Vocht voorkomen in stenen schuur

PapierHier

  • #1
Beste mensen,

we hebben achter in onze tuin een uit bakstenen gebouwde schuur met een betonnen, gecoate vloer. Een houten plafond, afgewerkt met dakleer. Helaas merk ik dat het vaak erg vochtig is in de schuur en zag dat er op bepaalde stukken gereedschap zelfs wat lichte roestvorming ontstaat. Verder staan er veel spullen in die door het vocht kunnen gaan schimmelen. Er zitten 16 stootvoegen in wat voor enige luchtcirculatie zou kunnen zorgen.

Nu heb ik onder andere hier op het forum meer gelezen over dit probleem en begrijp dat ventileren de beste oplossing is. Echter hoe ik dit het beste kan doen is me niet helemaal duidelijk.

Ik zou een ventilator kunnen monteren in de muur. Zelf dacht ik dat het waarschijnlijk niet zo eenvoudig is om alleen een ventilator in te bouwen en deze continu te laten draaien, vanwege het verschil tussen de buitentemperatuur en die van binnen in de schuur. Daarnaast is het wellicht belangrijk, rekening te houden met de luchtvochtigheid buiten en binnen de schuur.

Wat ik merk, is dat wanneer de vloer en de wanden van de schuur relatief koud zijn in het koudere seizoen, maar ook in de warmere maanden vanwege een koele nacht en daarna s' ochtends of s' middags de buitentemperatuur stijgt en er warmere lucht de schuur binnen stroomt, het vocht uit de lucht condenseert binnen de schuur. Als de zon dan eventueel ook nog eens op de schuur komt te staan warmen de wanden op en verdampt het vocht waardoor de luchtvochtigheid erg stijgt wat de spullen in de schuur nog vochtiger maakt.

Heeft iemand een idee wat ik het best kan doen om dit probleem op te lossen?

Ik kwam een digitale thermostaatregelaar tegen die normaal in een terrarium wordt gebruikt.
1621030557501.png

Daar zou ik de ventilator op kunnen aansluiten en dan in kunnen stellen bij welke temperatuur de ventilator gaat draaien en weer uit gaat. Zou het nut hebben om de sensor dan door een stootvoeg aan de buitenkant van de schuur (aan de schaduwkant) te bevestigen? Dat de ventilator bijvoorbeeld alleen aangaat bij een temperatuur tussen een bepaald aantal graden Celsius? Of is dit niet genoeg, omdat ik ook rekening moet houden met de temperatuur in de schuur en eventueel de luchtvochtigheid van de buitenlucht op dat moment?

Hopelijk is er een relatief eenvoudige manier om dit op te lossen en misschien denk ik te moeilijk.

Ben benieuwd naar jullie ideeën. Alvast bedankt!
 

ABCDE

  • #2
Ventileren als er buiten minder vocht in de lucht zit als binnen. Niet in %RV maar in g/kg.

En isoleren zodat de temperatuur binnen gewoon langer hoger blijft. Dak is dan het makkelijkste en meest effectief.

Halfsteens schuurtje met ongeisoleerd dak en koud op de grond heeft altijd vocht problemen in ons klimaat.

Doordat in Nederland de luchtvochtigheid bijna altijd erg hoog is krijg je al snel condensatie als de temperatuur iets zakt. Daar ben je vanaf als je er van zorgt dat je schuurtje de warmte wat beter binnen weet te houden.

Dakisolatie is dan het makkelijkste aan te brengen en meest effectief, zeker als de dakbedekking toch al vervangen moet worden. Het voorkomt tevens dat 's zomer de schuur onleefbaar heet wordt.
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Isoleren en verwarmen.
Geen isolatie aanbrengen dan ventileren. Dat moet je dusdanig doen zodat de temperatuur en de luchtvochtigheid in je schuur zoveel mogelijk gelijk blijven aan die van buiten.
Uiteindelijk als je om heen kijkt zie je dat spullen niet lijden als ze volledig droog onder een afdak staan.
 

ABCDE

  • #4
Volledig droog onder afdak bestaat dus niet. Ook daar koelt het af tot onder het dauwpunt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Bedenk dat de goederen de dezelfde temperatuur als buiten. Op die goederen zal dus weinig en alleen als het even ongunstig is condens vormen op de oppervlakken daarvan. Ongunstig is als de goederen een lagere temperatuur hebben dan de lucht van buiten. Omdat het verschil erg klein is krijg je weinig condens en daarbij is het een korte tijd.

Een mooi voorbeeld hoe kritisch zoiets is. De streep wordt veroorzaakt door een aluminiumprofiel onder het blad.

Condens tuintafel.JPG
 
Laatst bewerkt:

ABCDE

  • #6
Het is niet "even ongunstig" in Nederland maar juist uren en uren aaneen, elke dag weer in bepaalde jaargetijden. Daarom koelt het 's zomers vaak 's nachts ook niet fatsoenlijk af; de lucht is verzadigd met vocht en voor een verdere temperatuurdaling moet dat condenseren. Condensatie brengt warmte vrij en dat zorgt er dus voor dat verdere afkoeling totaal niet op schiet.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Geef dan eens op hoe je iets zo optimaal mogelijk kan bewaren of opslaan zonder een vorm van isoleren en verwarmen.
 

ABCDE

  • #8
Dat is net zoiets al "hoe kun je een smurf kleuren zonder blauw potlood?" Ja, onder afdak beter dan niet onder afdak. Maar dat is nog steeds slechter dan een minimaal geïsoleerd schuurtje.
 

Lampje45

  • #9
Volledig droog onder afdak bestaat dus niet. Ook daar koelt het af tot onder het dauwpunt.
Dan mag je mij eens uitleggen waarom mijn auto onder de carport altijd droog blijft en ik in de 47 jaar, dat ik daar woon, in de winter nog nooit mijn ruiten heb hoeven krabben.
 

ABCDE

  • #10
Dat is weer heel wat anders dan condens in de zomer. En een auto is een gesloten object dat significant warmte kan binnenhouden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
ABCDE schreef:
Maar dat is nog steeds slechter dan een minimaal geïsoleerd schuurtje.
We hadden het over een onverwarmd en niet geisoleerd schuurtje of een afdak. Toch.
Waarom is dat slechter geef is een fatsoenlijk antwoord. In plaats geleuter over smurfen.
Volgens bepaalde wetten van de natuur is een afdak slechter omdat??

Hier op het Forum heb ik nog nooit een vraag gelezen dat er last is van condens in de zomer.

In de winter staat een auto gunstiger onder een carport dan in een garage die niet wordt verwarmd.
 

ABCDE

  • #12
Omdat het onder het afdak sneller afkoelt dan in de schuur en je dus eerder condens krijgt op oppervlakken.

Er zijn hele periodes in Nederland dat zodra het 's avonds iets afkoelt alles wat direct mee afkoelt direct zeikesnat wordt van de condens; alle oppervlakken koelen af en daar zet zich vocht op af.

In een schuurtje zul je dat veel minder snel hebben omdat die toch wat warmte vast houdt. Als je dan nog minimale isolatie toevoegt wordt het nog veel beter.

Binnen de categorie 'schuurtjes' is er dan nog een onderscheid tussen wel of geen optrekkend vocht... en wel of niet een lekkend dak. Ik ben in mijn antwoorden stilzwijgend uitgegaan van geen lekkage en geen optrekkend vocht.
 

Klussen.

  • #13
Wgb schreef:
Een mooi voorbeeld hoe kritisch zoiets is. De streep wordt veroorzaakt door een aluminiumprofiel onder het blad.
Inderdaad. Mooi voorbeeld :prima:
 

Klussen.

  • #14
Waar zitten de stootvoegen? Een foto is handig.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #15
Bij mijn vorige woning had ik een schuurtje van enkelsteens muur ongeisoleerd.
Daar zaten golfplaten op het dak, en de golven waren gewoon open zodat het van voor naar achter door kon waaien.
Al mijn gereedschap stond in dat schuurtje, en er is nooit een spatje roest of oxidatie opgekomen.
Ook zakken cement of gips bleven gewoon droog.
Zelf mijn werkkleding die er in hing heeft nooit muf geroken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Dat sommigen geen roest zien betekent niet dat dit in alle gevallen ook zo is. In mijn schuur krijg ik roest op gereedschap en hout gaat zelfs soms schimmelen.

Het beste is alleen gereedschap erin leggen wat ertegen kan. Tuingereedschap na het seizoen schoonmaken en in de vaseline zetten.

Goed ventileren helpt enigzins, maar heeft ook zijn grenzen. Een ventilator is niet nodig. Dit kan via natuurlijke ventilatie, liefst diagonaal door de ruimte (afvoer hoog in muur of in dak)
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #17
Om me toch ook maar even te mengen in de discussie wel/niet isoleren. ABCDE geef terecht aan dat als een schuur door isolatie wat langer warm blijft, er minder kans op condens is.

Echter, zonder verwarmen, zal als het na een paar koude dagen opwarmt de schuur ook langer koud blijven. Als dan de warmere lucht in de schuur komt, koelt deze af op oppervlaktes, waardoor de relatieve luchtvochtigheid plaatselijk hoger wordt en als je pech hebt over de 100% gaat. Dan krijg je condens op de oppervlaktes.

Met een niet geïsoleerde schuur kan dit natuurlijk ook gebeuren, maar zal de schuur en inhoud sneller de buitentemperatuur aannemen.

Ideaal is dus isoleren en een beetje verwarmen. Maar alleen isoleren kan in bepaalde situaties dus juist nadelig uitpakken.

Nog even een praktische tip, mijn gereedschap zit allemaal in een goede trolley die goed afsluit. Deze staat op de werkbank.Als ik die openklap heb ik hetzelfde voordeel als gereedschap aan de muur, maar het is beter opgeborgen, en makkelijker mee te nemen als het elders nodig is.

Al het elektrisch gereedschap zit in van die mboxen, ook redelijk goed afgesloten. De mbox met accugereedschap gaat in de winter/ hoog zomer mee het huis in om de levensduur van de accu's te verlengen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #18
Onder een afdak nemen goederen sneller de temperatuur van buiten aan omdat de bewegende lucht onder het afdak vrij speel heeft. Het gelijk komen van temperatuur, een warmte stroom gaat van warm naar koud, verloopt daardoor sneller.
Zodra oppervlakken gelijk zijn in temperatuur zal er geen condens zijn. Denk aan een persoon die in de winter met een bril een woning instapt. Velen wapperen even met de bril. Ze weten uit ervaring dat de bril sneller condensvrij is.
In een schuur staat de lucht praktisch stil waardoor goederen langer koud zullen blijven. De goederen gereedschap enz met veel massa blijven langer vochtig.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #19
IJkenhout schreef:
Goed ventileren helpt enigzins, maar heeft ook zijn grenzen. Een ventilator is niet nodig. Dit kan via natuurlijke ventilatie, liefst diagonaal door de ruimte (afvoer hoog in muur of in dak)
Wat moeten we hiermee. Enigzins en de grens.

Een golplatendak en de golven open houden. Hoe vaak zie je niet dat deze zijn dicht gepurd.
 

ABCDE

  • #20
Job_04 schreef:
Echter, zonder verwarmen, zal als het na een paar koude dagen opwarmt de schuur ook langer koud blijven. Als dan de warmere lucht in de schuur komt, koelt deze af op oppervlaktes, waardoor de relatieve luchtvochtigheid plaatselijk hoger wordt en als je pech hebt over de 100% gaat. Dan krijg je condens op de oppervlaktes.
Het blijft binnen altijd warmer met uitzondering van de temperatuur pieken. Die pieken komen nooit met een dusdanig hoge luchtvochtigheid dat je direct condens krijgt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu