Vocht in huis bij vorst - plat dak

Famvdb

  • #1
Enkele jaren geleden is ons dak opnieuw gedekt. We hebben een huis uit de jaren 30 met een plat dak.
Ieder jaar wanneer het flink vriest, komt er vocht tussen de naden van ons gipsplaten plafond door. Dit geeft nare vlekken en ook schade.
De dakdekker heeft aangegeven dat het op te lossen is door op 2 plaatsen op ons dak een soort luchtrooster aan te brengen.

Ik vroeg mij nu echter af of het ook mogelijk is om op een plek in het plafond een gat+rooster aan te brengen om zo meer mogelijkheid te creeeren voor het afvoeren van vochtige lucht.

Is dit een mogelijkheid? Hebben jullie hierin nog andere tips zonder dat ik een complete verbouwing moet beginnen?
 

Tiho

  • #2
Zo creeer je juist de mogelijkheid voor het aanvoeren van warme vochtige lucht. Het is het vocht uit de binnenlucht namelijk dat condenseert in je dakconstructie.
 

Rdejager

  • #3
Hallo,

Het probleem wat jullie hebben is dat er aan de binnenkant van het platte dak isolatiemateriaal zit( boven de gipsplaten). Vanaf de buitenkant van het dak komt in de winter koude lucht, dit slaat tegen het dakhout. Binnen is het warm en deze warmte stijgt op, ook richting dakhout. De isolatie moet voorkomen dat deze warmte echt bij het dakhout kan komen. Maar de warmte vindt bijna altijd wel een plekje om voorbij de isolatie te komen en raakt het dakhout. Wat nu ontstaat is dat er koude lucht van buiten botst met warme lucht van binnen, het gevolg is jullie vochtprobleem. De oplossing: inderdaad zoals de dakdekker jullie vertelde moeten er gaten door het dak naar buiten. dit kan met de roostertjes waar deze man over sprak. gaten aan de binnenkant van het plafond lossen niks op. je komt de isolatie tegen en de warmte komt nu nog makkelijker bij het dakhout. De warmte moet naar buiten kunnen en dit wordt nu tegengehouden door het dakhout. Het dak had aan de buitenkant geïsoleerd moeten worden dus buiten OP het dakhout en niet aan de binnekant van het dakhout. De oplossing die deze man jullie gaf is de meest simpele oplossing. Een andere oplossing is: gipsplafond eruit, isolatie binnenkant weg halen en op het dak isolatieplaten aanbrengen.

Veel succes.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je zal eerst moeten onderzoeken hoe het dak in elkaar zit waar de isolatie is aangebracht.
Officieel was de dakdekker bij het opnieuw dekken van het dak verplicht deze aan te brengen.
Tenzij je de ruimte anders bent gaan gebruiken.
Je kan boven het plafond wel gaan ventileren maar dan ga je ook veel meer stoken.
Probeer er achter te komen hoe het dak inelkaar zit. Waar zit de isolatie.
 

Tiho

  • #5
Zit er wel isolatie?
 

Famvdb

  • #6
Bedankt voor jullie antwoorden!
Ik zal zeker kijken hoe het zit met de isolatie en zal van de zomer eens aan de dakdekker vragen de ontluchtingskanalen aan te brengen.
Ik hoop dat het dan zo de komende winter beter is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu