Retourleiding radiator als vloerverwarming

Rdol

  • #1
Ik heb wel eens gehoord dat mensen de afvoerleiding van de badkamer radiator door de vloer laten slingeren met enikele grove lussen als een soort 2e-keus vloerverwarming.

Iemand die hier ervaring mee heeft..?
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
Dit wordt nog wel eens gedaan, helaas vaak ook op de verkeerde manier.

Het retour water van een badkamer radiator wil nog wel eens een hvrij hoge temperatuur hebben. Als je dit zomaar door je vloer heen slingert, kan het zijn dat je tegels omhoog gaan komen.

Beter is om een aftakking in de retour te maken, met een vloer thermostaat kraan. Op deze manier kan je de water temperatuur in de vloer enigszins regelen.
 

Pigion

  • #3
Even wat meer nuance:

Of de retourstroom met succes kan worden gebruikt, is afhankelijk van de temperatuur van het retourwater. Bij een goed opgezet en ingeregeld cv-systeem, zal de aanvoer naar de radiatoren ca. 60 a 65 C. zijn. In de badkamerradiator gaat de watertemperatuur met 15 a 20 C. omlaag en komt op ca. 40 a 50. Dat is een prima temperatuur om in de vloerverwarming te gaan. De badkamerradiator moet dus een in te regelen voetventiel hebben of een in te regelen radiatorafsluiter.
Dus even je systeem bekijken en in ieder geval de badkamerradiator inregelen op 15 graden temperatuur val. Als er 10 meter vloerverwarming aan wordt gekoppeld, neemt de leidingweerstand toe in dat systeempje en misschien is een voetventiel niet nodig........ Dus eerst even investeren in een goede electronische contactthermometer, kost de kop niet. Wees voorzichtig met de probe, het contactplaatje aan het uiteinde is kwetsbaar. Sneller maar minder nauwkeurig is een optische thermometer.
Pigion
 

Rdol

  • #4
OK dank.
 

Rdol

  • #5
Nog een aanvulling....:

Iemand toevallig ervaringen gehoord over het infrezen van die retourleiding in een wedi-vloerplaat (3cm dik)...?
 

Pigion

  • #6
Ik weet niet wat een WEDI-vloerplaat is. Infreezen is alleen mogelijk bij een relatief zachte vloer, dus zandcement dekvloer 1 : 4 of een gietvloer/
Freezen in beton en harde cement-afwerkvloeren is onmogelijk. Dat is voor wenig meters nog te doen met een diamant slijpschijf in een haakse slijper. Tween naadjes maken en uithakken. Bergen stof........., denk aan adembescherming en goede ventilatie. Ik heb bij dat karwei een oude raamventilator gemonteerd in een stuk 18 mm multiplex en dat geheel in een uitzetraam geplaatst. Dat helpt reusachtig en houdt het stof uit het huis.
Pigion
 

Tiho

  • #7
Wedi is van xps gemaakt, niet echt materiaal om in te fresen als je het mij vraagt.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Ook zul je de sterkte en het nut van die wedi platen verliezen, bij het infrezen van de leidingen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu