Volledig aftappen CV nodig?

MRNN

 • #1
Op zolder wil ik een standaard radiatorkraan vervangen voor een thermostatische kraan. Het betreft de "hoogste" radiator in huis, CV hangt op ook zolder.

Is het voor een doe het zelver mogelijk deze te vervangen zonder de hele installatie leeg te moeten laten lopen en hoe kan ik dat het beste aanpakken?

1603367118316.png
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Krunnie

  Specialist Elektra
  • #2
  Je moet in ieder geval de druk eraf halen, want er zit niet een afsluiter voor de radiatorkraan.

  Als je een thermostatische radiatorkraan koopt, koop dan een "verkeerd-haaks" model. Bij dat model steekt de thermische kop naar de zijkant. Bij een gewone haakse thermostatische kraan steekt de kop naar boven net als bij je huidige kraan. Het probleem met de gewone haakse kraan is dat de regelkop direct boven de warme leiding hangt, en daardoor niet de werkelijke luchttemperatuur kan meten om op te regelen. Een verkeerd-haaks model heeft daar geen last van.
   

  MRNN

  • #3
  Super tip om voor verkeerd haaks te gaan, bedankt!

  Zat zelf te denken om ontluchtingskraantje open te zetten bij deze radiator en op die manier met een emmertje eronder de druk eraf te halen. zodra er geen water meer uit loopt de kraan demonteren met wederom een emmer eronder. Na monteren nieuwe kraan weer vullen bij CV tot water uit ventiel, dan ventiel dicht en op druk brengen. Is dat de methode en wat je bedoelt?
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #4
  Ja, zo zou het kunnen. Ontluchtingskraantjes willen nog wel eens tegen de muur spuiten en dan wil een vod eromheen waarvan het water vervolgens weer in de emmer drupt wel helpen.

  Haal van te voren wel even de stekker van de CV ketel uit het stopcontact. Dan voorkom je dat hij probeert aan te slaan terwijl er geen druk op zit, of terwijl je zelf net bezig bent om de kraan te wisselen.
   
  • Like
  Waarderingen: MRNN

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #5
  De stekker eruit van de ketel, water aftappen bij de vulkraan tot er geen druk meer op het systeem staat, de vulkraan dicht en controleren of de druk er werkelijk af is.
  Bij de kraan als eerste de zeskant aan de onderkant van de kraan iets los draaien en dan de grote zeskant los draaien.
  U kunt nu een zelfde merk thermostaat als deze kraan er tussen zetten, dan past het in elk geval, neem de kraan mee naar de installateur als voorbeeld.
  Vullen en ontluchten en eind van de week nog een keer ontluchten.
  Tape hoeft er niet gebruikt te worden.
   
  • Like
  Waarderingen: MRNN

  MRNN

  • #6
  Top bedankt beiden!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu