Voorbereiden 1-fase inductiekookplaat

DingieM

  • #1
Ik wil onze gaskookplaat vervangen door een 1-fase inductiekookplaat, en dat zit boven de elektrische oven.
Die laatstgenoemde is elektrisch aangesloten op een enkel stopcontact tegen een keukenwand. Dat stopcontact is verbonden aan een aparte groep en verdwijnt in de betonnen muur.

Zie de foto hieronder:

Aansluiting oven.jpg
.

Kan dit enkele stopcontact vervangen worden door een dubbele zodat de elektrische oven en de 1-fase inductiekookplaat samen aangesloten kunnen worden?
Zo ja, kan dat dan beter gedaan worden door een electricien? Kan een installateur van bijv. Expert dit ook doen bij een eventuele installatie door Expert?

Alvast bedankt.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat is de aansluitwaarde van die kookplaat? Als die op/onder de 3600 watt is, zou dat in principe kunnen. Netjes is het niet, want dan kun je nooit beide apparaten tegelijkertijd aanhebben (zonder risico dat de zekering springt).

Overigens is een kookplaat van maximaal 3600 ook wel redelijk mager, helemaal vergeleken met gas. Meerdere pannen tegelijkertijd op hoog 'vuur' zal dan namelijk niet kunnen, al is dat misschien voor jou geen probleem.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Impie schreef:
dan kun je nooit beide apparaten tegelijkertijd aanhebben (zonder risico dat de zekering springt).
En dus niet doen.


Voorheen stond in de NEN1010 duidelijk omschreven wanneer je een stopcontact op een aparte groep moest aansluiten. Bij een 16A groep was dit 2000W. Wandcontactdozen van toestellen zoals een vaatwasmachine of droger sloot men standaard aan op een aparte groep. Maar tegenwoordig zijn apparaten veel zuiniger in hun stroomverbruik en is dit niet altijd meer nodig.

De NEN1010:2015 schrijft in paragraaf 510.4.2 dat de installatie moet zijn verdeeld in voldoende eindgroepen om gelijktijdig gebruik te kunnen maken van apparatuur. Waar nodig moet je voor specifieke apparaten met een hoge aansluitwaarde afzonderlijke eindgroepen aanbrengen. Als leidraad kun je natuurlijk altijd nog de 2000W aanhouden uit de vorige NEN1010.


Advies (niet meer verplicht) is dus om iedere vast apparaat met een aansluitwaarde boven de 2000W op een eigen eindgroep aan te sluiten.

Leg je een nieuwe groep voor de kookplaat aan, maak er dan meteen een kookgroep van als je slechts beschikking hebt over 1 fase.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #4
Niet doen. Niet moeten willen. Ga je je heel vaak aan ergeren. Laat een electriciën een 2 fase kookgroep (zo wordt dit vaak genoemd in de volksmond ook al is dit van de zelfde fase, zeg het maar vast om hier discussie te voorkomen) met dus 2 nul draden en 2 fase draden en een aarde in een perilex wcd. En maak het in een keer fatsoenlijk :D.

Wat je ook kan doen is de groepsleiding gebruiken van de oven en daar een 3 fase krachtgroep heen leggen en dan een onderverdeling met 1 fase en de 0 voor de oven en de andere 2 voor de kookplaat. Dan heb je wel 2 aparte fases en dus een 2 fase kookgroep (o.i.d) haha.
 

DingieM

  • #5
Bedankt voor jullie reacties.

Wij zijn er ons bewust van geworden dat het gewoon beter is om een speciale groep voor de toekomstige inductiekookplaat te laten plaatsen, en hopelijk kunnen er draden door de huidige leiding voor de oven erbij getrokken worden.

Onze meterkast heeft nog een wiel en dat moeten we ook nog een keer vervangen door een moderne. Enexis zou een digitale meter plaatsen maar hebben al 1 jaar niet meer van zich laten horen. Knullig bedrijf vind ik het.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Het is niet toegestaan om draden van meerdere afzonderlijke eindgroepen door 1 buis te trekken.

En wees blij dat je nog een Ferraris-meter hebt. Zeker in combinatie met PV-panelen is dat helemaal niet verkeerd. Je netbeheerder heeft "gewoon" teveel opdrachten en te weinig personeel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu