Houtcv-vorstbeveiliging met aardwarmte

Zwoer

  • #1
Ik ben op zoek naar wat advies van iemand die veel weet van aardwarmtesystemen. Ik heb een houtgestookte cv. Ik ben veel thuis in de wintermaanden dus is niet zo'n enorm probleem maar soms wel lastig dat je niet wat langer weg kan voordat alle leidingen bevriezen. De houtcv gaat natuurlijk uit wanneer je weg bent. Nu had ik laatst een gesprek met iemand over aardwarmte en over hoe dat mss te gebruiken is om dit probleem te verhelpen. Het idee is om een geul te graven van 40m ofzo van 1,5m diep en daar flexibele leiding in en dit aan te sluiten op het cv-systeem, zodat ik wanneer ik langer weg ben het cv leiding water ook door die 40m aarde heen pompt. Op die 1,5m moet de temperatuur constant ongeveer 10 graden zijn begrijp ik. Zou dit idee genoeg zijn om de leidingen vorstvrij te houden? Met een compressor wordt het zo duur aan electra en aanschaf en het is natuurlijk alleen maar voor vorstbeveiliging.
 

Pigion

  • #2
Ik denk dat je wel een vorstbeveiliging kan maken met "aardwarmte"
. Toch al je niet de beoogde 10 C. kunnen halen, want het moeten gescheiden circuits zijn, dus moet er een platenwarmtewissellaar tussen. In het aardwarmte circuit komt natuurlijk ook een circulatiepompje.
Hoe groot de aardlus moet zijn, hangt af van de grote van het cv circuit en natuurlijk de afkoeling via de radiatoren.

Pigion
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Glycol houd de boel ook ijsvrij, als je iets wilt beveiligen moet je dat met zo min mogelijk middelen doen.
Een pomp kan uitvallen(stroomstoring) dan bevriest er misschien een klein stukje maar je circulatie is dan wel weg en de rest bevriest dan ook.
Ben je daar niet bang voor dan kan je ook een klein elektrisch element monteren in de waterstroom die de boel vorst vrij houd.
 

Bernhard

  • #4
Hoi Zwoer,
Het door jou voorgestelde systeem om bodemwarmte te gebruiken en daarmee je huis vorstvrij te houden vereist behoorlijke aanpassingen.
De bestaande cv-installatie moet aangepast worden:
- de CV-pomp moet 2x zoveel water rond pompen
- radiatoren moeten vele malen groter worden.
De slangen in de bodem moeten meer dan 500m lang zijn.
Mvgr Bernhard
 

Zwoer

  • #5
Dat is niet echt een optie antivries. Ik heb ook een buffer tussen het systeem van 1000L en het is een open systeem (gebruik ook geen warmtewisselaars) dus wat verdamping, daar is antivries veel te duur voor* Dus ben ik wel genoodzaakt tot iets zoals die aardwarmte. Dat die pomp draait vind ik niet echt een groot probleem, dat doet ie ook als ik de houtcv aan heb. Een elektrisch element zou veel en veel meer kosten aan elektra (pomp is op laagste stand maar iets van 35w) Als je op vakantie gaat en je gasgestookte cv begeeft het of een stroomstoring knappen ook je leidingen, je kan je niet tegen alles indekken, dus die evt stroomstoring moet ik maar op de koop toe nemen.
Ik was eigenlijk niet van plan de aardwarmtelus via een warmtewisselaar aan m'n circuit te koppelen, wou eigenlijk het water van m'n circuit ook gewoon door de aardwarmtelus laten lopen met een 3weg kogelkraan zodat ik kan kiezen. Houtcv aan niet door aardlus, weg dan aardlus erbij.
Het komt er dus een beetje op het vermogen aan, kan ik uit die 40m geul (zal ongeveer 100 a 120m flexibele cv buis in kunnen) genoeg warmte halen om 8 radiatoren, 1 vloerverwarming in badkamer, waterboiler, 1000l buffervat en leidingen te beveiligen tegen vorst? Of ben ik toch genoodzaakt om met een compressor de aardwarmtetemperatuur op te schroeven :roll:
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #6
Misschien stel ik u een domme vraag?

Maar hoe heeft het tot nu toe gewerkt?
 

Zwoer

  • #7
Dat snap ik niet helemaal bernard..
- de CV-pomp moet 2x zoveel water rond pompen > hij pomp nu al al dat water van m'n buffervat rond dus dat kleine beetje extra water van zo'n aardwarmtelus zal niet veel uitmaken.
- radiatoren moeten vele malen groter worden > waarom? ik wil er niet mee verwarmen, gaat er alleen om dat ze niet kapotvriezen.
De slangen in de bodem moeten meer dan 500m lang zijn > Nou ja, dat wil ik dus juist graag weten hoeveel slang nodig zou zijn om zonder compressor genoeg warmte te verplaatsen naar m'n circuit.
 

Zwoer

  • #8
Helemaal geen domme vraag obelix2. Ik redde mij in de winter met elke dag het buffervat goed warm te maken zodat het lang duurt voordat het bevriezingsprobleem ontstaat. Zo kan ik heel wat uren weg maar ik zorg met vorst wel dat ik elke dag thuis kom om weer bij te stoken (stel paar daagjes weg uit tot de vorst weer over is)
 

Bernhard

  • #9
Zwoer,
De opgenomen warmte van de slangen in de bodem is afhankelijk van de buislengte, de omtrek/oppervlakte en het temperatuurverschil tussen de bodemtemp en de mediumtemp. Het temperatuurverschil is circa 4grd. ( bodemtemp =10grd en de CV-watertemp is +6grd., gemiddelde tempverschil is dan 2grd.
Als je je huis op +4grd moet stoken omdat vorstvrij te houden, bij een buitentemp van -10grd, zit je op 50% van de normale cap. circa 10000w/h.
Als ik eea juist bereken moeten de slangen in de bodem een lengte hebben van 4600m. De warmteafgifte van de bestaande radiatoren is door het kleine tempverschil zeer laag, ook deze moeten dan verzwaard worden. De aantal liters per uur die rond gepompt moeten worden zijn dan circa 2000l/h. mvgr Bernhard
 

Zwoer

  • #10
Oke ik snap nu wat je bedoelt met de grote radiatoren, je gaat uit van het vorstvrij houden van het huis. Ik bedoelde in eerste instantie alleen de cv leidingen vorstvrij houden. Het zijn een heleboel cijfertjes maar wat ik begrijp is dat de capaciteit van de door mij bedachte aantal meters aardwarmtelus bij lange na niet genoeg zullen zijn om het cv leidingwater vorstvrij te houden, laat staan het huis.
 

Bernhard

  • #11
Omdat het voorgestelde systeem met kleine temp verschillen moet werken zal dit gecompenseerd moeten worden door een heel groot aantal m2 verwarmend oppervlak,( VO ). Voor warmteoverdracht moet er een temp.verschil en oppervlak zijn. Als een factor 0 is dan is er geen warmteoverdracht. Is een factor heel klein dan moet de andere heel groot zijn om toch dezelfde hoeveelheid warmte over te dragen. mvgr Bernhard
 

Kacheltje

  • #12
Als de ruimtetemperatuur -5 graden in huis is en het captatienet 10 graden water levert is de warmteafgifte van de radiatoren klein.
Het verschil komt lager uit dan 15 graden verschil.
Een radiator van 1 kw heeft een verschil die veel hoger is. En zo veel meer warmte afgeeft.
Zodoende hoeft het captatienet lang niet zo groot te zijn dan je normaal nodig hebt om een huis te verwarmen.
Doel is om het cv systeem vorstvrij te houden en niet de woning er mee te verwarmen.

Wat de afgifte is van een captatienet hangt af van de grondsoort en of het net in het grondwater ligt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu