2x230v aansluiting hebben
Is uw vraag opgelost voor wat betrefd de kleuren?
E de waele
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #12
Ja, sorry, die zwarte had ik verkeerd ingeschat op klein beeldscherm telefoon. Maar het blijft vreemd dat er in een groep wel de groene door een bruine is vervangen en de rode niet door een blauwe. En zo te zien nu ook de grijze er nog zit ipv geel groen.
 

Ericcc

  • #13
Hallo
Frank ik snap dat je dat niet goed kan zien daarom deze nieuwe foto van boven af. De twee gekoppelde automaten aan de rechtse kant zijn van de kookgroep 2x 230 v daar vandaan loopt mijn 5 aderige kabel geel/groen/grijs/bruin/blauw/zwart naar mijn kookplaat stekker een perilex WCD Ik heb deze draden maar zo aan de automaten aangesloten omdat ik nergens iets kan vinden welke kleurcode ik moet aanhouden ( de aarde draad zit altijd goed ) om deze 5 aderige kabel aan te sluiten ?? Je ziet deze nieuwe grijze draad dan ook lopen van mijn gekoppelde automaten naar de Perilex WCD in de keuken Dat was het Maar mijn vraag blijft nu bestaan welke kleurcode aanhouden van mijn gekoppelde automaten naar mijn Perilex WCD ??
e de waele
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Er is geen standaard kleurcode voor 2x230 perilex voorgeschreven behalve de gebruikelijke kleuren voor nul aarde en fase(bruin,blauw,groengeel) de andere 2 zijn in principe vrij te kiezen.
Meestal word de fase op zwart gezet en grijs op nul.

Ik schrijf zelf op de perilex contactdoos op de bovenste rand "2x230V!"
en dan geef ik bij de gaatjes aan wat fase en nul is en welke bij elkaar horen dmv of een koppelstreep tussen de gaten of dmv nummering.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #15
De combinatie rood/bruin zou dus reden voor afkeur zijn bij inspectie. Zo moeilijk kan het niet zijn om draden te vervangen. En pak dan meteen de oude groep met rood/groen mee, dan is alles weer in orde.
 

Ericcc

  • #16
Dat klopt allemaal de draden die jullie opnoemen zijn net allemaal van de vroegere bedrading Deze draden zitten in een pijp allebei achter het METERBORD ?? daar gaan ze de muur in /Of ik moet ze allemaal afknippen en dan de juiste kleurcode aanbrengen door verbindingsblokken of doppen Maar ik zie niet graag verbindings aansluitingen achter mijn groepenkast
liefst zo weinig verbindingen wat denken jullie daar van ??
e de waele
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #17
De normen schrijven voor dat de kleurcodering in een groep hetzelfde moet zijn en dat oude en nieuwe kleuren niet gecombineerd mogen worden.
dus of een groep is bruin,blauw,Groengeel of groen,rood,grijs.

dus bruin kan NOOIT bij rood en grijs in 1 buis.

Bruin kan ook niet gekoppeld op groen voorkomen.

dus of je besteld draad in de oude kleuren, of je vervangt alles voor de huidige kleuren.

Ook omkleuren met krimpkous of tape is toegestaan, maar dan wel over de gehele lengte van de draad.
 

Ericcc

  • #18
Dit zou het moeten zijn ??

Maar ik moet nu eerst de kookplaat nog kopen he ??
Daar zit ook nog wat verschil in zie ik nu
Het omkleuren met krimp kous is hier volgens mij de makkelijkste weg en dat mag dus (wat ze vroeger allemaal uitspookten ???)
e de waele
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #19
De kookplaat moet geschikt zijn voor 2x230v met 2 nul aansluitingen!en een max vermogen van 7200Va

omkleuren met krimpkous moet dus over de gehele lengte van de draad gebeuren, dan is het handiger om hem te vervangen omdat een draad gemiddeld 3 a 5 meter is zal je deze toch uit de buis moeten halen om de kous erom te krijgen.
 

Ericcc

  • #20
Ja dat is net het probleem deze kabels lopen achter het meterbord (wat ik zelf niet kan losmaken )in een buis in de muur en wie o wie weet waar naar toe ?? Allemaal heel vreemd
hoe los je zo iets op ?
Maar klopt mijn foto met de bedrading van de kookplaat??
e de waele
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu