Vraag over doorlussen of meerdere groepen

Ik ben een installatie aan het ontwerpen voor een nieuwe schuur. In de schuur komt een onderverdeelkast. De leidingen van wcd’s, schakelaars en lampen lopen in de spouw omhoog en komen centraal boven op een bereikbaar zoldertje. Hier wil ik dus alles verbinden in een lasdoos. Ik heb dus geen centraaldozen waarin ik het e.e.a. kan verbinden.
Omdat ik een serie dubbele wcd’s (4x) een aantal lichtpunten en schakelaars in het ontwerp heb en de leidingen hiervan allen op 1 punt bijeen komen heb ik redelijk veel draden (bv 8x fase) welke ik moet verbinden met de draad welke van de onderverdeelkast komt.
Wat is wijsheid, opdelen in meerdere groepen? Of de draden vanuit de onderverdeelkast gaan splitsen in lasdozen?
Wcd’s zijn er best veel maar zullen niet allen gebruikt gaan worden in de praktijk. Maar nu voor mij lastig te bepalen welke plek juist is.
 
OVK gaat als volgt worden uitgevoerd (ik noem het schuur, maar wordt best luxe uitgevoerd bijgebouw) met 1 hoofdschakelaar 4P 40A, 1 aardlekautomaat 3P+N, 16A, 30mA, Ckar
t.b.v. L/W warmtepomp, 1 Aardlekautomaat 3P+N, 16A, 30mA, Bkar t.b.v. omvormer pv installatie.

Dit is de basis welke door de aannemer wordt gedaan. Plan is om de lampjes, wcd’s etc. zelf te gaan doen en ga er van uit dat er in de OVK nog wel wat ruimte is.
Mijn vraag is dus welke methode ik kan toepassen om de hoeveelheid wcd’s, lichtpunten e.d. kan aansluiten op 1 groep met het ontbreken van centraaldozen. Draad van deze groep laten vertakken in een lasdoos in bv 3 secties en de installatie componenten hierop in een verdeeldoos aansluiten? Installatie bestaat uit een aantal wcd’s en led lampjes, vermogen gaat bij lange na niet in de buurt van de 3500W komen.
Doorstroomboiler gaat overigens op een aparte groep.
 
Reactie 2 blijft daarmee van toepassing. Schrap de onderverdeler maar. Of krijg je in huis een 3x35A hoofdaansluiting?
 
Een onderverdeler met 16A eindgroepen kan niet op een hoofdverdeler die beveiligt is met 25A hoofdzekeringen.

Om dit te doen heb je 3x 50A hoofdzekeringen nodig.
 
Ik speel hem door naar de aannemer/installateur, dit is stof waar ik blijkbaar geen kaas van heb gegeten.

Terwijl ik het wel leuk vind om bezig te zijn om lampjes, wcd’s en schakelaars te ontwerpen en installeren. Ik dacht ze gewoon op een aparte groep te doen in de ovk welke in de schuur komt te hangen.
 
En dat als je zelf beveiligingen in serie plaats, eerst de beveiliging het dichts bij de veroorzaker van de storing of kortsluiting aangesproken wordt. Anders heeft het plaatsen ervan geen nut.

Ook zal er overbelasting ontstaan op de 16A groep in de meterkast, als je verderop denkt ongestraft iedere subgroep met 16A te kunnen belasten.
 
Dat is inderdaad ook selectiviteit. Simpel gezegd is selectiviteit dat de eerste beveiliging in werking treed.

Bij een normaal woonhuis wil je dus inderdaad dat dit je meterkast is. Jij plaatst echter nog een extra laag met de onderverdeler in je schuur. Je wil dus dat als er in de schuur iets mis gaat, de beveiliging in je onderverdeler in werking treed.

Dat is het in jouw geval dus niet.

edit, te gelijk met Walter :)
 
Aha, ik ga er een beetje van begrijpen.
Ik heb nagezocht en zie dat in de hoofdverdeelkast een installatieautomaat van 20A komt welke voor de ovk schuur is.
Is de stap van 16A naar 20A niet te weinig?
 
Van 25A hoofdzekering naar 20A is al te weinig, en van 20A naar 16A is ook te weinig.

Opties:

3x25A -> 16A -> 6A (in de onderverdeler)

Alternatief (met 800-1000 Euro extra vastrecht per jaar) is een verzwaring van je aansluiting:

3x40A -> 25A -> 16A
 
Terwijl ik het wel leuk vind om bezig te zijn om lampjes, wcd’s en schakelaars te ontwerpen en installeren. Ik dacht ze gewoon op een aparte groep te doen in de ovk welke in de schuur komt te hangen.
Alternatief is om voor dat doel een apart groepenkastje te installeren met een zekeringautomaat van 6 A en daar een rij stopcontacten boven je werktafel op aan te sluiten.

Ik heb dat zelf (in mijn schuur) gedaan met een meervoudige contactdoos (met wandbevestiging) in de tijd (lang geleden!) dat je die dingen nog met een houder voor een glaszekering kon kopen. Daarin zit een glaszekering F6A en die heeft me best wel eens behoed voor eruit klappen van een zekering in de echte groepenkast. Maar ook wel eens dat ik daar per ongeluk een föhn op aansloot en het zekeringetje eruit klapte. Dat terwijl alle andere wandcontactdozen in de schuur gewoon direct op de groep zitten, dus 16 A aankunnen.

Voor de meeste 'experimentele' toepassingen is 6 A echter voldoende.

Helaas zijn die meervoudige contactdozen met ingebouwde glaszekeringhouder niet meer te koop (zag ik in een toch wel uitgebreide zoekactie). En de (dure) exemplaren die een automatische zekering ingebouwd hebben, hebben een zekeringwaarde van 16 A. Dat schiet dan nog niet op als je wilt dat de zekering in de groepenkast in huis erin blijft.
 
Is een onderverdeler echt nodig en kun je niet gewoon kabels voor een aantal groepen trekken naar de hoofdmeterkast?

Op de groep voor de zonnepanelen kun je een pv verdeler plaatsen, dan kun je hierop nog. Bijvoorbeeld de warmtepomp plaatsen.

Daarnaast nog 1 of 2 andere groepen, en je moet er wel zijn toch?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan