Vocht in muur door met zand volgestorte kruipruimte

Pvzijl

  • #1
Onder mijn toilet en trap is de ruimte volgestort met zand. Daarop ligt een 3 cm cementlaag. De (binnen)muur waarop de trap rust is grotendeels met vocht verzadigd. Hierdoor is de houten trap gaan rotten. Door een gat in de muur te maken, kan ik onder de trap komen. Ik heb inmiddels de cementlaag weggehaald en het (natte) zand tot op het nivo van de fundering weggehaald om te kijken of er geen lekkage was vanuit een riool of waterleiding. Onder het zand is er klei. Na onderzoek op dit forum lijkt het een 'standaard' probleem dat het grondwater in het zand gaat zitten en daardoor in de muur terecht komt. Mijn vraag is nu: het stucwerk aan de binnenzijde van mijn toilet laat los, het houtwerk rot en ik zou eigenlijk graag het gat in de muur weer dichtmaken. Maar hoe neem ik de oorzaak weg?
 

Pepjo

  • #2
U dient het vochttransport in de muur te onderbreken.

Dat kan eigenlijk alleen door een gespecialiseerd bedrijf die de muur injecteert.
Of door een aannemer die eerst de ene kant van de muur voor de helft inslijpt, hier lood/zink/kunststof in legt en vervolgens weer dichtvoegt, om dat vervolgens aan de andere kant te herhalen.

Maar daar zit bij u de trap. :-|

Ik zou hier een specialist bijhalen, en in ieder geval het zand weglaten en proberen zo goed mogelijke ventilatie onder de trap te maken.
 

Ralph

  • #3
Nou, i.e.g. niet zomaar even. Het is een veelvoorkomende bouwfout die ik vandaag de dag nog geregeld zie gebeuren in de Nederlandse bouw. Er zit geen sperlaag in het metselwerk onder het vloernivo, daardoor heeft water alle kans om lekker hoog op te trekken in de muren. Vroeger was dat niet zo opvallend aanwezig door de slechte of geen isolatie in de woningen destijds. Tegenwoordig met thermopane beglazing en alle andere achteraf ingebouwde isolatie komen dit soort dingen sneller boven water.

Kan je concreet gezien 2 dingen doen, 1e: een bedrijf laten komen die een chemische sper in je muur laat zakken d.m.v. op een bepaalde manier gaten in je muur te boren en dat spul erin te laten trekken. Dat is niet goedkoop kan ik je zeggen.
2e: je hakt om en om een stuk uit 1 laag weg en legt er dpc folie in en metsel die laag weer dicht. De volgende dag doe je die andere stukken dan.
 

Pepjo

  • #4
:wink:
 

Ralph

  • #5
Hm, 2 zielen, 1 gedachte geval zie ik :)
 

Moling

  • #6
Ik heb ongeveer hetzelfde probleem in de kelder. Daar komt het vocht van buitenaf naar binnen als het goed hard regent. Is het een goed idee als ik ook DPC-folie in de onderstelaag leg? zoja, hoe? Of is er een andere simpele oplossing?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
@ Moling, wilt u een vraag stellen in een nieuw topic en geen topic kapen ?
Ik geloof dat het tijd wordt dat u de forumregels eens goed leest.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
@Pvzijl
zit er bij u huis ook nog loden waterleidingen.
Vroeger storte ze zand en puin onder de trap en wc en smeerde dat afmet cement, maar daar door heen liep meestal ook een loden waterleiding van daar die vraag.
 

Pvzijl

  • #9
@Henk253
Nee alle loden leidingen zijn wel vervangen. Ik ben bij het graven niets tegengekomen en ook in andere ruimtes in de woning is geen lood. Het betreft wel een pand uit 1910.
 

Pvzijl

  • #10
@Ralph+Pepjo
Tja, ik heb dus idd 2 aannemers laten komen maar die beginnen dan gelijk over zo'n beetje de hele woning te injecteren. Hun stelling is dat het probleem onder de trap wordt opgelost maar elders dan weer terugkomt. Ergens geloof ik dat niet omdat ik het logischer zou vinden dat ik dan nu al op meerdere plekken last zou hebben van optrekkend vocht. Het is echt een heel typische op zichzelf staande plek.
Nu alles open is, (gat in de muur onder de trap, 30cm zand weggeschept) zijn de muren droog. Zou het een idee zijn om er een soort 'trapkast' van te maken? Een zwevend vloertje erin maken, louvredeurtje ervoor. Is er gelijk ventilatie...
 

Pepjo

  • #11
Je kunt het allicht proberen, en een en ander een goede tijd aankijken, zeg een jaar, met alle seizoenen en omstandigheden.

Daarna kun je pas met zekerheid zeggen of het gewerkt heeft.

Tot die tijd zit je natuurlijk wel met een wc zonder stuc, of je moet daar zolang een voorzetwandje voor zetten.
 

Ralph

  • #12
Je zou ook een drainagebuis kunnen leggen en die aansluiten op het riool. Ik weet dat het niet mag, maar het is wel de goedkoopste en snelste oplossing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu