Voordeur lakken of beitsen

MelissavR

  • #1
Beste klussers,
Wij hebben twee jaar geleden een prachtig jaren 30 huis gekocht. De voordeur is een mooie houten deur met een ouderwetse klopper. Nu zit de voordeur op het zuiden, dus de deur heeft best wat de verdragen. We zouden’m graag behandelen, maar komen er niet uit of dit met beits of (blanke) lak zou moeten.

Er zit aan de randjes nog een klein beetje glanzende lak/beits, maar we weten niet wat erop heeft gezeten. Kan iemand hier ons mee helpen?

Alvast bedankt!
Melissa
AC47F2A5-5A10-428F-BE6D-20A59F454E09.jpeg
F1131C49-C1F5-4FFD-9893-F7EA9A4D435D.jpeg
1B3819DA-9856-4297-B70E-7308024C47D5.jpeg
60650B47-7608-4E6C-9761-2E7BF57246FE.jpeg
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Deze deur is het zeker waard om netjes te behandelen. In die tijd was teak of merbau / meranti gebruikelijk, igg aan de nerf te beoordelen loof- hardhout. Wat erop zit is niet belangrijk, aan de schilfering te zien vernis maar dit kan ook blanke lak over kleurbeits zijn.
U kunt hier 2 kanten mee op: geheel kaal schuren na grondig reinigen en afwerken met blanke lak. Dit moet dan wel minimaal 3 lagen met voldoende tussendroging, of grondig reinigen, geheel kaal schuren en met een hoogglanzende buitenbeits afwerken, ook weer minimaal 3 lagen.
U kunt de toe te passen afwerking na kaal schuren pas goed beoordelen. Is de ondergrond de juiste gewenste kleur dan wordt het blanke hooglanslak , moet het gekleurder dan op kleur gemaakte of standaardkleur hoogglans buitenbeits. Waarom hoogglans? Gezien de leeftijd en aard van het huis. Verkijk u niet op het aanbrengen na 1 laag kleurbeits want opvolgende lagen zullen de deur steeds donkerder maken.
Let ook niet op het resultaat qua glansgraad na 1 laag, het uiteindelijke resultaat ziet u pas na 3 lagen. De eerste laag geeft vaak een vlekkerig beeld veroorzaakt door onregelmatige inzuiging.
Belangrijk bij hardhout is wel dat u voor het aanbrengen van lak of beits de deur afneemt met een in thinner gedrenkt doek. Laat dit even goed uitdampen en u kunt beginnen.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier en Wgb

MelissavR

  • #3
Bedankt voor de uitgebreide reactie!
We vinden de kleur zo mooi als hij nu is, dus we hoopten dat we de deur alleen licht hoefden op te schuren en dan konden behandelen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Ook licht schuren levert een lichtere ondergrond op. Er is al eens flink geschuurd, alleen langs de visgraatdelen tegen de stijlen haaks op de houtdraad wat duidelijk zichtbaar is. Als u dit weg wilt hebben moet alles eraf.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Een prachtige deur voor het type huis. Nieuw niet te betalen, dus zeker het 2-3 jaarlijks bijhouden waard.

Een bekende Nederlandse schilder op YouTube ********* heeft een tijdje terug mooie schildertips gegeven over een geverniste deur en kozijn. Van achterstallig onderhoud tot aan de perfecte afwerking en alles daartussen met beeldmateriaal van wat en hoe hij dingen doet + uitleg. Zeker het kijken waard.

Naam van bedrijf verwijderd, mod.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: MelissavR

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Rembrandt bedoel je? Of Jan Steen? Tja Bert, een (?) anonieme moderator heeft je aanbeveling naar Schildersbedrijf E. verwijderd. Leerzaam filmpje zo kan het ook.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier en MelissavR

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Tja, wanneer iemand al jaren op het forum komt en dan toch een link en/of namen noemt kan verwachten dat die verwijderd worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu