Vochtplek buitenmuur

daniel_mp

 • #1
Hallo,

Ik heb een vochtplek op de buitenmuur (spouwmuur isolatie aanwezig) van mijn tussenwoning uit 1982. De vochtplek verdwijnt gedurende de dag afhankelijk van het weer (als het te vochtig is dan verdampt het minder snel). In de ochtend is de plek altijd weer aanwezig. Dat lijkt onafhankelijk van het weer, in de zomer was die ook aanwezig en na droge dagen/nachten is die er ook. Eerst was het vermoeden een lek aan de binnenzijde maar de WC die daar zit is gerenoveerd en de loodgieter verantwoordelijk beweerd dat alles binnen droog is. Hij zegt ook dat ik het gewoon moet laten zitten maar dat is voor mij gevoel geen goed idee. Iemand een idee wat het kan zijn? Of suggesties wat voor vakman ik het beste kan inschakelen? Kan dit iets van condens zijn? Ik merk wel dat als ik het luik naar de kruipruimte open doe er veel vocht is. Zijn er stappen die ik zelf kan ondernemen om dingen uit te sluiten.

Hartelijk dank!

IMG_20200815_072108.jpg IMG_20200916_105132.jpg IMG_20200916_105134.jpg IMG_20201020_140300.jpg IMG_20201020_140312.jpg
 

Martijn1989

 • #2
Heeft het niets met die hemelwaterafvoer of de aansluiting ervan op het riool te maken?
 

daniel_mp

 • #3
Dank Martijn voor je reactie. De PVC buis was lek in Maart toen ik hier kwam wonen, die heb ik vervangen, dat is het witte deel van buis die je ziet. Dat lekt in ieder geval niet meer maar in de zomer met vele dagen zonder regen bleef het probleem ook. Ik heb het ook eens verder afgegraven maar kon niks vinden, op een gegeven moment kwam ik ook op beton uit meende ik. Ik zal het voor de zekerheid nog eens doen om zeker te zijn. Als het lager zit, bijvoorbeeld bij de aansluiting van het riool, kan het dat dan verklaren dat de plek redelijk hoog zit?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #4
Dit lijkt mij een klein lek binnenshuis dat door de spouw trekt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #5
Het rooster is voor ventilatie van de kruipruimte is deze niet beschadigd door de renovatie van het toilet.
 

daniel_mp

 • #6
Dank voor jullie reacties. @Wgb het probleem was er al voor de renovatie. Al kan het rooster inderdaad kapot zijn, wellicht dat ik de kruipruimte in moet om dat te controleren. Wat ik zo van buiten kan zien met een zaklamp leek het in orde.

Ik heb wel nog wat dingen uit kunnen sluiten. Ik heb de watermeterstand opgenomen, 's avonds en 10 uur laten, geen enkel verschil. Ik vermoed dus geen lek (bij mij).
IMG_20201024_214952.jpg


IMG_20201025_082022.jpg


Ik heb de PVC hemelwaterafvoer blootgelegd. Ik zie hier ook geen lekkage. De grond is ook droger naarmate ik lager kom. Als er hier een lek was geweest zou de grond lijkt me ook nat moeten zijn.

IMG_20201026_122642.jpg


Wat me verder opvalt is dat bij een andere opening naar de spouwmuur er ook enigszins wat vocht aanwezig lijkt te zijn, deze zit 5 meter aan de andere kant en tussenliggende openingen zijn wel droog.
IMG_20201026_082535.jpg

Zie hieronder, rood is vocht (al is links minimaal, zie bovenstaande foto), groen is droog. In het midden is de muur wat donker, als het regent spettert het regen hier tegen aan.

IMG_20201026_122024.jpg


Verder viel me op wat er een bepaald gedeelte als eerste opdroogt, zie hieronder het oranje en daarna opgedroogd het groene gedeelte.

IMG_20201026_082522.jpg


IMG_20201026_122627.jpg


Ik heb nu eigenlijk geen idee hoe verder te gaan, ik heb wat gevel bedrijven gevraagd om te komen kijken maar nog geen reactie vooralsnog. Zou het kunnen dat het simpelweg optrekkend vocht is? Een loodgieter beweerde dat dat niet kon omdat het huis nog niet zo oud is maar als de hemelwaterafvoer die ik in maart heb gerepareerd jarenlang kapot is geweest (weet ik niet maar stel dat) dan heeft het wellicht veel te verduren gehad.

Mochten jullie nog ideeën of suggesties hebben dan hoor ik het graag, die zijn zeer gewaardeerd.


Hartelijk dank in ieder geval.
 

Krunnie

Specialist Elektra
 • #7
Als het niet de wateraanvoer is die lekt, dan mogelijk de afvoer van de WC binnen. Zit er tegen die muur een fonteintje of loopt de afvoer van de WC hier langs?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #8
Als je een lekkage vermoedt dan kun je ook de verzekering inschakelen voor lekdetectie :wink:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #9
Is de spouw gevuld met een isolatie materiaal?
Een kruipruimte kan vochtig zijn en als die koker beschadigd is of de afdichting van de koker niet goed meer zit gaat zou dat vocht via de openstootvoeg naar buiten kunnen tochten.
 

daniel_mp

 • #10
Dag mensen,
Een gevel en isolatie bedrijf is hier geweest, die hebben met een camera naar binnen gekeken. Er is spouwmuurisolatie (glaswol) aanwezig maar niet op alle plekken. Waar de vochtplek zit is er glaswol maar dat neemt water op (en houd het vast), er is overtollig cement dat contact ermee maakt en het vocht van buiten doorgeeft. Advies is om spouwmuurisolatie te herstellen, de voegen te repareren, de gevel te impregneren en extra ventilatieroosters naar de kruipruimte te maken. In ieder geval ben ik al heel blij dat ik weet wat het is. Hartelijk dank voor jullie hulp.

@Vonken_trekker ik had eerder inderdaad de verzekering hiervoor gevraagd maar die dekken pas als er schade is, een vochtplek aan de buitenmuur beschouwen ze niet als schade en, wel, wellicht is dat in dit geval juist.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #11
Als isolatie het probleem is dan zal de verzekering inderdaad weinig doen. Ik doelde op het vermoeden dat er een afvoer zou lekken in de muur. Dat is wel iets dat de verzekering voor je oplost.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu