Voorzetwand keuken voor nieuwe elektra + extra isolatie

Lonnebol

  • #1
Wij zijn bezig met de planning voor ons nieuwe huis waar we eind januari de sleutel van gaan krijgen. Het gaat om een hoekwoning uit 1973. Er schijnt soms best wel wat geluid van de buren door de muren heen te komen, dus op termijn willen we de muren gaan isoleren. Dus akoestisch, maar als het kan ook thermisch.

Aangezien we de keuken meteen gaan vervangen is dit de eerste plek om te starten. Dat is dan ook makkelijker met het plaatsen van nieuwe aansluitingen in de muur. De voorzetwand moet ook keukenkastjes kunnen dragen en betegeld kunnen worden.

Nu is mijn vraag: kan dit opgezet worden met Metalstud, dit opvullen met 50 mm steenwol en dan 18 mm multiplex of OSB? Is dit stevig genoeg voor keukenkastjes en voldoende voor zowel thermische als akoestische isolatie? Is er nog een dampwerende folie nodig? Of is een andere opzet/constructie beter?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Eerst een onderzoek doen of er lekken van geluid zijn. Houten vloeren in de woning misschien nog op de de zolder.
 

Lonnebol

  • #3
Het zijn allemaal betonnen vloer. Geen hout. Ik heb begrepen dat de verdiepingsvloeren in één keer doorgestort zijn.
 

Barto74

  • #4
Los van de geluidslekken e.d., daar heb ik niet zoveel verstand van; ik heb zelf met metalstud 50mm en steenwol zo'n zelfde voorzetwand gemaakt, maar dan wel 2x 18mm osb ertegenaan. En dat heb ik laten stuccen en het is deels voorzien van tegels. Ik heb er geen bovenkastjes aan hangen, maar wel allerlei rekken en een afzuigkap. In mijn situatie is de geluidsisolatie aanzienlijk verbeterd.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Waarom thermisch? Wat voor een ruimte zit er aan de kant van de buren?
Als dat een woonkamer is die lekker op temperatuur is, dan wil je eigenlijk juist niet isoleren..
Ervan uitgaande dat het een ruimte is die boven de 15 graden blijft, heeft isolatie nauwelijks zin.

Dan blijft het geluid over.
Het belangrijkste is, dat de voorzetwand de gedeelde muur niet raakt, die komt dus alleen op de vloer en tegen het plafond. Ideaal koppel je die wat geluid betreft ook los van het plafond. Daar zijn koppelingen voor, maar flex purschuim werkt ook.

18mm osb is meer dan sterk genoeg voor keukenkastjes. Een laag (of twee) gipsplaten werkt goed tegen geluid en is een stuk goedkoper dan een 2e laag osb.
Wat kosten betreft hoeft het niet allemaal met osb. Je kan ook alleen de osb in de metalstud doen, alleen op de plekken waar de kasten bevestigd worden.
Dan (dubbel) gipsplaten tegen de metalstud.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu