Metal stud voorzetwand

Catan

  • #1
Beste klussers,

In ons nieuwe huis hebben wij de badkamer verplaatst en de voormalig badkamer willen we gebruiken als bijkeuken. We hebben op twee wanden de tegels van de muur gehaald omdat hier veel vocht achter zat. Als het gips achter de tegels was ook vochtig en hebben we daarom weggebikt. Nu zitten we met een zeer onegale bakstenen muur. Om dit weer te fatsoeneren willen we er een voorzetwand voorzetten met metal stud. Hier hebben we echter een aantal vragen over, en we hopen dat jullie kunnen helpen.

De eerste vraag is hoe we de u profielen vastzetten. Op de vloer kunnen we deze gewoon vastschroeven, boven is lastiger. We hebben het systeemplafond eruit gehaald. Kunnen we het bovenste U profiel vastzetten op de balken (ongeveer om de 0,5m)? Of is dit onvoldoende? En hoe krijgen we er daarna weer een plafond in? Moeten we eerst het plafond plaatsen of eerst de muur? (Ik dacht zelf om voor het plafond gewoon gipsplaten tegen de houten balken aan te schroeven, nadat we de voorzetwanden hebben geplaatst)

Tweede vraag is, is een MS profiel van 45mm genoeg? Er hoeven maar aan 1 kant gipsplaten tegenaan, dus zoveel krijgt het niet te dragen.

Dan nog een vraagje, waar kun je (als particulier) metal stud kopen? Ik kom bij het googlen alleen maar groothandels tegen... Weet iemand waar ik dit kan halen? Liefst in de buurt van Utrecht.

Ik hoop dat jullie tips hebben, in ieder geval alvast heel erg bedankt voor de moeite!!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De liggers gewoon aan de vloer en plafondbalken.

Vervolgens de wand opbouwen en als laatste het plafond er weer tegenaan werken.
De balken voorzien van een regelwerk en daartegen de gipsplaten.

Metalstud ligt in Groningen gewoon bij de bouwmarkt.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
En bij de meeste professionele bouwmaterialen handel, kun je als particulier ook gewoon je spullen kopen.
En die zijn in de regio Utrecht ook wel een paar te vinden.
 

Catan

  • #4
Bedankt voor de snelle reacties!
Het bovenste U profiel maar op een paar plekken vastzetten is voldoende?

Nog een paar aanvullende vragen. Aangezien de ruimte heel erg vochtig was (alle tegels zaten dus los en de leidingen in de muren roestten) en we niet zo goed weten in hoeverre dit kwam omdat het een (niet goed aangelegde) badkamer was, of omdat het een enkelsteens aanbouw is, wilden we liever niet met hout werken. Waar kan ik het regelwerk voor het plafond dan van maken? Om de hoeveel cm moeten de gipsplaten voor het plafond vastzitten?

Tegen de voorzetwand willen we straks stellingkasten zetten, als ik deze aan de wand vast wil zetten, moet ik dan in de wand verteviging aanbrengen op de plek waar ik dat wil doen? (en hoe, dus liever niet met hout).

En hoeveel verticale profielen heb ik nodig? Ik heb wel eens gelezen om de 30 cm, maar kom meestal om de 60 cm tegen. Maar ergens las ik dat voor een smalle voorzetwand om de 120cm voldoende zou zijn (zitten de gipsplaten dan maar aan 1 kant vast?)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Er is grote kans dat het vocht condens is geweest. Als je voor een enkelsteens muur een wand zet is de kans groot dat vocht condenseerd op de binnenzijde van die muur.
Maar van de buitenmuur kunnen ook de voegen slecht zijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
De stijlen om de 60cm is prima. Je kan meteen (watervast) achterhout plaatsen op de plekken waar straks iets opgehangen gaat worden.

Er zijn gipsplaten van 120cm breed, maar die worden ook gewoon om de 60cm bevestigd (rondom en in het midden). Doe er elke 30cm een schroef in. Dit zijn er bijna 50 voor een plaat van 1.2m breed en 2.4m hoog.
 

Catan

  • #7
Bedankt voor alle antwoorden! ik heb inmiddels ook een winkel gevonden waar we het gewoon kunnen kopen.
Nog een paar vraagjes dan...
Wat is watervast hout? (Welke houtsoort)
Kan ik achterhout aan de verticale profielen vastschroeven?
Wat voor hout (maten) kan ik hiervoor gebruiken? Met dezelfde maat als metalstud? (we wilden ms 45 gebruiken, dus hout vierkant 40?)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Als achterhout gebruik je plaatmateriaal 18mm. Bij voorkeur watervast verlijmd, dus multiplex voor buiten, underlayment of OSB. Dat schroef je tussen de verticale profielen minimaal op de plekken waar je het nodig hebt.



Ik heb het in heel mijn badkamer gedaan (grotendeels) met reststukken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Of 9 mm plaat óp het metalstud schroeven, onder de gipsplaten. Dit verhoogt de uittreksterkte van de schroeven (voor kastjes) ook enorm.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu