Voorzetwand voor vochtige muur

Wbi

  • #1
Ik ben benieuwd naar jullie ideeën over voorzetwanden bij een muur die is aangetast door vocht. Het huis is heel oud, circa 300 jaar oud, ligt aan een gracht. Het heeft geen spouwmuur, enkel steens direct tegen de buurman die een identiek huis heeft. Toen ik het huis heb gekocht, 9 jaar geleden, hebben we grondig verbouwd en alle voorzetwanden verwijderd (scheelde wel 30 cm aan ruimte). De muren hebben we helemaal gestript en opnieuw gestuct. Achteraf gezien hebben we daar niet de juiste behandelmethode gebruikt. Na verloop van tijd werd er door het stucwerk heen vocht en zouten zichtbaar. Door de jaren heen heb ik meerdere mensen er naar laten kijken. De een zegt injecteren, de ander zegt gewoon goed laten drogen en zorgen voor goede ventilatie. Ik denk dat injecteren geen zin heeft, aangezien mijns inziens de stenen al te veel aangetast zijn door zouten/nitraten. De plekken zijn namelijk ook zichtbaar op meer dan 2 meter hoogte. Ik wil het graag op een goede en adequate manier onzichtbaar maken voor mijn eigen woongenot. In mijn optiek zouden voorzetwanden de oplossing zijn. Ik geloof dat het niet negatieve gevolgen zal hebben, aangezien het huis al zo lang staat. Wat raden jullie aan qua ruimte tussen de muur en de voorzetwand? Het is een smal huis, dus wil zo min mogelijk ruimte verliezen. Wat is handig qua ventilatie, onder en boven, of is het eigenlijk helemaal niet nodig? Soort gipsplaat, of houten platen met de juiste voorbehandeling (welke verf?)? En als de voorzetwanden staan, welk stucwerk en verf, wat raden jullie aan?

Alvast bedankt.

Mvgr.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Heeft de buurman dezelfde klachten over de muur ?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Tja, die oude voorzetwanden zaten er niet voor niets. Goed laten drogen heeft alleen zin als er geen vocht meer bij komt. Dus bij optrekkend vocht zijn injecteren of een nieuwe voorzetwand de opties. Nog nooit gehoord dat injecteren niet kan doordat de stenen teveel zijn aangetast. vraag dat anders na bij een injecteerbedrijf.

Als je een nieuwe voorzetwand maakt, en er geen ventilatie (mogelijk) is, hou dan gewoon rekening mee dat het na een jaar of tien vernieuwd moet worden.
 

Wbi

  • #4
De buurman heeft idd geinjecteerd, maar vermoedelijk een veel beter materiaal gebruikt om te stucen. Wij dus niet. Ik zou alsnog kunnen injecteren, maar meestal moet het dan 6 maanden drogen. Daar heb ik geen zin. Is het dan mogelijk direct een voorzetwand er tegenaan te plaatsen?
Je kan met metal studs, isolatiemateriaal en de gipsplaten er direct weer een mooie wand van maken. Andere optie is veerregels, zonder isolatie, maar neemt minder ruimte in beslag. Het minste ruimteverlies heeft wel mijn voorkeur. Is het dan ook nog handig om plasticfolie onder de veerregels te doen, zodat er echt nooit meer iets doorkomt?
 

Wbi

  • #5
Als ik alsnog zou willen injecteren, dan denk ik aan DryZone. Weet iemand een gerenommeerd bedrijf dat deze injectie kan doen met minimaal 10 jaar garantie?
 

Tiho

  • #6
Meneer google weet dat wel.
 

Wbi

  • #7
Ik kom er maar weinig tegen, alleen de importeur.
 

Tiho

  • #8
Ga met hun in contact wie ze toeleveren misschien. Hier wordt niet aan adressen en producten aanbevelen/geven gedaan, lees de forumregels eens.
 

Wbi

  • #9
Ja, zojuist een e-mail verzonden. Dank.
 

AlanW

  • #10
He Wbi,

zag net deze topic.

wij hebben onlangs onze kelder laten behandelen tegen optrekkend vocht en doorslaand vocht.

Het bedrijf geeft hierop tien jaar garantie.

Ik heb je een berichtje gestuurd met de URL.

groet Alan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu