Doorslaand vocht in steense gevel

Klusser1976

  • #1
Beste klussers,

Ik ben dringend op zoek naar goed, onafhankelijk advies over een mogelijke oplossingsrichting voor een probleem met de steense zijgevel van onze jaren '30 woning. Deze gevel heeft - vooral op zolder - een probleem met vochtdoorslag. De regen staat vaak op dit deel van het huis, dus de gevel heeft veel te lijden gehad.

Toen we het huis kochten was het voegwerk van de gevel erg slecht. Dit wisten we, en we hebben herstellende werkzaamheden ingecalculeerd. De gevel is gereinigd en opnieuw gevoegd.

Na een tijdje merkte we echter dat het probleem hiermee niet was opgelost en dus hebben we besloten om de gevel te impregneren. Om het vochttransport van binnen naar buiten niet teveel te beïnvloeden, is dit gedaan met bijenwas. Dit had zeker effect, waar het vocht eerst in de gevel trok, kon je nu zien dat het er veel meer vanaf liep.

Maar het probleem is helaas nog steeds niet helemaal opgelost. De muur blijft aan de binnenkant vochtig, gemeten met een hygrometer op diverse plekken. Alle aansluitingen tussen dak en muur zijn al gecontroleerd en we hebben zelfs een noodvoorziening aangebracht (plastic) op de aansluiting tussen dak en muur om zeker te weten dat het vocht daar niet de muur in sijpelt, maar ook dit heeft niet geholpen.

De zolder is niet geïsoleerd, dus er is voldoende ventilatie. De zolder is nu echter niet verwarmd, dus wellicht heeft het nog zin om de zolder te gaan verwarmen. Verder is de gevel opnieuw gevoegd, maar wellicht zitten er nog haarscheurtjes in de bakstenen? Kan dit nog het probleem zijn? Ik hoor graag suggesties.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Je noemt het doorslaand vocht. Als de impregnatie goed is uitgevoerd, zou dat niet zo moeten zijn. Dan zou het condensatie kunnen zijn.

Is het een spouwmuur? Wat meer info (foto's/tekeningen) zijn welkom.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Grote kans dat het condens is, wat is de temperatuur en luchtvochtigheid op zolder?
 

Klusser1976

  • #4
De zolder is niet geïsoleerd en wordt ook niet verwarmd. Je kunt om sommige plekken zo tussen de het dakbeschot door naar buiten kijken, daarom heb ik condensatie niet overwogen (heeft toch ook met slechte ventilatie te maken?).

Ik denk dat het niet verwarmen ook niet meehelpt, dus ben ook begonnen met verwarmen op zolder. De luchtvochtigheid weet ik niet, maar ik ga morgen even foto's maken en die zal ik hier plaatsen om een beeld te geven van hoe het eruit ziet.

Bedankt alvast voor het meedenken!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Is de zolder afgesloten van de beneden verdieping? Wat voor plafonds hebben de kamers onder de zolder?
 

Klusser1976

  • #6
Tot overmaat van ramp waaide zondag onze noodvoorziening op het dak ook nog eraf. Reageren duurde dus wat langer waarvoor excuses.

Hierbij twee foto's van het probleem. De binnenkant van de muur (je kunt de vochtplekken en inmiddels ook de schimmel zien zitten). De andere foto is van hetzelfde stuk, maar dan de buitenkant. De gevel ziet er - zo op het oog - prima uit volgens mij. Ik vind vooral die vlekvorming raar. Als het condens is, zou de hele muur vochtig moeten zijn, toch?


 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
In een muur kunnen plekken zitten die meer en minder poreus zijn. In een deel wat meer poreus is zal eerder een vlek ontstaan.
 

Klusser1976

  • #8
Voor mensen die ook met dit probleem zitten wil ik graag hier de oplossing voor dit probleem beschrijven. Naast het dicht maken van alle plekken waar water binnenkomt, zoals de dakrand en de schoorsteen heeft het strippen van de stuclaag die erop zat enorm geholpen.

De gevel is steens en zo'n gevel laat altijd wat water door. Zeker als de gevel begint te verouderen. Op zich is dat niet erg, maar de stuclaag, die vermoedelijk dampdicht was, zorgde ervoor dat de gevel niet voldoende kon ademen en het vocht niet voldoende kon verdampen.

Toen we een deel van de stuclaag eraf hadden gehaald hebben we op diverse momenten daarna de vochtwaarden gemeten. Het was overduidelijk dat deze binnen een week al enorm gedaald waren. En dat was ook duidelijk te zien aan de kleur van de gevel aan de binnenzijde. Daarnaast was aan de onderkant ook duidelijk te zien dat er geen vochtprobleem meer was. De houten vloer had vochtplekken op de plek waar de gevel en de vloer op elkaar aansloten, maar die zijn nu helemaal weg.

We gaan de gevel nu aan de binnenzijde na-isoleren, in ieder geval met behoud van ventilatie. Misschien ook dampopen. Er zijn verschillende manieren. We gaan er in ieder geval geen nieuwe dampdichte stuclaag opsmeren! Heb je vochtproblemen in een oud huis, overweeg dan ook eens deze mogelijkheid.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Jouw verhaal rammeld een beetje. Je maakt me nieuwsgierig.
Dampopen isoleren met in de constructie een gevelsteen als laatste laag lijkt mij een hele uitdaging. Een tip zoek de Mu waarde's op van alle materialen en plaatst het materiaal met de hoogste Mu waarde aan de warme kant en de laagste aan de buiten kant.
 

Klusser1976

  • #10
Hoi Wgb, bij dit soort gevels wordt over het algemeen aangeraden om ofwel een luchtspouw te hanteren tussen de isolatielaag en de gevel zodat het vocht weg kan. Dampopen isoleren kan ook. Bij dampopen isoleren moet je denken aan materialen zoals Multipor. Het wordt veel toegepast bij ecologisch bouwen en ook in Duitsland wordt het vaker toegepast.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
De binnenkant van een muur mag wel dampdicht zijn, drogen moet namelijk altijd naar buiten toe. Ventileer de ruimte in ieder geval goed!

Voorzetwand bij zo'n muur geeft een risico dat de balkkoppen gaan rotten. Want die zitten in koud metselwerk, wat met een voorzetwand nog kouder wordt (en dus grotere kans op vochtproblemen). Dit kan voorkomen worden door onder meer een (biobased) vochtregulerend isolatiemateriaal te gebruiken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu