Nageïsoleerde garagevloer op zand, schimmel en vocht

Status
Niet open voor verdere reacties.
Vorig jaar mei hebben we onze aanpandige, niet-verwarmde garage voor de helft verbouwd tot pedicurepraktijk.
Dat wil zeggen:
  • Gehele dak isolatie van koud verwisseld naar warm
  • Gipswand geplaatst op ongeveer de helft
  • Vloer geisoleerde met PIR + Spano a 120 mm maar alleen in het verbouwde deel
  • Buitendeur hoger geplaatst ivm vloerisolatie
  • Airco voor verwarming, geen vloerverwarming

Al met al leek alles goed te gaan maar inmiddels staat de schimmel en het vocht op de muren en komt deze tot een 10 cm boven de plakplinten uit.
Met een hygrometer kwam naar voren dat de luchtvochtigheid op momenten zelfs boven de 80% zat wat natuurlijk veel te hoog is.
Paar weken geleden een decentrale WTW balansventilatie geïnstalleerd en nu lijkt de luchtvochtigheid netjes rond de 50-60 te hangen, tenzij het buiten erg vochtig is natuurlijk.
Tegelijk heb ik een paar platen PIR losgehaald en viel mij op dat deze op de aluminium onderzijde (de kant die de koude vloer raakt) erg vochtig waren. Condensatie vermoed ik zo.

Nu ben ik echter zoekende hoe nu verder.
  • Kan het kwaad dat het zandcement direct tegen de wanden aan ligt? Ik zat er zelf aan te denken om bij de buitenwanden deze weg te halen tot het beton, randisolatie te plaatsen (5 mm?) en het zandcement weer aan te vullen zodat deze zwevend komt te liggen en deze koudebrug? verholpen wordt.
  • Bouwfolie, had ik die wellicht weg moeten laten?




Garage voor.png

Garage na.png
 
De opbouw lijkt me prima. Er is geen koudebrug. De enige opmerking op de details is dat het gipsplaat beter niet in aanraking komt met de cementdekvloer of betonvloer vanwege de gevoeligheid voor vocht. Dus om die reden is randisolatie wel aan te raden. Of de onderkant van de gipsplaat eraf snijden.

Randisolatie is verder vooral voor de werking, niet tegen koudebruggen. De folie is alleen maar goed. Dat de onderkant van de isolatie vochtig is, is logisch en kan geen kwaad.

Goed dat je zelf al had geconstateerd dat de luchtvochtigheid veel te hoog was. Dat was een inkoppertje namelijk. Het zal zonder ventilatie ook niet echt gezond en fris binnen geweest zijn. :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Rogeeke1
En die OSB plaat die erachter zit? Lijkt me dat je die in principe ook niet te vochtig wilt hebben en dus wederom randisolatie.
Ik weet wel dat de OSB niet op het beton rust. De hele prefab wand staat op bitumen en stelmortel.

Voor het weghalen van het gips of plaatsen van randisolatie, moet ik sowieso zandcement weghalen en als het dan toch open ligt, dan maar gelijk beiden.
 
Terechte vraag en goed mogelijk maar daar ben ik helaas niet specialistisch genoeg voor om de vraag te kunnen beantwoorden. Ik denk dat het wel het grootste probleem is geweest maar het is lastig vast te stellen.

Tegelijk heb ik heel wat gipsplaat om te herstellen (vervangen) gezien de schimmel dus heb ik zoiets om het zekere voor het onzekere te nemen. Het is even wat werk maar an sich prima te doen.

Ook denken we erover om het huis te gaan verkopen en ik wil voorkomen dat er in de toekomst een verborgen gebrek discussie gaat ontstaan. Los van dat ik het natuurlijk gewoon zelf ook graag goed gedaan wil hebben.
 
Aan de onderkant van de wand zit een 60mm harde isolatieplaat, dit type materiaal is meestal behoorlijk dampdicht in ieder geval dampdichter dan de materialen die voor dat materiaal, aan de warmkant, zijn aangebracht. Vocht zal daar condenseren.
Daarbij moet er ook een waterdichte laag zijn aangebracht. Deze laag zal waarschijnlijk de dampdichtste laag van alle materialen in die wand zijn. Het klopt niet helemaal.
Tenzij de OSB van het type 3 is aangebracht. Dit type is 5 keer dampdichter dan een standaard OSB plaat.
 
Er is zeker bitumen gebrand tegen de houtvezelisolatieplaat. Daartegen die harde isolatieplaat inderdaad.
Warme kant zou ik niet durven zeggen welk type OSB onze Duitse aannemer destijds heeft gebruikt. Het staat helaas nergens in de tekeningen of de offerte.
 
Vandaag ben ik aan de slag gegaan onder waar het keukentje stond. Blijkbaar zat er toch wel al randisolatie.

Op de foto's zie je verder de betonvloer met daarop de bitumen en rissan tape voor de luchtdichte wandaansluiting.
De wanden zijn groene gisplaten direct op de OSB geschroeft. Deze lijken niet helemaal tot de beton te komen. Toch ook die zwaar onder de schimmel...

Zou dit allemaal door de luchtvochtigheid kunnen zijn gekomen? Of is er toch een constructieve fout?

1000038871.jpg
1000038872.jpg
1000038873.jpg
 
Er is transport van vochtige lucht (waterdamp) tot een plaats in de constructie welke koud genoeg is om de waterdamp te doen te condenseren.

Weeet je zeker dat eea conform het detail is uitgevoerd?
 
Ja, even een slechte foto maar hier nog zonder gipsplaat en dekvloer.
Ik heb het destijds wel afgewerkt verder met die gipsplaten en randisolatie (was ik alweer vergeten) en als laatste is de wand nog volledig gestuct.

Onder de isolatie was het overigens wel serieus vochtig maar dat zit natuurlijk allemaal binnen het bouwfolie ingesloten.

Onder de folie is het ook erg vochtig. Daar verwacht ik geen lucht, eerder optrekkend vocht. Onder de betonvloer zit echter weer noppenfolie die dat tegen zou moeten gaan.

1000038874.jpg
 
Laatst bewerkt:
In een nieuwe vloer kun je geen last hebben van optrekkend vocht. Dit is echt een condens/koudebrug probleem.
 
Het zou kunnen zijn dat de luchtvochtigheid iets hoger is door het vocht uit het stucwerk.
En als de ruimte niet goed kan ventileren dan kan het lang duren voordat dat vocht weg is en misschien is een bouwdroger dan een uitkomst.

Zoals eerder gezegd zou ik eerst zorgen voor goede ventilatie. Een goede afvoer van de luchtvochtigheid.

Als dit eenmaal in orde is zou ik kijken of er een fout gemaakt is wat betreft de isolatie.

Als ik naar de tekening kijk dan is het enige dat mij opvalt is dat er geen damp-open folie aanwezig is aan de binnenzijde.
Misschien zie ik het over het hoofd of is het in deze situatie niet nodig.

Maar het lijkt mij dat er aan de buitenkant alles in acht is genomen om het waterdicht te maken.
Alleen aan de binnenkant ontbreekt er het 1 en ander wat betreft vochtregulatie/ afvoer.

En daarmee bedoel ik zoals anderen eerder aangaven ventilatie en eventueel damp-open folie aan de binnenkant van de ruimte.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

  • Gesloten
Reacties
28
Weergaven
869
Vloeren
Jackd
  • Gesloten
  • rklerck
  • Vloeren
  • 14
  • 424
Reacties
14
Weergaven
424
Vloeren
Gerrit B
  • Gesloten
  • Simba112
  • Vloeren
  • 5
  • 380
Reacties
5
Weergaven
380
Vloeren
Marcn.88
Reacties
12
Weergaven
1K
Vloeren
Mn22
  • Gesloten
  • gerald88
  • Vloeren
  • 0
  • 321
Reacties
0
Weergaven
321
Vloeren
gerald88

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu