Vochtplek buitenmuur onder raamdorpel

Roel_b

  • #1
Nog geen jaar in bezit, maar helaas wederom een probleem aan onze woning waarvoor advies is gevraagd:

aan onze achtergevel (op het noorden) bevindt zich onder het raamkozijn, en onder de raamdorpel, een grote vochtplek. Zie ook foto's die ik heb toegevoegd.

In de gevel zat tot 2 weken terug geen ventilatie vandaar dat ik er open stoot voegen in heb geboord. Helaas zit er boven in de gevel een oude schacht (voor de keuken) die goed is dichtgemaakt (aan de buitenkant) met een plaat. Ik vermoed dat de buiten en binnenmuur achter de schacht open zijn, vandaar dat ik veel koude toch in woning heb aan deze zijde sinds ik de open voegen heb. Vandaar dat ik ze even tijdelijk heb dicht gestopt met kranten.

Overigens zag ik wel door de open voegen folie aan de binnenmuur, dus deze is geïsoleerd. Ik vraag me alleen of hoe goed.

Mijn vraag is nou, hoe kan ik deze natte plek verhelpen? Kan het zijn dat de dorpel lek is of iets dergelijks. Is het verstandig om in de spouw te kijken door wat stenen weg te halen? Ik heb geen idee waar ik op moet letten. En welke vakman kan hier het beste bijhalen, metselaar?

Is het wellicht ook een idee om de spouw vol te spuiten met pur voor nog betere isolatie? Op verschillende forums zie ik dat de meningen hier nog al over verdeeld zijn.

Alvast bedankt voor het advies!!


 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het kan veroorzaakt worden door het water wat van de ramen en misschien van de gevel daarboven uit eindelijk via de raamdorpel op je muur drupt. De raamdorpel zelf lijkt in orde.
Ik snap niet wat je met schacht bedoeld. Een oud ventilatiekanaal voor boven het gasfornuis.
Je hebt een spouw, dus binnen-en buitenblad. Staat er iets voor de muur of onder het raam in de woning.
Enig idee wanneer dit is begonnen. Na de periode met lage temperaturen.
 

Roel_b

  • #3
Als het via het raam (en de gevel daar boven) naar beneden druppelt dan moet het worden gezocht onder het raam lijkt mij??

Schacht is inderdaad een oud ventilatiekanaal

Er staat niks tegen de buitenmuur. Hoe bedoel je 'iets onder het raam'?
Aan de binnenkant kan ik in ieder geval niks vinden wat nat is.

Ik weet niet precies wanneer dit is begonnen, maar toch wel zeker vanaf eind december. Want? Zou dit iets met de kou hebben te maken?

Zou ik wellicht een voeger hier bij kunnen halen?

Tot slot, de tweede foto betreft de onderkant van de dorpel. Bij elke voeg is hier een witte aanslag te zien, ik verwacht dat dit schimmel is. Is dit wellicht een aanknoppingspunt?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als er iets onder het raam tegen de muur staat een kast, de aanrecht dan verlaagt dat de temperatuur in de spouw. Lagere temperatuur is minder droging.
Het is normaal dat er op de buitenmuur/blad, aan de binnenkant van de spouw wat vocht of nat kan ontstaan. Ventilatie moet dat weer laten drogen.
Je zou ook de vochtigheid in huis is kunnen meten misschien is deze door de afsluiting van het ventilatiekanaal wat omhoog gegaan.
 

Roel_b

  • #5
Luchtvochtigheid is goed, tussen 40 en 60.

Hoe het was voordat het ventilatiekanaal dicht was weet ik niet aangezien deze al dicht was voordat we hier kwamen wonen.
 

Roel_b

  • #6
Nog even voor de duidelijkheid:
De vochtplek zat er al veel langer dan de ventilatiegaten.
Ik dacht met ventilatiegaten wordt het minder, helaas geen resultaat (en het lijkt wat meer te tochten in huis, via oud ventilatiekanaal vermoed ik).
Ik zoek dus naar de oorzaak van de vochtvlek
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Het hoort niet dat er lucht uit de spouw in je woning kan komen.
En in deze tijd van het jaar moet je niet te veel verwachten dat iets opdroogt.
 

Roel_b

  • #8
Ik heb inmiddels de tip gekregen om toch eens de regenpijp te onderzoeken, zeker ook gezien de witte aanslag op de onderste rij tegels. Dit klink op zich wel logisch, leuke klus voor het weekend :lol:
 

Kyranova

  • #9
Zo te zien, zijn de voegen van de raamdorpels ook niet helemaal goed.
Ook hebben ze die met metselspecie gevoegd, aan de grove structuur te zien.

Ik zou eerst de voegen even goed uitkrabben, en dan opnieuw voegen.
Gebruik dan een wd breedvoeg mortel, of zilverzand met cement en een beetje flevopol er door heen.
 

Bouwknots

  • #10
Ik denk dat het optrekkend vocht is. Inderdaad de hwa controleren op lekkage, deze breken dichtbij de fundering nog wel eens af.
 

Roel_b

  • #11
Inmiddels de HWA uitgegraven. Kon helaas niks bijzonders vinden.
Leek alleen wat vochtig helemaal onder de verbinding, zie derde foto, maar dit is wel zo´n 60 cm diep, dus dit kan ook grondwater zijn. Aangezien het vocht zich over de gehele zijde zich bevindt lijkt mij dit niet zozeer de oorzaak. De leiding onder de gehele zijde lijkt niet lek.

Verder de kruipruimte in geweest, maar ook hier niks bijzonder (geen lekkage)

Zou het dan toch van boven komen, het raamdorpel?



 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu