Vloerverwarmings specialist gezocht

Status
Niet open voor verdere reacties.
@Headhunter: klopt, de verdeler voor de keuken (die hydraulisch neutraal is geschakeld) heb ik 2 jaar terug zelf geinstalleerd. De vloer hiervan kan ik meer dan voldoende warm krijgen.
De problematische verdeler voor de woonkamer zat er al toen ik de woning kocht.

@Ingmar: zo ben ik zelf ook al eens begonnen om te proberen wat meer warmte 'in de vloer' te krijgen, hoewel ik toen de thermostaat(knop) heb laten zitten. Zal je voorstel vandaag nog uitproberen.
Het verschil in temp tussen aanvoer en retour (vanaf de ketel) is eigenlijk altijd al wel meer dan 10 graden (maar misschien is dat ook wel teveel), probleem wat ik denk te zien is alleen dat de temperatuur meter op de verdeler eigenlijk maar heel zelden boven de 18 a 20 graden uitkomt.

Heb toch ook nog weer een tweetal vragen:

- die regelventielen (op het plaatje van de verdeler op pagina 1), wanneer zijn die helemaal open ?. Bij een verdraaiing linksom van 360 graden, of dienen deze meerdere slagen verdraaid te worden.
Ik heb momenteel nog het regelventiel op de retour op ongeveer 90 graden (kwart slag) open staan.

- Iemand anders heeft me voorgesteld de weersafhankelijke regeling (tijdelijk) eens te verwijderen. Kan ik dan gewoon de buiten- en de aanvoer voeler loskoppelen, of moet daar nog meer voor gebeuren ?

Arie.
 
Ik bedoel ook niet het verschil tussen aanvoer en retour naar de ketel, maar het verschil tussen aanvoer en retour van en naar de vloer.
Dus 30 graden water uit de vloer, 40 graden er weer in bijvoorbeeld.
In het begin zat dit dus bijvoorbeeld 18 en 28 zijn.
De knop eraf is van belang, omdat de knop dit temperatuurverschil verkleint, als hij begint dicht te lopen.
 
Ah, mooi, nu komt er al weer wat meer leven in het systeem. :D

Het lijkt also de thermostaat(knop) niet helemaal lekker (meer) is. De aanvoerbalk van de verdeler wordt nu tenminste het grootste deel van de tijd fatsoenlijk warm. De temperatuur hiervan varieert (afhankelijk van warmtevraag vanuit de kamerthermostaat in de keuken) tussen de 30 en 55 graden. Heb het ventiel op de retour naar de ketel een kleine kwart slag open staan.

Temperatuur tussen aanvoer en retourslang echt meten gaat wat lastig, want er zitten geen temp-meters op en ik heb ook zo niet wat anders bij de hand.
Aanvoertemp (de vloer in) is neem ik aan grofweg gelijk aan de temp die de meter in de aanvoerbalk aangeeft.
De retourslangen blijven zo goed als koud. Ik kan wel voelen dat ze een klein beetje warm worden, want er zit een beetje verschil tussen de 3 slangen.
Een temperatuur verschil van minstens 10 graden is lijkt me zeker aan de orde.
 
Zet dan wel de knop er weer even op, want water boven de 50 garden is niet goed voor de vloer. Vaak hoeft het voetventiel inderdaad maar een heel klein beetje open. 100 meter buis heeft namelijk nog best wel wat weerstand, en dan is de rest van de installatie een makkelijkere weg.

Groeten en de beste wensen.
 
OK is gebrobeerd, maar dan wordt de doorstroming weer minimaal. Ik vermoed dat het met die thermostaat knop wat mis is.
Is er nog wat aan zo'n ding te testen of controleren ?
Heb het voetventiel nu zover open dat de temp niet boven de 40 graden uitkomt.

Jammergenoeg niet helemaal lekker in orde nu (griep), maar zal zien of ik (over)morgen een nieuwe thermostaatknop kan bemachtigen.

Ook de beste wensen natuurlijk en iedereen ontzettend bedankt voor de hulp en/of commentaren.

Arie.
 
Dan is die knop waarschijnlijk de hele tijd al het euvel geweest inderdaad. Worden je retourleidingen uit de vloer nu al een beetje warm?
 
Nee, helaas, maar dat is al jaren zo het geval. Ik had ook liever gezien dat de retourleidingen uit de vloer meer voelbaar warm werden.
Ik heb ook geen idee of er voldoende flow door die leidingen gaat. Daarom had ik tijdje terug 3 flowmeters gekocht om tussen de leidingen en de verdeler te plaatsen. Helaas paste e.e.a. door afwijkende draad niet. Dus ben ik wat dat betreft nog niet veel wijzer.
Misschien dat een 'zwaardere' pomp hier nog wat aan zou kunnen helpen ?
Heb zelfs zitten denken om de boel dmv een warmtewisselaar helemaal te scheiden. Vraag me alleen af of dit me winst zal opleveren.
 
Excuses dat ik dit weer oprakel, want ik vroeg mij af of een zwaardere pomp in mijn vloerverdeler (als deze al verkrijgbaar zijn) wat meer stroming door mijn vloer zou kunnen opleveren, zodat niet alleen de aanvoer van de buizen, maar ook de afvoer warm wordt.
Nu heb ik het idee, dat alle warmte al afgegeven is, ver voordat het toegevoerde water de afvoer(vanuit) de vloer bereikt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan