Vloerverwarming reageert niet op thermostaat

BMB

  • #1
Beste allemaal,

Onlangs hebben wij een huis gekocht dat aangesloten is op stadsverwarming en waarin door de vorige bewoner vloerverwarming is laten aanbrengen. Op een aantal plekken (slaapkamers, badkamer en 1 in de woonkamer) zijn ook nog radiatoren aanwezig.


Om de temperatuur te regelen gebruiken wij de thermostaat in de woonkamer, desondanks merkten wij dat de radiatoren snel warm werden maar de vloer niet. Al snel bleek dat de 'radiatorknop' van de vloerverwarmingsverdeler dichtgedraaid stond. Die is opengedraaid (naar zo'n 35C, thermostaat op 20C), de temperatuur in huis nam erg snel toe en bleek eigenlijk ook niet te reageren op het verlagen van de temperatuur op de thermostaat. Om de temperatuur in huis toch wat omlaag te krijgen heb ik de pompschakelaar maar weer uitgezet. Ik merk ook dat de stadsverwarming continu de verdeler van warmte blijft voorzien, ondanks verlagen van de aanvoertemperatuur op de verdeler (richting de minimale 20C) en het verlagen van de ingestelde temperatuur op de thermostaat (naar 15C). De pompschakelaar lijkt eigenlijk ook weinig uit te voeren en staat continu aan of uit (bij handmatig bedienen met schakelknop op de schakelaar) en reageert niet op temperatuur.

Ik zou graag willen dat de pompschakelaar reageert op het bedienen van de thermostaat en aan-/afschakelt bij het benaderen van de ingestelde temperatuur. Ik heb in de meterkast bij de afleverset gekeken naar het aantal geleverde liters warm water, bij het uitschakelen van de thermostaat en de vloerverwarming gaat die naar vrijwel 0 liter. Laat ik de thermostaat laag staan, maar draai ik de de knop op de vloerverwarmingsverdeler open schiet het debiet omhoog! Ik ben niet bekend met vloer-/stadsverwarming maar dit lijkt me niet de bedoeling.

Ik heb de aansluitingen bij de afleverset nagekeken en kan eigenlijk alleen de conclusie trekken dat de vloerverwarming niet juist is aangebracht: de klep die door de thermostaat wordt bediend bevindt zich achter de aftakking naar de vloerverwarming (in plaats van daarvoor, zie foto hieronser) waardoor de vloerverwarmingstemperatuur continu blijft toenemen ondanks dat de ingestelde kamertemperatuur allang is bereikt.

Trek ik de verkeerde conclusie (hopelijk) of moet hier toch het een en ander aan veranderen? Zit het probleem misschien in de pompschakelaar of is dit gewoon zoals het hoort en bedien ik iets verkeerd?

Excuus voor het lange verhaal - installateurs die ik heb benaderd zitten de komende weken allemaal propvol of zijn niet komen opdagen op gemaakte afspraken. Ik kan jullie hulp goed gebruiken.

Zie hieronder voor wat foto's ter verduidelijking.

De vloerverwarmingsverdeler in de trapkast:
20210428_102656.jpg

De pompschakelaar:
20210430_022425.jpg

De pomp:

20210430_022421.jpg

Situatie in de meterkast:

20210430_034347.jpg

Ter plaatse van de thermostaatklep/uitgaande warmwaterleiding:

20210430_034357.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De pompsxhakelaar meet de temperatuur van het aanvoer water en zet daarop de pomp aan.
Als u de klep voor de aftakking zet werkt het zoals het hoort.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #3
plaats eens een foto van de gehele vloer verdeler. En inderdaard als je thermostaat de klep sluit heb je nog mogelijke flow naar je verdeler als de thermostaat vragend is.
Is het wel een verdeler voor stadsverwarming? vandaar de vraag naar de foto.
 

BMB

  • #4
Dank voor jullie reacties, hieronder een foto van de verdeler. Ik heb de klep/knop rechts bovenin een heel klein tikje (ca 22C) gegeven en ondanks dat de bovenste leiding een tijdje lang bloedheet was is die nu aardig afgekoeld (maar nog steeds warm). De schakelaar houdt de pomp nog wel aan de gang, moet die op een gegeven ogenblik vanzelf uit slaan?

blijf het raar vinden dat de thermostaat in de woonkamer niet de verdeler aanstuurt, maar misschien is dat een bewuste ontwerpkeuze geweest?

20210430_175257.jpg
 

Freekcv

  • #5
Deze verdeler is niet geschikt voor stadsverwarming!!
De keerklep en de retour thermostaat kraan ontbreekt
 

BMB

  • #6
Mooie boel... Dat ding zit er al jaren in. Ik ga toch maar een vloerverwarmingsspecialist/installateur inschakelen. Hopelijk is het relatief eenvoudig op te lossen.

Dank voor jullie hulp!
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #7
Dit is alleen op te lossen door plaatsen van een compleet nieuwe verdeler die voldoet aan de eisen van de stadsverwarmingsmaatschappij.
Een thermostaat in de kamer schakelt ook niet een verdeler aan/uit: deze schakelt de toevoer van warm water vanuit de stadsverwarming aan/uit.
Een pompschakelaar speelt geen enkele rol bij de regeling van de installatie: deze zorgt er alleen voor dat de pomp niet altijd blijft aan staan: meer doe een pompschakelaar niet.
De thermostaatknop in de aanvoerleiding op de verdeler regelt de temperatuur van het water wat door je vloer circuleert. Die mag rustig naar ca 35 graden en C (en bij tegels o.i.d ca 40 graden C) 22 graden C is wel erg zuinig om te verwarmen: daarmee krijg je het echt niet warm.
Met die knop (rechts boven op de laatste foto) regel je dus niet de temperatuur in de te verwarmen ruimte: die wordt geregeld door een thermostaat in de kamer (als alles goed is aangelegd, maar daaraan twijfel ik, gezien het feit dat er al een compleet verkeerde verdeler is opgehangen, waardoor je al jaren te veel energie gebruikt)
 
Laatst bewerkt:

BMB

  • #8
Bedankt voor je toelichting. Om te kijken hoe eea werkt heb ik de woonkamerthermostaat helemaal laag gedraaid, alle radiatoren in huis dichtgedraaid en vervolgens de knop rechtsboven op de laatste foto naar 35C gedraaid.

Direct is op de meter van de afleverset afname van warm water af te lezen (~200l/u) en de 8 buisjes onder aan de verdeler warm worden. Het is nu ruim 2 uur verder en ik merk dat het echt te warm wordt in de woonkamer nu, ik heb die knop maar weer dichtgedraaid. Vreemd genoeg worden radiatoren op de eerste en tweede verdieping ook warm als ik ze opendraai met de woonkamerthermostaat laag ingesteld. De woonkamerthermostaat lijkt dus alleen aangesloten op 3 radiatoren in de woonkamer, keuken en hal en niet de vloerverwarming aan te sturen.

Is de aanname uit mijn eerste post dan ook niet de juiste? Dat de 'vertakking' tussen afleverset en radiatorknop richting verdeler en radiatoren 1e/2e verdieping daar de oorzaak van is?

Voor wat betreft de verdeler, dat is echt balen en ik zal me goed laten informeren voordat ik daarin ga investeren. Even Googlen blijkt dat zo'n set al gauw richting €1000 ex arbeid gaat. Onvoorstelbaar dat er zo'n keuze is gemaakt, ik zal ook eens contact opnemen met de vorige bewoner.
 
Laatst bewerkt:

BMB

  • #9
Update: net met de vorige bewoner gesproken. Afleverset is als onderdeel van de oplevering het huis in 2007 meegenomen, toen lag er ook al stadsverwarming. Om de temperatuur regelen is het de bedoeling dat de knop bovenop de afleverset een piepklein stukje wordt opengedraaid. Als het te koud wordt bijsturen met de woonkamerthermostaat die de radiatoren bedient.

Ik vind het nog steeds onlogisch allemaal en begin het ook vrij zonde te vinden dat de pomp hierdoor 24/7 blijft draaien a 60W. Jullie bericht dat de set ongeschikt is baart me ook zorgen maar wat daar nu de nadelen van zijn is me nog niet duidelijk.

Morgen maar eens de aannemer en evt. een installateur zoeken. Maar eerst even de hitte het huis uit zien te krijgen ;)
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #10
BMB schreef:
Morgen maar eens de aannemer en evt. een installateur zoeken. Maar eerst even de hitte het huis uit zien te krijgen ;)
En dan kan het zijn dat je weer een heel ander, tegenstrijdig verhaal hoort. Want veel installateurs branden zich niet aan stadsverwarming!
Succes!!
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #11
Nog even in aanvulling op je hele verhaal: ik vermoed dat er verwarring is ontstaan over de "thermostaten" en dat je helemaal geen installateur erbij hoeft te laten komen.
Deze thermostaatknop:
knop.jpg

Kan je rustig op ca 30-35 graden C zetten (tenzij over de vloerverwarming een houten vleor ligt: dan niet hoger dan 30 graden C)
Eenmaal op die temperatuur ingesteld moet je ervan af blijven: niet meer aan regelen om de temperatuur in je woning hoger of later te zetten!!!)
Met de kamerthermostaat regel je dan de temperatuur in je woning (heeft wel wat nadelen om het met 1 thermostaat te regelen, maar dat is nou eenmaal zou)
De woonkamerthermostaat kan ook defect zijn !!!

Wanneer je in dezelfde ruimte als de vloerverwarming ligt ook nog radiatoren hebt, stel deze dan via een thermostaatknop op de radiator in op een paar graden lager dan de gewenste temperatuur op je kamerthermostaat.
Doe je dat niet, dan zullen de radiatoren de ruimte snel opwarmen waardoor de toevoer van warm water vanuit de stadsverwarming weer dicht gaat.
Om een goede , onafhankelijke regeling te verkrijgen voor de radartoren boven kan je een etageregeling aanbrengen.
Wanneer je die toepast kan je de temperatuur boven en beneden onafhankelijk regelen. (laat je geen dure regeling aanpraten, want zoiets hoeft, m.b.t. het materiaal, niet duurder te zijn dan ca € 160,00 incl. BTW
Daarnaast blijft het feit dat er een verdeler is geïnstalleerd die niet voldoet aan de eisen van de stadsverwarmingsmaatschappij.
Daardoor bestaat de grote kans dat al jaren teveel energie wordt afgenomen om de woning te verwarmen.
Die fout komt nog steeds regelmatig voor, doordat de installateur niet op de hoogte blijkt te zijn van die eisen m.b.t. de verdeler.

Een tot slot: laat alles eens draaien zonder pompschakelaar. Als alles naar wens verloopt kan je de pompschakelaar (als die nog in orde is........) er tussen zetten: die heeft verder geen enkele invloed op de temperatuur in je woning, maar zorgt er alleen voor dat die pomp niet onnodig "aan" staat.

Succes!!
 
  • Like
Waarderingen: Jan

BMB

  • #12
Allereerst: ontzettend bedankt voor je hulp en advies, waardeer ik enorm!

Ik geloof wel dat ik je eerder wel goed heb begrepen: bij het uitschakelen (naar het minimale, 8C) van de kamerthermostaat (dat ding met een schermpje dus) en het draaien van de thermostaatknop bij de vloerverdeler naar 35C nam de temperatuur in huis erg snel toe. Volgens de vorige bewoner was dat altijd al zo, die knop hoeft maar een klein tikje te hebben (iets boven 20C dus, zie foto onder) en 'bijverwarmen' doe je met de kamerthermostaat, die de radiatoren in de woonkamer aanstuurt. De verdeler blijft dus continu warm water van de stadsverwarming opvragen, ook al is het warm genoeg. Hetzelfde geldt ook voor de radiatoren op de eerste en tweede verdiepingen. De radiatoren boven staan tot nu toe altijd dicht, maar voor de vloerverwarming klinkt dat bijzonder inefficiënt.

Vandaar ook mijn vermoeden dat de witte 'thermostaatklep' op de foto hieronder (met "Heimeier" erop) die wordt aangestuurd door de kamerthermostaat, op de verkeerde plek zit. Als ik ze omdraai zou ik inderdaad de thermostaat op de verdeler op 35C kunnen zetten en alles via de de kamerthermostaat moeten kunnen regelen, toch? Hoewel ik daar wel over begin te twijfelen aangezien de onderbreking in de witte mantel er op kan duiden dat dat eerder al eens zo is bedacht, maar (om wat voor reden dan ook) weer is veranderd.

Dat de kamerthermostaat werkt kan ik wel bevestigen: bij het opendraaien van de radiatoren in de woonkamer en het hoog zetten van de kamerthermostaat worden ze snel warm!

20210502_200035.jpg

Ik heb de thermostaatknop op de vloerverdeler nu op onderstaande stand maar ik vind de vloer eigenlijk niet warm genoeg. Draai ik hem iets hoger dan wordt het snel te warm.

20210502_193120.jpg
 

BMB

  • #13
Geïnspireerd door je PB: de huidige situatie is vrijwel zeker als onderstaand. Als ik het goed zie heb ik twee opties (uitgesloten van het feit dat de complete verdeler vervangen moet worden):

  1. De Heimeier-klep in de meterkast naar boven plaatsen zodat het volledige systeem daardoor wordt geregeld. Ik zou eigenlijk niet weten wat de nadelen daarvan zijn, behalve dat de radiatoren het boven niet meer doen zodra de gewenste woonkamertemperatuur is bereikt.
  2. De elektrische klep waar je naar verwijst vlak voor de verdeler plaatsen. Maar dat zou evt. de huidige woonkamerthermostaat overbodig maken?

Screenshot_3.jpg
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #14
Ik kom hierop nog wel even terug
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #15
wanneer je een klep in de aanvoer van de verdeler plaatst en deze bedient d.m.v. een thermostaat in de ruimte waar de vloerverwarming ligt, kan je de vloerverwarming regelen. (de huidige thermostaat moet je gewoon vergeten)


De huidige klep bij de stadsverwarmingsunit kan je laten zitten, maar constant OPEN zetten. Op die manier heb je dus altijd direct warm water op de radiatoren en kan je deze naar behoefte open/sluiten d.m.v. een thermostaatknop op de radiator.
Dit is een manier die wij al jaren met succes toepassen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu