Vloerverwarming verdiepingsvloer jaren 30 woning

luux

  • #1
Hallo Allemaal,

ik wil vloerverwarming aanleggen in mijn jaren 30 woning. Het betreft een gelijkvloerse woning op de eerste verdieping. De constuctievloer is van beton met een planken afwerkvloer erop. Mijn idee is om de houten vloerdelen eruit te halen en er vervolgens een noppenplaat systeem in te leggen met 3-5cm cementdekvloer. Mijn vraag is eigenlijk kan de vloer deze belasting aan? Kan dit gewoon of moet hier een constructeur naar kijken?
Hebben jullie nog andere ideeën om dit voor elkaar te krijgen? Droogbouw systemen vind ik aardig aan de prijs...

Alvast bedankt voor alle hulp en tips!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Op de betonvloer zit zeer waarschijnlijk ook al een afwerkvloer van maximaal 30 mm.
30 tot 50 mm extra smeervloer weegt 60 tot 100 kg/m2, dat kan je niet zomaar toevoegen.
Waarom geen droogbouw systeem?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Ik zou je ook een droogbouwsysteem aanraden, daarbij hoef je geen dekvloer meer over de noppenplaten te leggen. Opbouwhoogte, afhankelijk van hetgeen je nadien als vloerafwerking wenst, vanaf 2,5 cm
 

luux

  • #4
Bedankt voor jullie reacties!

De reden waarom ik nog niet naar droogbouw heb gekeken is puur de prijs.
m2 prijs is (met wat ik tot nu toe gevonden heb) ruim 2 keer zo hoog als noppenplaten met zandcement.

Is de reden dat jullie droogbouw in mijn situatie aanraden puur vanwege het gewicht? of nog andere argumenten? opwarmsnelheid en leggemak vind ik ook wel voordelen, maar weet niet of dit voor mij een dubbele prijs rechtvaardigt....

stel dat ik wel voor droogbouw ga, hoe zou de vloeropbouw er dan uit zien? ik wil namelijk een gelijmde PVC vloer erop leggen. Er zal denk ik nog iets van een geluiddempende laag onder de systeemplaten moeten om de onderburen niet helemaal gek te maken? Daarnaast moet er volgens mij nog 20mm fermacell overheen zodat het stabiel genoeg is voor pvc. Dus dan kom ik volgens mij op bijna 2.5-3x zo hoge m2 prijs uit.

Nog tips om de kosten nog wat om laag te krijgen? En kan ik dit dan het beste op de planken vloer leggen, of deze eruit slopen en op de betonvloer leggen?

@Rola kun je vanuit jou kennis ervaring iets zeggen of die extra belasting waarschijnlijk wel gaat lukken (uiteraard laat ik het wel checken door een constructeur als ik hiervoor ga) of waarschijnlijk niet bij een dergelijke woning?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Materiaal, dus ook wapening was duur. Die reserve zit er meestal niet in. (en nu nog steeds niet)
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Wanneer je alleen naar prijs van het droogbouwsysteem kijkt, vergeet je al snel dat je er met een noppenplaat er echt nog niet bent. In een "eerlijke" vergelijking neem je alles mee en niet alleen de prijs voor een systeem wat je ergens gezien hebt. De diverse systemen kunnen ook veel in prijs verschillen.
Vergeet de prijs (en rommel) niet van het slopen van je complete vloer, het afvoeren van sloopafval, het opnieuw storen van een goede betonvloer, het plaatsen van een vloerverwarmingssysteem en dekvloer daarover......
Als je daar een inzicht in hebt, kan je al snel tot een andere conclusie komen dan dat een droogbouwsysteem duur zou zijn.........
Sommige vloeren kunnen gewoon weg geen groot gewicht dragen en dan is een droogbouwsysteem aanzienlijk lichter dan conventionele systemen.
Over de vloeropbouw is veel te vinden op goede site over droogbouw vloerverwarming.

Waarom dat plakplastic gebruiken? Dat is over geen enkel droogbouwsysteem te verlijmen zonder een lastenverdeellaag (wat weer z'n prijs en hoogte heeft)
Kies liever voor een goede laminaatsoort van minimaal dan ca 12-13 mm dikte, dan kan je dat direct over een droogbouwsysteem leggen.
Ik raad die plakplastic vloerbedekking altijd af: heel wat professionele leggers zijn daarmee al gestopt.......eenmaal te warm opgestookt is je vloer al beschadigd en daar is dan weinig aan te doen.
Wil je extra geluidemping dan kan een speciale XPS mat van 5 à 6 mm dikte daarvoor uitkomst bieden (biedt tot 22 dB demping) Hoeft echt niet duur te zijn en het blijft licht in gewicht.

@Rola kun je vanuit jou kennis ervaring iets zeggen of die extra belasting waarschijnlijk wel gaat lukken (uiteraard laat ik het wel checken door een constructeur als ik hiervoor ga) of waarschijnlijk niet bij een dergelijke woning?

Zonder veel meer details te kennen is hierover m.i. geen zinnig woord over te zeggen.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu