Vochtwerend folie bij hout op hout?

Harold999

  • #1
Goedendag,

Ik ben op zoek naar de juiste ondervloer voor mijn situatie. Ik hoop dat jullie mij kunnen adviseren.

Mijn houten ondervloer is onlangs geheel vervangen. De vorige vloer was nl. geheel verrot. Dit kwam door de vochtige kruipruimte, welke slechts beperkt te ventileren is. Inmiddels zijn de muren tegen vocht geinjecteerd en is de kruipruimte gevuld met Drowa-chips. Deze laten geen vocht door. Dit om een droger klimaat onder de vloer te creëren. Tussen de chips en de vloerbalken is nu nog zo'n 10 cm ruimte. Deze ruimte ventileert dus niet of nauwelijks. Dit is volgens vochtexperts geen probleem omdat de lucht erboven een stuk droger zal zijn dan voorheen.

Boven op deze houten vloer ga ik nu eiken lamelparket leggen. Mij werd door de winkelier geadviseerd om hiertussen vochtwerend (PE-)folie te plaatsen.

Mijn vraag is nu of dit inderdaad een goede oplossing is en dan met name voor de houten ONDERvloer. Zal deze zo niet verstikken tussen de chips enerzijds en het dampdichte folie anderzijds?
De kruipruimte zal nl. altijd toch enigszins vochtig blijven en ik vraag me af of vocht niet mede naar boven toe door de vloer moet worden afgevoerd.

(PS: De planken komen in dezelfde richting te liggen als de planken van de ondervloer; wellicht een extra aspect ivm keuze ondervloer?)

Alvast bedankt voor jullie tijd.
 

Fiesiekus

  • #2
Alles doorlezend bekruipt mij toch het gevoel dat het gevaar door het vocht in die ruimte van 10 cm niet geheel geweken is. Punt is dat door condensatie tegen de ondervloer de houtrot is ontstaan. En die condensatie treedt pas op bij een koude vloer. Als je geen optrekkend vocht in de muren meer hebt (waren de balken of balkuiteinden ook verrot??) en geen condensatie, is het gevaar al een stuk geweken.

Kan je metingen doen van de vochtigheid in die overgebleven 10 cm ruimte?
 

Harold999

  • #3
Inderdaad Fiesiekus, dit gevaar is zeker niet geheel geweken. De aannemer heeft dit ook gemeld. Dit omdat er alleen aan de voorkant ventilatiegaten in de gevel zitten (ivm dichtgestorte betonvloer aanbouw achter).
De houtrot uitte zich inderdaad vooral in de balkkoppen. Vandaar dat ik ook de muren heb laten injecteren.

Ik heb nog geen metingen gedaan. Het zou enkele maanden duren voordat vocht uit de muren is verminderd. Is er een bepaalde waarde waarbij ik dan wel folie op de houten vloer zou kunnen leggen? Of zou groene tegels sowieso beter zijn?
Ik zie bij deze post een soortgelijke issue:
Houten vloer begane grond isoleren
 

Fiesiekus

  • #4
Ik ken de situatie ter plekke niet, maar ik zou zeker zorgen dat die ventilatie weer op gang komt (extra kanaal aanleggen o.i.d. kan dat??).

Hoe dan ook beter dan alle andere maatregelen bij elkaar.
 

Harold999

  • #5
Nee, extra ventilatie aan de achterkant is helaas niet mogelijk. Ik heb aan de voorkant 2 extra gaten laten boren. Maar echte trek is er daardoor natuurlijk niet.
Ik hoop met bovengenoemde maatregelen een zo droog mogelijk klimaat onder de vloer te kunnen creeeren, zodat de vloerbalken niet gaan rotten of minimaal zo lang mogelijk meegaan.
Door vervolgens al deze (dure) maatregelen teniet te doen door de vloer van bovenaf te verstikken door dampdicht folie zou dan toch jammer zijn. Maar ik weet dus niet of dat denkbeeld van mij wel klopt. Misschien valt het mee, zoals je schreef...?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu