Vocht door spleet in buitenmuur/spouwmuur

Colin79

  • #1
Hallo,

Wij bezitten sinds deze zomer een huis uit 2000. Nu zagen we al tijdens het klussen dat er vocht plekken op de grond in de hal aanwezig waren. Nu ben ik er achter gekomen dat het vocht via de spleet van de haakse buitenmuur naar binnen komt. Je kan van buiten ook de isolatie zien zitten. Deze muur zit aan de noordzijde en is dus regelmatig aan de elementen wind en regen onderhevig. Kan ik deze spleet / voeg op enige wijze dichtmaken?

MVG

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Of je deze kier dicht moet maken zou ik niet weten. Ik zou het voorlopig nog niet doen. Ik neem aan dat dit dilatatie voeg bouwfysisch moet kunnen.
Regen komt van buiten naar binnen en vocht gaat van binnen naar buiten.
Zit er vocht op de zone van de muur zal het oppervlak daar te koud zijn, of het is te vochtig in je huis.
Staan er meubels of iets anders voor die plekken die je opvallen?
 

Colin79

  • #3
Nee er staat niks anders. Wat ik ga doen is tot het maaiveld het zand weghalen, schoonmaken en dan met rubson kitten tot net iets boven het maaiveld. Het zou kunnen zijn doordat we hier in een vrij vochtige omgeving zitten (polder) dat het grondwater via de spleet aan de onderzijde kruipt. Hopelijk helpt dat.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Vermoed je dat de koude wind het probleem veroorzaakt, dan zou ik eerst een rugvulling van een paar meter hoog in die spleet doen. Dat is een kunststofschuim en sluit die dilatatie behoorlijk af.
Helpt het niet dan kan je die vullig er weer uit trekken.

Is de grond op de een of andere manier veel hoger komem te liggen. Zou er water in de spouw kunnen lopen? Grondwater zal het zeker niet zijn.

Kitten op bitumen basis zou ik zeker niet doen, deze hebben een beperkte levensduur. Zijn er bitumen gebruikt kan je moeilijk met andere producten het probleem beter oplossen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
De spouwmuur zal waarschijnlijk voorzien zijn van normale ventilatieopeningen onder en boven. In dat geval is het geen enkel probleem om deze voeg dicht te maken. Met rugvulling en een geschikte kit erover.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Eerts maar eens uitzoeken waarom dit zo is gemetseld.
Ik kan me niet voorstellen dat het voor de sier is. Je ziet het wel meer ik vind het best netjes, daar niet van. Maar een verwerkings voorschrift van het type steen zou me ook niet verbazen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Dilatatie op max 500 mm uit de hoek, heel gangbaar en volgens advies knb. Dichtzetten met een rugvulling en nog niet afkitten, gaat bij de temperatuur toch niet echt lukken. Indien probleem verholpen dan wel over de volle hoogte dichtzetten, anders ziet het er zo vreemd uit.
 

Colin79

  • #8
Heren,

Bedankt voor de adviezen. De opening is 10mm breed. Nog een laatste advies welke breedte rugvulling hierin past?

BVD
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Dit soort muren afkitten moet je wel dagelijks doen. :lol:

Info
Helaas geen info wat betreft de diameter van de vulling en de breedte van de voeg.
Deze moet in iedergeval goed strak in de voeg zitten en mag bij het afstrijken van de kit beslist niet verschuiven.
Nogmaals afkitten, het allerlaatste!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu