Voegen met schimmel en een granito vloer

Bert.deJong

  • #1
Ik ben er inmiddels achter dat dit een uiterst ongelukkige combinatie is:

Ik heb een (18 jaar geleden nieuw aangelegde) granito vloer en een tegelwand met geglazuurde tegels. Omdat de installateur de ventilatie verkeerd heeft aangelegd is er jarenlang slecht in de badkamer geventileerd. Ik heb waarschijnlijk daarom flinke schimmel in de voegen die telkens terugkomt. Het enige dat daar (een beetje) tegen helpt is chloor, in mijn geval in de vorm van voegenreiniger van HG. Ik heb enkele jaren geleden een deel opnieuw laten voegen, maar de tegelzetter waarschuwde mij al dat de schimmel waarschijnlijk snel zou terugkomen. Dat was ook zo.
Ik maakte de voegen schoon door een opgerolde natte handdoek neer te leggen onder de wand die ik inspoot en deze in te spuiten. Daarna elke keer de vloer nat te houden (constant de douchekop er op) en daarna borstelen en weer af spoelen.

Maar het is geen doen. De schimmel komt elke keer terug en de vloer komt er steeds beroerder uit te zien. Ik moet nu naar een rigoureuze aanpak. De ventilatie is inmiddels in orde.

Hoe is dit aan te pakken. Ik sta ook zeker open voor professionele hulp, maar welke specialist moet ik hier bij hebben? Een tegelzetter? een granitowerker? Alletwee?

En hoe hou ik dit in de toekomst goed? Is er iets dat ik nu nog kan doen? Ik heb ook last van de kalkaanslag op mijn douchekraan die ik dus ook niet goed weg krijg omdat ik geen azijn oid kan gebruiken.

Ik h

20221229_094606.jpg 20221229_094616.jpg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
ik zou de wand geheel kaal maken en opnieuw tegelen en voegen
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Zo te zien is de hele wand inderdaad verzadigd met vocht en schimmelsporen. Dus tegels eraf, drogen, behandelen en opnieuw tegelen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
De temperatuur in die ruimte omhoog en beter ventileren met lucht van binnen, omdat deze, vooral in het stookseizoen, droger is als de lucht van buiten.
Schimmels kunnen alleen gedijen als het in die ruimte te lang vochtig is.
Je zelf aanleren dat de oppervlakken die schimmelen zo snel en zo lang mogelijk droog zijn en blijven.

Welke temperatuur is het in die ruimte.
 

Bert.deJong

  • #5
De temperatuur wisselt. S'morgens en s'avonds gaat die flink omhoog. Tussendoor koelt die af tot 15 graden. De luchtcirculatie is nu wel goed (twee ventilatoren die lucht van binnen aanzuigen) Maar ik denk dat het kwaad al is geschied. Ik denk idd aan tegels er af, drogen en weer helemaal opnieuw (daar haal ik een vakman bij) en de granitovloer laten renoveren en impregneren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Granito vloer lijkt mij, geen specialist, dat de specie of hoe je dat vulmiddel moet noemen niet de goede samenstelling heeft gekregen. Zie ik dat de vloer vlekt. Zodoende is het te poreus en neemt dat middel teveel vocht op.
Het kwaad al is geschied dat weet ik niet zeker. Zou de verwarming een beetje meer bij laten staan. Is de temperatuur 16 gr en de luchtvochtigheid is 87% dan is het dauwpunt 13,8 gr.

Meet ik bij mezelf is de temperatuur 18 gr. De tegels op de muur zijn 14,6 gr.
Zou de luchtvochtigheid 87% zijn heb ik condens op de tegels. Met douchen kom je gemakkelijk aan 95%. Gelukkig is de vochtigheid nu 61% dauwpunt 10,4gr.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu