Vorstbeveiliging in schuurverwarming

Smitje

 • #1
Ik ben me ervan bewust dat een dergelijke discussie al eens aan de orde is geweest, maar daar betrof het niet een complete installatie in een schuur. Dus zou ik graag de vraag nog eens stellen.
Het gaat om een gastenverblijf dat deels in een schuur is gebouwd.
Er is een c.v. in aangelegd, met in alle vertrekken een radiator, terwijl de c.v.-ketel in de schuur zelf staat (omdat die in de zomer ook voor het zwembad gebruikt wordt). Uiteraard vriest het in de schuur in de winter bijna net zo hard als buiten. Diverse leidingen lopen over de (vroegere) hooizolder naar het gastenverblijf.
Dus wil ik de gehele installatie vorst-ongevoelig maken door op een strategisch punt een thermostaat op een leiding te bevestigen, die bij een watertemperatuur van minder dan 5 gr.C. de c.v.-ketel activeert. Dus dan gaat de ketel branden en de pomp lopen. Deze thermostaat komt parallel te staan aan de kamerthermostaat. Als ik dus in de winter alle radiatoren open zet, voorkom ik hiermee bevriezing van de installatie.
Ik dacht wel dat het zo kan gaan werken. (Hoewel ik niet weet wat er gebeurt als het weken achter elkaar 20 graden vriest.)
Alleen realiseer ik mij dat het drukvat (aangesloten op het leidingnetwerk met ca 2 meter buis) niet voorzien wordt van stromend water. Zou dit drukvat of de leiding daar naar toe hierdoor mogelijk toch kunnen bevriezen?
Ik zou een reactie hierop zeer waarderen.

Groet,
Smitje.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Ron321

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Kan je het vat niet korter op de doorgaande leiding plaatsen?
   

  Smitje

  • #3
  Dat zou kunnen, maar korter dan ca 1 meter wordt het dan niet.
  En wat gebeurt er met het water in het drukvat, dat staat altijd stil natuurlijk.
   

  Flat4ever

  • #4
  Je kan hem uiteraard ook nog vullen met antivries.
  Durf niet zeker te stellen dat alle CV ketels ertegen kunnen, maar binnen de agrarische sector is het gemeengoed om verwarmingsinstallaties ook te vullen met antivries.
   

  Smitje

  • #5
  Dat is in de eerder genoemde discussie ook al aan de orde geweest. Dat is voor mij geen optie. Ik zoek naar antwoorden op mijn vraag, zoals die gesteld is.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Het zou me niet verbazen als het water in het drukvat toch bevriest er geen schade aan het vat zal ontstaan. Er zit een rubbermembraam in dus het water kan uitzetten.
  De buis naar het drukvat kan je electrisch beveiligen.
  *wgb*
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Als het drukvat of een stukje leiding daarheen bevriest is de functie van het drukvat ook weg, het zal toch vrij van vorst moeten blijven.

  Ik heb in mijn schuur een ventilator kacheltje met thermostaat hangen die de boel vorstvrij houdt, een paar graden boven nul is voldoende.
  Als het niet teveel tocht in uw schuur is dat goed te doen qua kosten.
   

  Cvolieboy

  Specialist Verwarming
  • #8
  In mijn ogen nog belangrijker dan alleen een thermostaat die bij een lage temperatuur de ketel aanstuurd.

  Bij een te lage CV leiding temperatuur een waarschuwing geeft (fail safe) zodat als de cv ketel niet opstart om dat deze b.v. in storing gaat dan een alarm slaat, zodat u weet dat er iets fout zit.
  Bij 20 graden vorst kan het anders nog steeds kan bevriezen als er niets gebeurd met de verwarming.
  Het gevaar is daar anders dan altijd nog aanwezig (een installatie zonder toezicht)

  Als een installatie verder normaal functioneerd zal een ruimtethermostaat voldoende zijn om de schuur vorstvrij te houden en daarmee de ketel de radiatoren en het drukvat (mits bij de opstelling van het vat daar ook enige warmte kan komen) te voorkomen dat deze bevriezen

  Vr Gr en succes ermee
   

  Chathanky

  • #9
  Wat voor ketel hangt er?
  Veel ketels hebben een vorstbeveiliging en bij 5 graden start de ketel op om het cv water op een veilige grens te houden.

  Een ketel verliest ongeveer 1 % van zijn warmte aan de directe omgeving wat voor een 24 kw ketel een afgifte van 240 watt betekend.
  Als het expansievat direct bij de ketel staat kun je daarvan dankbaar gebruik van maken door de ketel inclusief expansievat te omkasten.
  Plaats een klein verwarmingselementje met een thermostaat om dit "hokje" vorstvrij te houden.

  Gaat dat niet dan kun je het expansievat appart omkasten en een klein elektrisch elementje plaatsen met een thermostaat. Zo hoef je niet de gehele schuur vorstvrij te houden.
  Met een combiketel moet je de koudwaterdeel ook beschermen tegen vorst.

  Laat de cv pomp gedurende winter iig continu draaien dit houdt je leidingen vorstvrij en isoleer de leidingen in de schuur.
   

  Screech

  Specialist Verwarming
  • #10
  Ik weet niet hoe u het "gastenverblijf"op temperatuur wilt brengen??
  Komt er in het gastenverblijf een "extra"kamerthermostaat??
  Zitten er op de radiatoren thermostaat kranen?? en stookt u e.v.t. weersafhankelijk?


  Sluit op de ketel een tweede kamerthermostaat aan en hang die op een "koude"plek in de schuur om de vorst eruit te houden.

  Wanneer u de cv pomp continu laat draaien, zoals eerder vermeld, dan zal het water niet bevriezen. Stromend water........
   

  Smitje

  • #11
  Nou, best wel veel reacties en goede adviezen. Ik denk dat ik daar wel mee uit de voeten kan. Met name het advies om een eventuele uitvallen van de ketel te signaleren en het advies om de leiding naar het drukvat en het drukvat zelf apart te verwarmen geven mij het vertrouwen dat het moet lukken om de gehele installatie vorstvrij te houden. Nu moet ik mij dus gaan bezig houden met het aanschaffen van de juiste spulletjes.
  Mocht er toch nog iemand zijn die nog goede adviezen heeft dan hoor ik dat natuurlijk nog graag.
  Maar in ieder geval alvast iedereen bedankt.
   

  Smitje

  • #12
  Nog even een reactie op de opmerkingen van Screech.
  In het gastenverblijf hangt inderdaad een normale kamerthermostaat in de woonkamer en alleen op de slaapkamer heeft de radiator een thermostaatkraan. Alle ander ruimtes (woonkamer, badkamer, toilet, keuken) hebben een standaard radiatorkraan.
  Onnodig te zeggen dat natuurlijk in de winter ALLE radiatorkranen open blijven staan. Ook als het gastenverblijf tijdens vorst bewoond is. Dan zullen dus alle ruimten ook flink warm worden, maar dat moet ik maar voor lief nemen. Dat zal overigens niet zo veel gebeuren.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu