Voorkomen vochtplekken badkamerplafond

Gabz_81

  • #1
Gegroet,

Het viel me op dat voor de tweede keer in anderhalf jaar tijd er een "bubbel" (inzakkende spack-laag) in het plafond van de badkamer zit.

Eerder zat deze vlak boven de douche, ditmaal zit deze in een andere hoek. Na het verwijderen van de vorige bubbel merkte ik op dat het plafond zelf geen vochtplekken/verkleuringen vertoonde en hoewel ik de nieuwe bubbel (zie bijlage) nog moet aanpakken, lijkt het me uitgesloten dat er ook dit keer geen lekkage van het bovengelegen appartement komt (geen verkleuring in het spack) waarbij ik ervan uit ga dat bij het douchen opstijgende warme lucht / stoom de oorzaak is.

Na de vorige reparatie (lees: losgelaten laag verwijderd en met nieuwe laag spack gevuld), heb ik de ventilatie opnieuw laten afstellen. De monteur liet weten dat deze eigenlijk veel te laag stond. Voor de duidelijkheid: onze badkamer is een bescheiden 5 m2 met douchecabine en bevind zich middenin ons appartement waarbij de enige ventilatie de mechanische ventilatie is die we activeren tijdens het douchen (en zo'n 30 minuten actief is). Verder houden we de deur dicht tijdens het douchen en afgezien van een handdoek-verwarming (die 30 mins per dag actief is) stoken we niet.

Ik kan niet het gevoel onderdrukken dat het ergens belachelijk is dat dit een terugkerend klusje wordt en vroeg me af of er andere oplossingen zijn die ik kan toepassen alvorens een vakman in te schakelen?

PXL_20230429_102722447.jpg
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Gabz_81 schreef:
Voor de duidelijkheid: onze badkamer is een bescheiden 5 m2 met douchecabine en bevind zich middenin ons appartement waarbij de enige ventilatie de mechanische ventilatie is die we activeren tijdens het douchen (en zo'n 30 minuten actief is). Verder houden we de deur dicht tijdens het douchen en afgezien van een handdoek-verwarming (die 30 mins per dag actief is) stoken we niet.
Zelf zou ik beginnen met de luchtvochtigheid en de temperatuur in beeld te brengen.
Met een infrarood thermometer kan je heel goed de temperatuur van het plafond de spack-laag meten.
Zodoende kan je de temperatuur in de badkamer beter afstemmen op de luchtvochtigheid en het daaraan verbonden dauwpunt.
Ook wordt duidelijk hoe lang je zou moeten ventileren.
Is de temperatuur van het plafond te laag zal er behoorlijk condens in die spack-laag kunnen ontstaan.
Wat voor een ruimte is er boven jullie badkamer.
Geen ervaring met spack maar is deze geschikt voor een vochtige omgeving, dus watervast.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
dmv ventilatie lucht wegzuigen werkt alleen als je ook voldoende verse lucht toe kunt voeren. Voldoende ruimte onder de deur (20 - 25 mm) of een rooster in de deur is dan wel een must.
 

Bernhard

  • #4
Beter douchen met de deur op een kier.
De overtollige waterdamp kan dan via de afzuiginstallatie worden afgevoerd.
Het is ook niet verkeerd om de verwarming in de badkamer aan te zetten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu