Vloerverwarming tussen houten draagbalken

Max_the_roos

  • #1
Hallo,

Ik ben een woning uit 1958 aan het renoveren. Het liefst zou ik in de woonkamer vloerverwarming willen aanleggen.Momenteel ligt er een houten vloer, op houten balken boven een kruipruimte van circa 1m. Ik kan qua ruimte maximaal 3cm boven de houten balk omhoog voordat ik in de knoei kom met aangrenzende deuren en ruimtes.

Ik ben aan het onderzoeken of het niet toch mogelijk is om vloerverwarming aan te leggen, maar dan op een net iets andere methode dan gebruikelijk. Ik namelijk "opbouwen" tussen de houten draagbalken in om zo geen tot minimale hoogte erbij te krijgen.

Onderstaand een schematische weergave van hetgeen ik van plan ben.



Aan de onderzijde van de houten draagbalken wil ik kleinere balken schroeven. Op deze balken plaats ik de verzaagde houten vloerplanken die momenteel bovenop de draagbalken liggen. Vervolgens een laag PIR isolatie, dan eventueel een ijzeren raster waar ik dan de vvw buizen aan bevestig. Hier bovenop stort ik circa 50mm cement die ik gelijk afrij met de houten draagbalken. Daar bovenop dan dunne afwerkplaaten en dan ofwel laminaat of tegels.

Note: de houten draagbalken ga ik extra ondersteunen door halverwege de overspanning betonblokken eronder te plaatsen.

Ik hoor graag of iemand al eens een dergelijke oplossing gemaakt heeft of alle valkuilen risico's verbeteringen die ik zelf over het hoofd zie.

Alvast bedankt!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Dat gaat niet. Het beton gaat scheuren ter plaatse van de balken, met grote kans op lekkage.

Of alle balken laten zakken en een zwaluwstaartvloer aanbrengen, of nog beter: Een renovatievloer aanbrengen. Daarmee kun je zelf de hoogte bepalen van het totale pakket, en de minimale benodigde diktes van dekvloer en isolatie aanhouden.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Gebruik hiervoor droogbouwvloerverwarming: daarmee kan je precies zoals je wilt, maar veel lichter in gewicht (maak geen gebruik van zandcement dekvloer)
 

Max_the_roos

  • #4
Walker,

Dit zou de mooiste oplossing zijn, maar helaas heb ik dat budget op dit moment niet..

Degooyer,

Dit is precies wat ik zoek! Zou je na de opbouw van dit systeem tussen de balken nog kunnen kiezen om de vloerplanken terug te leggen zodat alles fijn stevig en egaal is, of blokkeert dit te veel warmte?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Je kunt over deze droogbouw-constructie zeker de bestaande vloerplanken weer terugleggen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
@Degooyer: Heb je meer info over dit droogbouwvloerverwarmingsysteem? kan het via google niet vinden.

Je mag geen inkepingen in de balken maken om de slangen door te voeren.

Voordat je zo'n systeem gebruikt eerst controleren of de balken sterk genoeg zijn. Halverwege poeren zetten is een lapmiddel, de balken zelf moeten goed genoeg zijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Van de site van die fabrikant:
Code:
Het aanbrengen van vloerverwarming aangesloten op de CV-ketel, stadsverwarming of warmtepomp vormt, vooral bij oudere panden waar nog houten vloeren liggen, vaak een probleem. 
... biedt diverse systemen waarbij dit probleemloos, snel en schoon gerealiseerd kan worden. 
Door droogbouw systeemplaten tussen de balken en/of balkenplafonds te monteren kan vloerverwarming worden aangebracht zonder dat de oorspronkelijke hoogte wordt veranderd.
De houten vloer wordt eerst verwijderd.
 Daarna worden de EPS systeemplaten met aluminium warmtegeleiders tussen de balken gemonteerd op een frame. Daar over heen wordt de oorspronkelijke vloer weer aangebracht. 
De aluminium warmtegeleiders kunnen. afhankelijk van de nadien aan te brengen vloerbedekking (tegels, parket, laminaat etc.) eventueel nog voorzien worden van fermacell platen. 
Het voordeel van deze installatie is dat de oorspronkelijke architectuur intact blijft.
 

Renovatie24

  • #8
Hi Max de Roos, Ik sta voor eenzelfde uitdaging en denk aan een droogbouw op eenzelfde manier. Hoe heb je het uiteindelijk opgelost?
En aan IJkenhout; Als je een leiding door de balk zou moeten laten lopen met de afmetingen zoals Max in zijn overzicht heeft staan, is dat onoverkomelijk?
Dank voor jullie input
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Zoals gezegd mag je géén inkepingen in balken maken. Een (beperkt) gat in het midden van de balk kan meestal wel.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Niet voor niets liggen de roots van GL bij de CPN...
 

Renovatie24

  • #11
Dank IJkenhout!
Hi Walker, wat bedoel je hier met GL en CPN?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Groen links en Communistische Partij Nederland?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu