Voorzetwand metal stud hoek en achterkant.

GabM

  • #1
Hoi allen,

Ik ben niet alleen nieuw op dit forum, ik ben ook een nieuwe klusser en een dame :D
Dit betekent dat ik alles nog moet ontdekken en leren. Gelukkig heb ik een hoop hulp, maar ik moet in deze wel het voortouw nemen.

Binnenkort betrek ik een ruimte waar ik muzieklessen ga geven. Twee wanden moeten geïsoleerd worden om de geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken.
Na heel veel zoek en leeswerk ben ik tot de conclusie gekomen dat metal stud wellicht veel voordelen heeft ten opzichte van een houten raamwerk. Ik ben me nu aan het verdiepen in de aanpak en heb wat vragen.

Eerst een situatie schets. Het gaat om twee wanden die alles behalve strak zijn. Zo zitten er meerdere kozijnen in. Deze kozijnen wil ik dichtmaken met doek, zodat de buren niet tegen een constructie aan zitten te kijken.

Vervolgens wil ik de voorzetwand los plaatsen van de muur, deze vullen met steenwol platen en afwerken met gipsplaten. Mijn eerste vraag:

1. Moet ik de achterkant van het metal stud waar ik de isolatie in plaats dichtmaken zodat ik de platen isolatie er strak tegenaan kan duwen of kan dit gewoon open blijven?

2. Het plafond is maar liefst 3,40 meter hoog. De meeste bouwmarkten verkopen C profielen tot een hoogte van 2,60 meter. Is dit op te lossen?

3. Moet ik de staanders laten leunen tegen de achterwand (bijv. door te klemmen met een stukje ligger) en zo ja, hoe doe ik dit als er een raamkozijn achter zit, waar uiteraard niet in te schroeven of klemmen valt...

4. Hoe maak je een 90 graden hoek?

5. Welke dikte isolatie kan in welk profiel? kan ik 45mm platen in een C profiel van 45 mm klemmen of moet ik dan kiezen voor een 50mm profiel?

6. de zijwanden zijn niet recht. Aan de bovenkant steekt deze verder uit dan aan de onderkant in verband met een vensterbank. Is het erg als de staander hier als het ware 'verspringt' waardoor de steenwol de wand een stukje direct raakt zonder dat er een profiel tussen zit (ik hoop dat jullie deze kunnen volgen.. sorry ik weet niet hoe ik het beter kan uitleggen). :oops:

7. In het midden van de wand staat een draagbalk, die uitsteekt. Moet ik hieromheen isoleren of levert dit geen geluidslek op en kan ik gewoon isoleren tot de draagbalk en aan de andere kant van de draagbalk verder gaan?

Ontzettend bedankt voor het meedenken!

:)


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik denk dat het in dit geval verstandig is er een akoustisch adviseur bij te halen. Want anders geef je mogelijk veel geld uit terwijl het resultaat beperkt is.

Over de te korte profielen van de bouwmarkt: ga naar een groothandel.
 

GabM

  • #3
Dank je wel voor je reactie, maar juist die adviseur kost een hoop geld. Ik zit in een pand met decorbouwers en architecten. Zij helpen me nu met klussen. Een professioneel bedrijf inschakelen kost al gauw een paar duizend euro. Terwijl ik nu qua materialen beneden de 500 blijf. Ik ben al wel een stuk verder als iemand deze vragen voor me zou kunnen beantwoorden!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Een adviseur voert het werk zelf niet uit, maar geeft wel goed advies welke materialen er in jouw situatie het best tot hun recht komen voor de gevraagde geluidsreductie. 1 (geluids)lek kan al je werk teniet doen...
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Het een en ander scheelt natuurlijk ook welk soort muziekles je gaat geven.
Als het slag of blaasinstrumenten zijn, heb je wel een goed advies nodig van een deskundige die ter plaatse moet komen kijken.

Als het triangeltjes zijn waarin je les geeft, zal het allemaal wel mee vallen.

Maar enkel een gipsplaatje en een plaatje glas of steenwol, dempt wel wat stemgeluid, maar bv geen zang geluiden.

Er zijn andere soorten akoestische isolatie te verkrijgen, die beter geschikt zijn als een stukje glaswol.

En als ik eerlijk moet zijn, met € 500,00 kom je niet ver als je het goed wilt doen.
 

GabM

  • #6
Hoi, dank je wel. Ik verwacht geen perfect resultaat. Ik verwacht wel een flinke demping.
Het gaat inderdaad om zanglessen. De voorzetwanden zijn vrijstaand. Daarachter is ook 2/3 centimeter stilstaande lucht. Ik zorg dat de constructie nergens contact maakt met de muur. Daarnaast plaats ik een dubbele laag gipsplaten en isoleer ik met rockwool 210. Ik weet in ieder geval zeker dat dit een heleboel doet. Alleen om die geluidslekken maakte ik me zorgen. Gelukkig zijn veel van mijn vragen al beantwoord. Alleen de hoek bij het kozijn wordt een uitdaging! Ik hang trouwens ook zware theatergordijnen op. Dit doet ook veel :)
Het is een levendig pand. Ik hoef dus niet onhoorbaar te zijn. Alleen overlast wil ik ook niet geven!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu