Vochtprobleem onder schuifpui dorpel

Jesse31

 • #1
Hallo allemaal,

Gedurende de renovatie van mijn huis heb ik al veelvuldig gebruik gemaakt van dit forum. Nu eindelijk eens een vraag waar ik niet zo 1,2,3 een antwoord op kon vinden...

Ik heb in de woonkamer een schuifpui zitten, bij een dag vol regen zoals de afgelopen dagen zijn de vloerdelen nat.
Omdat ik onder de dorpel door naar buiten kan kijken, ging ik er vanuit dat dit regenwater was dat opspetterd vanaf de waterslagen naar binnen toe. Maar na een 20 minuten op mijn knieen naar een vloerdeel gestaard te hebben, denk ik toch dat het onder de waterslagen door lekt, en het hout het vocht opneemt vanaf het binnenspouwblad waar het op ligt..

Ik las dat als de bestrating te hoog is, dat dit dan kan gebeuren, maar naar mijn idee is daar geen sprake van. Ik kan mij wel indenken dat de waterslagen hier wat mee te maken hebben, ik heb niet eerder gezien dat een waterslag voor een loopdeur of schuifpui gebruikt wordt. En al helemaal niet dat het kozijn alleen aan de spouwlatten hangt. Ik wil sowieso het kozijn onderstoppen met mortel op de binnenspouw, maar dan moet ik wel zeker weten waar het vocht probleem vandaan komt.


Iemand een ideetje?
Enkele foto's van de situatie:

IMG_2380.JPG


IMG_2379.JPG


IMG_2377.JPG


Alvast bedankt!
Jesse
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #2
Mijn eerste indruk is dat de waterslagen nogal vlak liggen.
Heeft de onderste balk iets van een druiplip om te voorkomen dat het water zich horizontaal kan verplaatsen. Even scrollen tot het einde.
 

Jesse31

 • #3
Bedankt voor je reactie.
Ik ben er vandaag mee verder gegaan en de onderdorpel is volledig vlak aan de onderkant. Hij wordt hier en daar ondersteund door houten klosjes die op de stenen waterslagen liggen.
imo is dit niet hoe het hoort te zijn, maar het zit al 30 jaar dus kennelijk werkt het wel...

De waterslagen liggen wel mooi op afschot. Ik zie wel dat veel de voegen tussen de dorpels volledig weg zijn. Kan dit er aan bijdragen dat het water onderlangs naar binnen sijpelt? De stenen van de binnenspouw voelen ook enigszins vochtig aan.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #4
Zoals het nu is uitgevoerd, is het detail volledig lek. Zeker als ook nog eens de voegen kapot gevroren zijn.

Een goede loodstrip ( of loodvervanger) welke met een knellat vastzit aan het kozijn moet het water buiten kunnen houden.

NB: Het zijn geen waterslagen, maar raamdorpelstenen. Deze horen hier niet te zitten.
 

Jesse31

 • #5
Bedankt, ik ga komend weekend met een rol lood aan de gang en hoop het euvel dan verholpen te hebben!

groet
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #6
Geen druiplip dan zal dat niet meevallen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #7
Hoe wil je het lood op de juiste wijze onder het kozijn krijgen en vastmaken?
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #8
Kun je de voegen niet vervangen door waterdicht spul of er Tixophalte of zoiets opsmeren?
(niet dat het fijn spul is, maar het maakt het wel waterdicht)
 

Jesse31

 • #9
Ik heb twee opties in gedachten die ik wil onderzoeken.

Ik zou aan de buitenzijde een druiplip kunnen maken door met de bovenfrees een stuk uit de onderdorpel te frezen en hier een smallere maar wel hogere hardhouten lat in de verlijmen. Ik ben alleen een beetje huiverig voor verlijmen onder deze omstandigheden. Als het niet goed zit dan kun je dat binnen no time weer gaan vervangen.

Het gehele kozijn hangt dus kennelijk al 30 jaar aan de spouwlatten en bovenlatei. er zit 1 steunblokje onder de middenstijl waar het kozijn op afsteunt naar de raamdorpelstenen toe. Ik kan dit blok tijdelijk weg halen en over de gehele lengte een loodslab aanbrengen onder de dorpel door naar binnen toe, binnen kan ik hem dan omhoog vouwen en met een knellat/ aluminium strip of hoeklijn aan de zijkant van de onderdorpel monteren. tussen het lood en de middenstijl kan ik dan hierna weer een kunststof blok oid plaatsen.

Heeft dit kans van slagen, hoe zouden jullie dit aanpakken? (Ik heb inmiddels met de invalzaag 2cm van de vloerdelen weggezaagd om beter de situatie te kunnen bekijken, ik heb nu ook meer werkruimte. Als het moet, kan er meer weg)

De voegen behandelen lijkt me ook een goede oplossing, maar ik denk dat ik sowieso wat aan die onderdorpel moet doen. Misschien geld voor de voegen dat schoon bikken en opnieuw afvoegen al voldoende is.

Ik hoor graag jullie suggesties!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #10
Als die raamdorpelstenen weghaald zou je er misschien met een frees in een boormachine een gleuf kunnen maken. Wel even oefenen omdat houtfrezen in een bovenfrees veel sneller draaien.
Een aluminium waterslag of lekdorpelprofiel aanbrengen zou een oplossing kunnen zijn.
Of misschien met zoiets
 

Jesse31

 • #11
Hallo Allemaal,

Het is even geleden, door een steiger voor de deur is het en tijdje lekker droog gebleven.

Nu we weer een volle week regen gehad hebben is het probleem toch weer weder terug gekeerd. Na onderzoek blijkt dat ertoch een druiplip aanwezig is, ik had een tijdje geleden een loodslab gemaakt die haakt onder de druiplip en over de raamdorpelstenen, maar dit lost het probleem dus niet (helemaal) op.

Als ik vanuit de kruipruimte de binnenmuur onder het kozijne bekijk, dan zie ik dat de twee bovenste lagen stenen zijknat zijn.

In een eerder topic zag ik dat iemand een soortgelijk probleem had, en zijn bestrating dus te hoog bleek te liggen. Is dat hier misschien ook aan de hand? (Zie: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/onderdorpel-waterdicht-maken-tuindeur.93366/ )


Groet,
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu