Vochtig dakbeschot, nu door condens?

Veronika

  • #1
Kan het zijn dat we meer condens hebben doordat onze dakbedekking is vernieuwd (plat dak, nieuwe laag over de oude) en de boeiboorden zijn "gerenoveerd" (nieuwe kunststof boorden over de oude heen)? En dat daardoor oude schimmels weer zijn gaan groeien?


We hadden lekkages, vandaar de nieuwe dakbedekking. We hebben de oude natte delen niet vervangen, wel is er een pijpje geplaatst door de bitumenlaag heen, zodat de nat geworden isolatie en dakbeschot uiteindelijk ook, langzamerhand kon drogen.

Nu vraag ik me af of er weer een lek is (lijkt me zo gek) of dat de schimmelgroei nu door meer condens kan komen. Het stookhok is onder het dak (met afvoer) en we hangen ook de was op de "zolder" onder het platte dak.
 

Veronika

  • #2
Ik bedoel dus dat ik bang ben dat er nu minder ventilatie zou zijn. Doordat de laag bitumen dubbel is en er door de nieuwe kunststof boeiboorden misschien minder ruimte is voor ventilatie oid.

Overigens zit er dus nog een laag isolatie tussen het houten beschot en de bitumen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Dus houten dakvloer, damprem?, isolatie wat voor en hoe dik, vervolgens twee lagen bitumen.
 

Veronika

  • #4
De isolatie is ongeveer 6 cm denk ik, blauw. Uit 1985 ongeveer. Over een deel van het dak dus nat (geweest), niet overal, is onderzocht.

Damprem (tussen hout en isolatie, toch?) is waarschijnlijk niet aangebracht bij de bouw. Zo is ons verteld door een dakdekkersbedrijf. Huis is afgebouwd door goedbedoelende amateurs.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
We hadden lekkage. Was het hout toen nat of liep er werkelijk water in een emmer of ontstond er een flinke plas water na of tijdens een bui. Nat kan ook door condens worden veroorzaakt.

Is de damprem achterwege gelaten zou je iedere koude periode nattigheid moeten hebben. Tenzij die ruimte ongeveer dezelfde temperatuur heeft als die van buiten. Dus geen vorm van verwarming.
Twee lagen bitumen is iets dampdichter maar maakt de situatie niet slechter.
 

Veronika

  • #6
Het water heeft er echt uit gelopen tijdens buien, ook waren er scheuren te zien op het dak in dd bitumen en ooit eens bij de aansluiting vd hemelwaterafvoer.

Het grootste deel van het dak zit verstopt onder een gipsplaten plafond tegen tengels onder de balken. Daarop nergens waterschade.

Na de nieuwe bitumen is het een tijd echt droog en zonder schimmelgroei geweest.

Dus toch weer een lek dan, denk ik..?

En de nieuwe boeiboorden, is dat geen potentiële grote verslechtering van de ventilatie?

Dank voor het meedenken!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu