Vocht in kruipruimte - vocht of condensatie te danken aan te matige ventilatie?

Spostma85

  • #1
Beste forumleden,

Situatieschets:
Ik ben bezig met het isoleren van begane grond vloer (slaapkamer) en bodem kruipruimte.
De slaapkamer op de begane grond heeft een balken vloer, deze balken waren rot. Vloer was denk ik rond de 30 jaar oud. Balken in spouw gemetseld.
Ik heb de vloer verwijderd. Ik ontdekte veel vocht/water in de kruipruimte. Er is sprake van een fundering op keileem, en daarop staat de geïsoleerde spouwmuur. Het regen/grondwater wat via de fundering de kruipruimte in komt kan niet weg door de laag keileem. Ik heb daarom drainage aangelegd, een put gemaakt en die met een pomp op het riool aangesloten. Hier is HWA zoveel mogelijk naar onze grote vijver aangelegd. Vervolgens dampdichte folie over de kruipruimtevloer. De nieuwe balkenvloer zit er inmiddels in. Balken ditmaal met balkschoenen in de muren om vochtaantasting tegen te gaan. Was sneller werken dan tegen de binnenmuur bevestigen.
De naastgelegen ruimte, de badkamer, heeft ook een kruipruimte, die via een gat in de tussenmuur in verbinding staat met de kruipruimte van de slaapkamer. Ik dacht mooi, kan ik daar hetzelfde doen. Drainage gelegd richting reeds gemaakte put en bodemfolie aangebracht. Vervolgens de badkamervloer, een betonnen broodjesvloer, geïsoleerd met 10cm PIR met dubbelzijdig aluminium cachering. Nu is de badkamervloer geschikt gemaakt voor vloerverwarming in de nabije toekomst.
Beide kruipruimtes hebben 1 ventilatie opening, naar de buitengevel aan de noordkant.

Probleem:
Nadat ik een tijdje niet meer in de kruipruimte van de badkamer was geweest nadat ik de werkzaamheden daar had gedaan ben ik er toch weer even onder gekropen voor inspectie. Ik sta namelijk op het punt om de slaapkamervloer dicht te maken, wel met kruipluik, en dacht ik kan er nu nog even makkelijk in.
Ik ontdekte dat er wat vocht bovenop de bodemfolie lag. Ik vond het er ook benauwd. het vocht lag verspreid over het bodem oppervlak dus niet op 1 plek. Dit zeg ik omdat onder de badkamer de riolering van het huis samenkomt en richting het riool gaat. Het riool was niet lek. Die heb ik eerder ook al helemaal nagelopen en alle koppelstukken voor de zekerheid voorzien van pu kit.

Vraag:
Heb ik nu dit vocht of deze condensatie te danken aan te matige ventilatie of trek? en wat kan ik eraan doen? Ik wil voorkomen dat dit vocht ook bij de slaapkamer komt en daar condenseert tegen de houten vloerbalken en in de isolatie trekt. Er komt glaswol tussen de vloerbalken, dampopen. De afwerkvloer wordt dampdicht.

Zie foto voor situatie schets.

Kruipruimte.jpg
 

ABCDE

  • #2
1 ventilatie opening is gewoon te weinig. Er gaat niet magisch tegelijkertijd lucht in én uit door 1 opening.

Als er vocht op de bodem van de kruipruimte ligt af en toe, dan laag bubbeltjesfolie onder de bodemfolie doen zodat het gaat drijven als er vocht van onderaf komt. Als dan de naden niet perfect zijn komt het er in ieder geval niet bovenop te liggen. Wat er dan nog door de muur omheen gaat moet met ventilatie afgevoerd worden.

Wellicht heb je nog een waterleiding lopen aldaar? In sommige regionen, met name kleigebieden, komt water heel koud de huizen binnen en er drupt dan condens van af.
 

Spostma85

  • #3
Dank voor je reactie.

De bodemfolie is uit 1 stuk, dus geen naden. En door de drainage drijft de folie niet meer op water maar is het eronder slechts vochtig. Ik heb de folie ook iets bij de muur omhoog, maar niet dichtgemaakt met knel latjes maar met stenen gefixeerd.

Hoofdwaterleiding komt ergens anders binnen. Cv leidingen die er lopen zijn geissoleerd en koud waterleidingen niet maar die zijn droog.

Ik denk ook dat er te weinig 'trek' is op deze manier. Maar omdat ik niet in de zuid muur, tegenover de bestaande, een extra ventilatie kan maken (daar zit een binnen fundering) op welke plek kan ik dan het beste de extra ventilatie maken? 1 in de oost en westgevel, en dan tegenover elkaar ter hoogte van de doorgang in de tussenmuur in de kruipruimte, zodat de trek optimaal is?

Ik hoor het graag.
 
Laatst bewerkt:

ABCDE

  • #4
Als je de optie hebt voor oost en west; doen.
 

Spostma85

  • #5
Hartelijk dank.

Zijn er nog andere factoren om rekening mee te houden zoals het weer en de luchtvochtigheid buiten?
Als ik opstijgend vocht uit de bodem heb voorkomen en voldoende ventilatie heb in de kruipruimte zijn er dan nog factoren die bijvoorbeeld incidenteel voor vocht kunnen zorgen?

Kan het ook wat opleveren om in bepaalde tijden in het jaar de extra ventilatie open of juist dicht te hebben?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #6
Die zijn er zeker, maar daar kun je niet zoveel aan doen en dat kan ook niet per se kwaad. De bodemfolie zal het meeste vocht tegenhouden, en de rest wordt gemodereerd door de ventilatie.

Wat je nog wel kan doen is een hygrometer in de kruipruimte zetten zodat je de vochtigheid kan monitoren. Zelf heb ik zo'n stationnetje met drie draadloze sensors die ik verspreid heb over mijn appartement. Zo weet ik precies wanneer ik ergens extra moet ventileren; zeker omdat ik mijn was binnen droog is dat nodig om schimmel te voorkomen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Opstijgend vocht krijg je alleen als de temperatuur aan de onderzijde van de vloer lager is dan de temperatuur aan de bovenkant van de folie op de bodem.
Vocht kan wel capillair opstijgen in de fundering.
 

Spostma85

  • #8
Bedankt voor de info en tips.
Vrijdag worden 2 renovatiekokers geplaatst.
Ik heb inderdaad gezocht naar een hygrometer voor in de kruipruimte. Ik heb er uiteindelijk 1 gevonden met usb adapter (telefoon lader) en wifi. Dan hoef ik geen batterijen te vervangen van de sensor(en) en kan de waardes (temp. en vocht) aflezen op telefoon app. Wel zorgen voor voldoende wifi sterkte :D
En erg betaalbaar ook nog.

Ik weet niet of ik hier het product mag noemen maar vind het een slimme uitvinding.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Zijn de nieuwe balkschoenen geschikt voor in een vochtige omgeving?

Wgb schreef:
Vocht kan wel capillair opstijgen in de fundering.
Nee dat gebeurt nauwelijks. Zet maar eens een paar bakstenen in een bak water. Het "optrekkend vocht"-probleem is een fabeltje. Is meestal condensatie.
 

Spostma85

  • #10
Ik noemde het balkschoenen voor het gemak, maar volgens mij ook nog onjuist. De balken hebben wel een soort schoen aan daarentegen. Ik heb de koppen namelijk in de epoxy hars gezet. Zo zijn ze waterdicht en door de minimale laagopbouw pasten de koppen nog wel in de uitsparingen in de muur. De koppen in de spouw 3 lagen epoxy. De koppen in de binnenmuur 1 laag. In de binnenmuur was ook niks rot..
De tegel onder de balk bekleed met alu tape.
De menie van tegenwoordig vertrouw ik niet en de oude balken hadden oranje (lood?) Menie en rotten alsnog na een paar decennia.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Creatief idee met expoxy. Vraag me af of dit wel slim is, omdat je het vocht opsluit. Met menievervanger of goede grondverf kan het ademen. Als de balken rotten (op zich niet gek na decennia) dan is vaak de ventilatie van de kruipruimte of waterafvoer op maaiveldniveau niet optimaal.
Maar wellicht heb je een uitstekend systeem bedacht :wink:
 

Spostma85

  • #12
Laten we het hopen :D

Ik heb de koppen (en uiteindelijk de hele balk) eerst goed geimpregneerd met olie product en toen geseald met epoxy. Inderdaad afwachten wat het doet.

De ventilatie en vochtproblemen in kruipruimte hebben nu aandacht gekregen.

Wel een goed punt van het afvoeren van water op maaiveld niveau. De bestrating mag her en der wel weer hersteld worden op afschot.

Is het zinvol om tijdens het opnieuw straten ook de buitenmuur beneden maaiveld te sealen of moet de spouw het binnenkomend vocht maar oplossen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
In principe kan sealen geen kwaad, maar de waterafvoer uit de spouw (open stootvoegen) moet wel intact blijven.
 

Spostma85

  • #14
:prima:
 

Spostma85

  • #15
Nog 1 vraagje aangaande dit topic,

Ondanks de extra ventilatie in kruipruimte wil ik toch de glaswol tussen de vloerbalken extra beschermimg bieden tegen vocht. Ik wil niet achteraf tot de conclusie komen dat ventileren wellicht toch niet voldoende was, en ik kan er nu makkelijk bij.

Ik denk aan een dampopen folie onder het glaswol en tussen de balken. Dus als een soort kuipje vouwen tussen de balken zodat de onderkant van de balken blijven ventileren maar het glaswol is bescherm tegen eventueel condens of opstijgend vocht. Dampopen zodat het kan ademen maar wel waterdicht.
Zo respecteer ik dat de houten constructie 1 open zijde behoudt en pak ik de isolatie in, die wel kan uitdampen indien nodig.

Ik vouw de folie dan in stroken van muur tot muur, dus over de balk, tussen de balk, over de balk, enzovoort.

Ziet iemand een bezwaar?
 
Laatst bewerkt:

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #16
Ik zie daar het voordeel niet van. Vochtige lucht kan immers wel door de folie heen, maar eventuele condens tussen de glaswol en folie kan vervolgens nergens heen. Het beschermt dus niks.

Dampopen folie wordt gebruikt in de buitenschil waar (regen)water tegenaan kan komen. In dit geval houd je vocht tegen met de bodemfolie.
 

ABCDE

  • #17
Ik zie ook geen enkele meerwaarde
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #18
Bij gebruik van glaswol kan deze er niet onderuit zakken.
Folie dan wel tegen de onderzijde van de balklaag bevestigen.
 

Lampje45

  • #19
Glaswol is ook nog eens hygroscopisch.
 

Spostma85

  • #20
Damp kan dan toch juist wel weg naar de kruipruimte, maar andersom wordt de glaswol niet nat vanuit de kruipruimte. Zelfde principe als bij een dak, van warm naar koud, maar dan omgekeerd (naar beneden) toch?

Verder wordt de vloer dampdicht en de balken + isolatie warmt op dus daar zal toch niet snel condens optreden? Ik heb ook nog bodemfolie over maar wilde die juist niet gebruiken omdat die dampdicht is en ik dan de boel helemaal opsluit.

Glaswol tussen de balken op reeds aangebrachte lattenbodem, zonder bescherming leek mij te kwetsbaar, te open.

Wat zie ik verkeerd?
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu