Vocht / condens op garagevloer

Huub81

  • #1
Goedenavond mensen,

In onze garage van 7 bij 3,5 hebben we sinds we hier een epoxy vloer ingelegd hebben ontzettend last van vocht met name op de vloer.
Het gaat om een halfsteens garage met aan de voorkant een geïsoleerde garagedeur en 1 muur grenzend aan de woning. Dus 1 zijmuur en de achterkant zijn niet geïsoleerd.
Aan de achterkant zitten aan beide kanten ventilatie sleuven en aan de voorkant hebben we een opening gemaakt met een ventilator die de lucht naar buiten voert om een luchtstroom te creëren.
Ondanks deze maatregelen hebben we nog steeds last van vocht / condens en met name bij sterke temperatuurwisselingen in de winter. Waarschijnlijk zal de warmere buitenlucht op de koude vloer condenseren hetgeen het vocht veroorzaakt.
Nu zijn we van plan om de garage te gaan verwarmen door middel van een radiator echter de vakmensen die zijn komen kijken kunnen niet garanderen dat het vochtprobleem dan voorbij is (ze verwachten het wel).
Daarom dit bericht om te kijken wat jullie ervaring hier mee is en of verwarmen het probleem zal oplossen voordat er weer geld wordt uitgegeven en het probleem nog steeds niet is opgelost.

Alvast bedankt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik denk niet dat er iemand op afstand kan beoordelen of je condensprobleem verholpen zal zijn wanneer je een radiator laat plaatsen.

Indien een bedrijf ter plaatse niet met zekerheid durft te zeggen of dat zal helpen, hoe kunnen anderen dat dan via het internet bepalen?

Lijkt me in elk geval een kostbaar grapje, dat verwarmen in een dergelijke ongeïsoleerde ruimte van 24 m². En dat alleen vanwege vocht op de vloer.

Persoonlijk denk ik dat alleen nóg betere ventilatie zal helpen, want de ruimte (en vooral de vloer) zal koud blijven, tenzij je een vermogen wegstookt. En waar het kouder is dan de lucht vind condensatie plaats.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Dat komt omdat Epoxy niet poreus is. Het vocht wordt water in is dan zichtbaar. Voorheen zat het vocht in de cementvloer en dan zie je het niet.
 

Huub81

  • #4
De stookkosten vind ik niet zo heel spannend heb liever dat mijn fietsen en motor in goede staat blijven en mochten de stookkosten te hoog worden kunnen we altijd nog isoleren.
Extra ventileren helpt niet zelfs met een ventilator in de garage en de deur open blijft het nat.
Het idee achter verwarmen is dat de temperatuur wat constanter blijft en de vloer niet te extreem afkoelt en hierdoor de condensvorming dus minder wordt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dat kan allemaal wel zijn, maar dat hoe kan er nu van afstand beoordeeld worden of een te plaatsen radiator al of niet zal gaan werken? We weten niet hoeveel energie er in die ruimte verloren gaat, wat de temperatuur van de vloer is, wat de capaciteit van de radiator is. Om maar eens wat te noemen, er zijn vast nog veel meer onbekende factoren.

De "vakmensen die zijn komen kijken" hebben in elk geval ter plekke een indruk van de situatie gehad, waarom zouden wij dat bevestigen of weerspreken?

Bovendien betreft het hier geen eigen te verrichten klus. Je zult daarom op die vakmensen moeten vertrouwen en indien niet: iemand anders erbij halen die er (hopelijk) meer kijk op heeft.
 

Huub81

  • #6
Beste Kees, een forum is een plek om ideeen op te doen en meningen te vragen van mensen met verstand van zaken.
Wellicht zijn er mensen die ideeen hebben waar ik wat aan heb.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Je ventileert dan toch nog te weinig de vloer blijft te lang koud ten opzichte van de lucht van buiten. Dus nog meer ventileren zodat de vloer sneller kouder wordt.

Nog maar eens een keer. Met een bril op kom je van buiten een verwarmde ruimte in. De bril beslaat. Je kan twee dingen doen om weer zicht te krijgen. Ophouden of even met de bril wapperen. :wink:

Om te beginnen zou je een temperatuur-hygrometer op kunnen hangen.
Met deze berekening zie je dan de temperatuur van het dauwpunt. De temperatuur van je vloer moet hoger zijn.

Over dit probleem en condenseren is al veel over geschreven.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Als je per se wilt verwarmen zou ik geen radiator nemen maar een stralingspaneel aan het plafond.

Een radiator verwarmt vooral de lucht en heeft een beetje stralingswarmte, een stralingspaneel is vooral bedoelt om stralingswarmte te geven en indirect de lucht te verwarmen.

Je zou ook vloerverwarming kunnen infrezen en dan de vloer op 16 graden kunnen houden.
 

Huub81

  • #9
Bedankt voor de tips
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu