Voordeur beitsen, lakken, verven?

Morreelske

 • #1
Beste klussers,

Ik zou graag mijn voordeur terug mooi maken. Als leek weet ik echter niet of dit best met houtbeits gebeurt (donkere eik, merk 3v3, zijdeglanzend) of eerder met houtverf of lak? En hoe bereid ik de deur best voor? Gewoon afschuren met schuurpapier met een lichte korrel? Ik verlies echt mn weg in al die mogelijke producten :) Ik heb een foto toegevoegd van de voordeur in bijlage, dat maakt al veel duidelijk. Iemand een idee welke houtsoort dit is? Bedankt alvast!!
Sarah

20230319_132604.jpg 20230319_132621.jpg 20230319_132749.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #2
Hout lijkt gezien de fijne structuur op merantie hardhout.

Als je het uiterlijk van de deur zo wilt houden dan is beits vaak de meest aangewezen oplossing. Met andere verfsoorten leg je een laag op het hout en verdwijnt de houtstructuur.

Waar je rekening mee moet houden met gekleurde beits is dat met elke laag de deur donkerder van kleur wordt, wil je de kleur houden zoals hij nu is dan zeker niet met donkere beits gaan werken want dan wordt de deur veel te donker van kleur.
Wil je deze kleur behouden en opfrissen dan idd. schuren en de donkere vlakken meer schuren dan de lichte vlakken zodat de kleuren weer dichter bij elkaar komen te liggen.
Dan de lichtere vlakken schilderen met een licht gekleurde beits (bijv. licht eiken of teak) en de donkere nog niet. Is dat droog en komt de kleur van de gehele deur beter met elkaar overeen dan de gehele deur gaan schilderen.
Heb je de juiste kleur bereikt dan kun je er voor kiezen om nog een extra laag aan te brengen in de vorm van blanke lak.
 
 • Like
Waarderingen: Morreelske

Morreelske

 • #3
@Gerrit B: Dan de lichtere vlakken schilderen met een licht gekleurde beits (bijv. licht eiken of teak) en de donkere nog niet. Is dat droog en komt de kleur van de gehele deur beter met elkaar overeen dan de gehele deur gaan schilderen.
==> dus als je de lichtere vlekken met lichte beits behandeld hebt, zou je (na drogen) de hele deur dan wél met donkere beits schilderen? Of ook met die lichte beits. Thx!
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #4
De eerste vraag is vrij simpel: wat wil je? Je hebt het over beitsen en lakken. Lakken is dekkend, beits kan dekkend zijn maar ook transparant. Lak (hoogglans) is duurzaam, beits blijft qua levensduur kwetsbaar.
 

Morreelske

 • #5
Ik wil de houtnerf blijven zien en dezelfde kleur behouden (zoals de donkere plekken op de foto). En liefst zo lang mogelijk dit resultaat behouden :D Of dat nu met beits of lak of verf of wat dan ook is maakt me niet uit.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #6
Als je de houtnerf wilt blijven zien dan zal je moeten beitsen.
Beitsen zal je om de 3 a 4 jaar moeten doen, verven met een dekkende lak kan vaak om de 5 jaar bijwerken en met 10 jaar opnieuw schilderen.
Voordeel van beitsen is dat het vaak wel een stuk eenvoudiger is.

Of je de deur kunt schilderen met een donkerdere beits hangt geheel af welke kleur je wilt.
hier een linkje naar een tafel die ik op dit moment met kleurbeits behandel
tafel verven

in bijdrage 4 zie je hoe hij er uit ziet als alle oude verf weggeschuurd is
in bijdrage 18 is hij voor de 1e keer geschilderd
in bijdrage 19 zie je hetzelfde probleem wat jij hebt nl. lichte en donkere delen die ik oplos door de lichte delen een keer vaker in de verf te zetten
en daar zie je ook de kleur die ik uiteindelijk voor ogen had en omdat ik hem niet donkerder wil hebben (dat zou hij wel worden als ik er weer een nieuwe laag van dezelfde kleur overheen zou doen) de tafel zojuist in de blanke lak gezet.

Wat veel mensen vergeten met beits is dat 1 laag beits geen beschermingslaag is, zo'n 1e laag is alleen voor het oog, die beschermingslaag krijg je pas na een aantal lagen en meestal zijn dat er 3.
Begin je dan meteen met een donkere kleur beits dan zal je deur na de 3e laag heel erg donker worden als je ook al donker hout van zichzelf hebt.
Is dat ook de bedoeling dan is er niets aan de hand maar wil je een kleur zoals je die nu hebt dan zal je moeten beginnen met een minder donkere kleur of moet je stoppen om het moment dat je de juiste kleur hebt bereikt en dan verder gaan met blanke lak.
 
 • Like
Waarderingen: Morreelske en BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #7
Wat bedoel je precies met houtnerf? De tekening (vlam) in het hout of de structuur van het hout?
 

De Bob

 • #8
Hallo
Na het matteren, Behandelen met blanke lak of hardhoud vernis olie.
Dan blijft de structuur en kleur behouden.
 
Laatst bewerkt:

Morreelske

 • #9
Bob, bedankt voor je reactie! Waarom zou je kiezen voor lak of vernisolie ipv beits?
 

De Bob

 • #10
Met beits gaat de kleur veranderen, met blanke lak niet, en met hardhout vernis olie krijgt de deur een goede bescherming en tevens een vernis stevige laag, ééns per jaar even heel licht materen, en weer een laagje olie erop.

Teak houten mast/deuren en zwemplateau buiten jaren mee behandeld, een schip is een vochtige omgeving, maar het hout blijft zeer goed geconserveerd.

Google maar op hard hout vernis-olie.
 
 • Like
Waarderingen: Morreelske

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #11
Merk op, als het zo'n product is waarvan je heel weinig uit de pot ziet verdwijnen tijdens het verven wees alert.
Van wat je opbrengt is de laagdikte ook dun en daardoor zal die laag nauwelijks bescherming kunnen bieden.
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

Morreelske

 • #12
@De Bob En met matteren bedoel je opschuren (ik dacht korrelgrootte 150 ongeveer?) En dan kan je gelijk de vernisolie aanbrengen? Ik verkies precies de opschuren&vernisolie boven beitsen omdat ik die kleurveranderingen met bijkomende lagen aanbrengen me nogal tricky en moeilijk in te schatten lijken...zeker in het geval van mijn voordeur, met die lichtere en donkerder plekken.
 

De Bob

 • #13
Ontvetten, schuren met een schuurmatje, ontstoffen en in de olie vernis
De lichte plekken kan u voorbehandelen met verdunde olie, of zo laten. Maak een proefje op een klein plekje.
Met drie lagen heeft u voldoende laag dikte, daarna is het bij houden.

@Wgb
Zou wel leuk zijn, als er weinig uit het blik verdwijnt, maar dat valt tegen.
 
 • Like
Waarderingen: Morreelske

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #14
Kijkt u ook eens op het YouTube kanaal van Schildersbedrijf John Edens. Hij heeft duidelijke uitlegvideos over hoe je een deur moet voorbehandeling en vernissen / oliën. Daarmee moet het zeker lukken.
 
 • Like
Waarderingen: Morreelske

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu