Vocht- en schimmelproblemen

Jeffreysch

 • #1
Begin dit jaar hebben wij een vrijstaande woning gekocht uit 1972. De woning is geïsoleerd en overal zit thermopeen glas. Ventileren moet op de natuurlijke manier (ramen op). In de woonkamer hebben wij een schuifpui met een rooster.

Sinds een aantal maanden hebben wij enorm veel last van vocht in het huis, vooral bij de kozijnen en op de deuren en ramen (zie een aantal bijgesloten foto’s). Dit is ontstaan sinds de dagen weer kouder zijn geworden. Wij luchten wel goed en stoken ook. Ik zou denken dat je dan nooit zoveel last mag hebben van vocht en het zou mij verbazen als de vorige bewoners hier nooit last van hebben gehad. Hadden ze dit moeten melden?

Belangrijker nog.. Ik zou graag een oplossing voor dit probleem willen vinden. Met jonge kinderen in huis is schimmel en vocht niet heel wenselijk. Zouden wij alle ramen / kozijnen moeten vervangen naar ramen met luchtroosters voor betere ventilatie of een luchtventilatiesysteem moeten laten aansluiten? Of hebben jullie eventueel andere tips voor ons?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Heb je een hygrometer en zo ja, wat geeft die aan?
   

  De Bob

  • #3
  Heeft u een kruipruimte, droog of nat.
   

  Jeffreysch

  • #4
  Wij hebben nog geen hygrometer. De kruipruimte is droog. Wij hebben wel een houten vloer in de woonkamer en die is geïsoleerd met wol. Ondanks dat ventilatie niet goed is, voelen wij vaak wel een vreemde koude tocht.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #5
  Is de gevel afgelopen jaar geïsoleerd?
   

  Jeffreysch

  • #6
  Spouwmuur is toevallig vorige maand geïsoleerd met parels. De vorige bewoners hadden alleen de ‘koude muur’ geïsoleerd. Het probleem was er echter ook al voor isolatie en nu nog steeds.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #7
  Door meer isoleren is de woning (kier)dichter geworden. Minder warmteverlies, maar meer ophoping van vervuilde (met CO2 en vocht) lucht.

  Plaats in de woning een ventilatiebox. Met afzuigpunten in keuken, toilet en badkamer.

  Drogere lucht wordt dan vanzelf weer toegevoerd door de ramen die op een kier staan. Mocht dit niet voldoende zijn, dan voeg je (ZR)roosters toe. Jammer dat dit niet direct is gedaan bij het vervangen van het glas.

  Resultaat: Geen schimmel meer en meer comfort.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Een sopje met Ajax doet ook wonderen. :wink:
   

  Hessie

  Specialist Verwarming
  • #9
  Ook zonder ventilatiebox moet het prima droog kunnen blijven.

  De grote vraag is: Hoe ventileer je? Beschrijf dat eens in detail.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #10
  Hessie schreef:
  De grote vraag is: Hoe ventileer je? Beschrijf dat eens in detail.
  Precies. Incl. de badkamer, toilet en keuken :?:

  Kruipruimte geventileerd?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu