Vorstbeveiliging waterleidingen vakantiehuisje

Hans1963

  • #1
Koning Winter heeft z'n sporen weer nagelaten in ons (onverwarmde) houten vakantiehuisje: kapotgevroren watermeter. Deze was eigenlijk na heel veel jaren trouwe dienst wel aan vervanging toe. Dat wordt dus deze week gedaan, samen met een nieuwe aftapkraan op de tyleenbuis.

Nu de vraag: wie heeft een goed idee om zo'n huisje toch een beetje vorstvrij te houden? Verwarming op de waakvlam (gas) is geen optie want dan is de propaanfles zo leeg.

Electrisch dus: "vreet" dat niet verschrikkelijk veel electra?

Welke middelen zijn er om de inpandige waterput (waarin de hoofdkraan en meter zit, ong 50 cm diep) tegen vorst te beveiligen? Putje zit in de badkamer van zo'n 10 m2.

Tips van harte welkom !
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Dat valt wel mee, kosten reparatie watermeter en zo kost meer

normaal zit water een meter diep

je kan er een luikje op leggen en daar op isolatie

anders kon je de kraan wat laten druppellen dat is dan in beweging dan bevriest het niet, maar dat kost weer water
 

Katerina

  • #4
Het stroomverbruik van verwarmingslint valt echt hard mee.
Is veel goedkoper dan vervanging van watermeter en leidingen.
We hebben zelf vorig jaar verwarmingslint aangebracht rond de waterleidingen van onze stacaravan. (ongeveer 30 jaar oud, dus weinig isolatie)
Bevalt prima!
 

VEH

  • #5
Bij het toepassen van verwarmingslint aub op het volgende letten.

Het verwarmingslint is wel zelfregelend, dwz bij toenemende temperatuur zal het afgegeven vermogen van het lint afnemen, maar helemaal tot nul terug regelen doet dat lint niet.
Ook bij temperaturen van 25 graden en meer blijft het lint de pijp opwarmen.
Bij het beschermen tegen bevriezing van waterleidingen in de industrie worden dit soort linten dan ook aangesloten op een voeding die pas inschakelt als de temp onder de +5 graden daalt, dmv een buiten thermostaat. Daarnaast wordt uitgerekend hoe hoog de temperatuur kan oplopen bij +5 graden buiten temperatuur en stilstaand water. Dat is mede afhankelijk van de dikte vd isolatie om de pijp. In het algemeen wordt er naar gestreefd om de pijp (het water) niet warmer te laten worden dan +20-25 graden. Zonodig wordt er nog een begrenzings thermostaat op de pijp gezet. Dit alles om te voorkomen dat de legionella bacterie een kans krijgt en er geen te heet water uit de leiding komt.

De 15mm waterleiding is een kleine leiding en warmt snel op en in vakantiehuisje kan het voorkomen dat zomaar een maand geen water wordt gebruikt.
Op zich is het toepassen van verwarmingslint een goede oplossing en zal het energieverbruik binnen de perken blijven, temeer daar je eigenlijk tenminste een buitenthermostaat moet toepassen. Van met de hand regelen komt meestal niet zoveel terecht. Maar voor de legionella moet je oppassen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
@VHE

U verhaal klopt zeker wel , maar dan gaat het over enkel en alleen de koolstof linten die zelf regelulerend zijn zonder thermostaat, deze worden meestal toegepast in de professionele en industrie omgevingen.

De goedkopere uitvoering tracelinten (DHZ sector) zijn meestal voorzien van een thermostaat die op de leiding wordt gemonteerd waarbij de temperatuur in de leiding met inhoud bepaald of de tracing aan of uit gaat (meestal ca 2 a 5 graden)

Er zijn dus verschillende systemen, dit om te voorkomen dat mensen op het verkeerde been worden gezet, lees dus altijd goed de gebruiks/montage aanwijzing bij het te kopen tracelint.

Moet er wel bij opmerken dat als de stroom een keer uitvald of het trace lint begeeft het, er van beveiliging en heel blijven niet veel meer overblijft.
In de professionele sector wordt alles weer bewaakt en bij een defect trace lint wordt er dan een storing gemeld zodat bekent is dat er een defect is en er actie kan worden ondernomen.

Als het mogelijk is om te voorkomen dat eea kapotvriest omdat controle ter plaatste niet mogelijk is, is het verwijderen en en volledig aftappen en de materialen op een veilige droge plek bewaren beter en goedkoper.
 

Katerina

  • #7
:shock: Cvolieboy, stroomuitval, daar heb ik echt niet aan gedacht.
:oops: Ik liep helemaal gelukkig te zijn met ons thermolint en waande onze leidingen veilig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu