Voorkomen condens metalen dakplaten

Mercedes1985

  • #1
Beste leden,

Een kennis van mij heeft een opslagruimte wat voorheen een stal was en de ruimte heeft een dak van enkel metalen dakplaten dus zonder dakbeschot.nu heeft hij rond deze tijden erg veel last van condens die naar beneden druipt op de spullen.van de week toen he vriesde was de condens bevroren aan de onderkant van de platen,zo koud word het dus. Weet iemand hoe die condens ontstaat want hij verwarmt er niets maar het is er wel heel vochtig. Heeft iemand enig idee of het op te lossen is met een afzuig en kan hij beste lucht naar buiten blazen of naar binnen? Of kan hij beste in de nacht beetje bijverwarming?

Graag zie ik uw advies tegemoet en alvast bedankt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Oei er zijn nogal wat factoren die op deze zaak invloed hebben.
Wat voor een vloer ligt er in die stal?

Bij helder weer en de temperatuur is boven nul kan onder bepaalde omstandigheden het dak bevriezen.
De platen zijn dan zo koud dat het vocht in de lucht aan de onderzijde condenseerd en wel zoveel dat de condens als water van de onderzijde gaat druppen. Zie een spiegel in de douche, in het begin is deze beslagen. Duurt het langer zie je dat het condens drupsporen gaat geven.
Elke periode dat het onder nul is zal je het zelfde effect zien.

Ik ben op het internet een keer een advertentie tegen gekomen van een plaat waar aan de onderzijde een vlies is aangebracht. Dit vlies kan een hoeveelheid vocht opnemen. Zal niet zo snel druppen.

Zou ze een twee drie niet weten wat je in deze situatie moet doen om dit te voorkomen.
Veel lucht door de opslagruimte jagen zou misschien kunnen helpen.
Isolatie op de bovenzijde van het dak aanbrengen. Slecht advies denk ik.
 

Mercedes1985

  • #3
Wga, Bedankt voor je reactie.

Er zit een betonnenvloer met aan de zijkanten een gat van 1m breed over de hele lengte waarschijnlijk waar vroeger de varkens urineerden. Ik dacht altijd dat condens ontstond als warme lucht tegen iets kouds aankomt. In dit geval is het in de stal ook even koud als de buitenlucht, de lucht binnen is wel erg vochtig dat klopt maar ook koud, kan dat ook condenseren dan? En zou het helpen als ik de vochtige lucht naar buiten blaas? Helpt dat?
 

Henk E

  • #4
Het zelfde probleem als bij ons dus, de platen liggen bijna plat en het zal moeilijk zijn om daar een doek onderdoor te spannen.
Er veel lucht onderdoor blazen zal niet veel uitmaken denk ik want zelfs als ik de beide deuren openlaat staan heb ik het net zoveel als bij dichte deuren.
Ik kan beter het spul naar buiten rijden want dan blijft het droger als nu bij wijze van spreken.
Achteraf had ik beter plaat met opgeplakte (piepschuim) isolatie kunnen kopen.
Gelukkig is het alleen maar met dit weer even zo.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik zie dat ik in 2009 heb geantwoord PUR spuiten. Toch maar even aan de specialisten vragen of dit een betrouwbare oplossing is voor de lange termijn. Metaal is dampdicht. PUR is dat niet.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Het gaat hier over een opslagruimte. Isolatie heeft dus geen zin. Zorg voor voldoende ventilatie en zorg dat de spullen tegen die paar drupjes condens kunnen, desnoods een zeil erover.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu