Vraag over de meterkast

Mitch89

  • #1
Hallo en een goedemiddag,

Ik heb een vraag over de meterkast
Het is een oude kast met een paar vernieuwde elementen er in.
Nu is het zo dat we al aardig wat gezeur gehad hebben met die kast vandaar dat ik er over denk het toch allemaal er af te halen en hem te verbouwen.

Nu zit er in combinatie van smeltzekeringen, mespatroon en een paar automaten zonder aardlek.

Situatie nu
Zit een 250A 4 polige hoofdschakelaar in en van uit daar naar kast met 2 keer 3x25A mespatroon en daar is er nu 1 van aangesloten voor een krachtstroom wcd.
En naar 6 groepen van 3x16A smeltzekeringen.
Gebruiken er 3 van
En daar naast zit een extra kastje met daarin 2 keer 16A 3 fase automaat als kracht bron voor de kraan en roldeur dit kastje heeft geen aardlek er op of in zitten.

Nu wil ik het als op onderstaande foto gaan aansluiten

250A 4 polige en van daar uit wil ik eigen lijk de kast met mespatroon laten zitten en hier op de 2de uitgang een krachtstroomgroep voor het lasapparaat van maken dus beide gaan benutten.
En dan 2 keer een aardlekautomaat B40A 3 polig
En 2 ALS 40A 2 polig met ieder 4 groepen B16A
Bekabeling wordt van de hoofdschakelaar naar de automaten 6mm en alles verder in de kast is 4mm

Ook is er een groep die ruim 30 meter verder gebruikt gaat worden is dat nog met 2,5mm kabel te doen of ken ik beter een 4mm kabel leggen.

En dan is er alleen nog de vraag over de kraan we zijn hem niet van plan te gaan gebruiken.
Maar afgekoppeld laten liggen lijkt me ook niet echt iets, zou ik die dan op de automaat kennen laten zitten die hij nu heeft zonder aardlek en die gewoon uitgeschakeld kennen laten zitten?
Voor het geval je hem echt zou moeten verplaatsen.


Gegroet Jessica

Groepenkasten loods.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Om wat voor een aansluiting gaat dit? Is er enkel een 250A hoofdschakelaar geplaatst of zijn de hoofdzekeringen ook van zulke grootte?
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Net als @Vonken_trekker ben ik heel benieuwd naar de waarde van de hoofdzekeringen. Achter een 250A hoofdschakelaar verwacht ik 95mm² bedrading of koperen rails, geen 6mm² bedrading zoals je schrijft.

Mespatronen horen niet thuis in een installatie welke gebruikt wordt door leken (de doelgroep van dit forum), deze zou ik dus niet laten zitten. Ook hebben deze groepen dus geen aardlekbeveiliging, afhankelijk van de aardverspreidingsweerstand kan dat een probleem zijn.

Wat is de bedoeling van die B40 aardlekautomaten?

Of je de groep die ruim 30 meter verder gebruikt gaat worden met 2,5mm² kunt aanleggen, dat ligt natuurlijk aan de groep. Als je van plan bent om het op die B40 automaat aan te sluiten dan kan dat niet (ook niet als de afstand kleiner zou zijn).

Heb je een idee van het stelsel en de aardverspreidingsweerstand? Is de aansluiting toevallig ooit aangepast van een zware aansluiting (gezien de 250A hoofdschakelaar) naar een lichtere? Dan heb je best kans dat ook het stelsel is aangepast van TN naar TT. In dat geval is het misschien niet meer veilig om groepen zonder aardlekbeveiliging te gebruiken, ook niet om incidenteel de kraan te bedienen.

Als je de kraan min of meer permanent wilt uitschakelen dan zou ik dat willen doen met een schakelaar die je kunt vergrendelen, bijvoorbeeld een werkschakelaar met een hangslot daar aan.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Uw vraag valt in de verste verte niet onder klusvragen, dit soort vragen worden op het forum niet behandeld, zie ook de forumregels.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu