Vloerverwarming op zolder vs. douche-voorziening?

pnavarro

  • #1
Hi, goedendag, ik heb een vraag. Ons nog te bouwen huis wordt ook op zolder met vloerverwarming opgeleverd.
Nu willen we een deel van de zolder later mogelijk gebruiken voor een kleine douche-voorziening.
Hiervoor worden nu met de bouw al een extra watervoorziening & afvoer aangebracht. In eerste instantie zal dit deel, waar later eventueel de douche-voorziening komt, gebruikt worden als werkplek waarbij het fijn is als de vloer verwarmt is. Maar wat nu als hier dus later de douche moet komen? Want daar waar je feitelijk doucht moet geen vloerverwarming liggen. Is het verstandig om nu al de vloerverwarming, die vanuit de bouw wordt aangelegd, niet door te leggen op de beoogde douche-ruimte? Of is het eenvoudig de vloerverwarming later hier te verwijderen? Ben even zoekende naar de beste keuze. Aan de ene kant wil je niet nu onnodig vloerverwarming weglaten en aan de andere kant wil je later als je de douche-voorziening gaat maken tegen allerlei problemen aanlopen met het openmaken van de vloer ivm de vloerverwarming. Zelf ben ik namelijk niet bekend met vloerverwarming in douches en waar je hierbij rekening moet houden. Alvast hartelijk dank voor jullie tips en/of advies. Zeer gewaardeerd, groet Pascal
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
Als je de indeling van de badkamer nu al weet kun je de vvw er zo inleggen alsof het al een badkamer is en dan ook zorgen dat dit 1 groep is zodat deze later ook als 1 groep in 1 ruimte kan functioneren en ook eventueel afzonderlijk geregeld kan worden, laat de slangen ook allemaal hart op hart 10 leggen.
Dat je dan nu bepaalde stukken hebt waar geen vvw komt zoals bij een drain of putje e.d is op zich niet zo heel erg en zul je normaal gesproken ook niet echt merken.
 
  • Like
Waarderingen: pnavarro

pnavarro

  • #3
Hi Marc, dank voor je snelle reactie. Bedoel je met de vvw er al gelijk zo inleggen, om deze niet te laten doorlopen daar waar de douche komt? Op zich heb ik de indeling van de badkamer redelijk in beeld. Ik neem daarbij als uitgangspunt dat daar waar je daadwerkelijk staat om te douchen (zeg even een plek van 90x90cm, omdat de meeste standaard douchebakken deze afmeting hebben) geen vvw te hebben, maar daar waar je de douche uitstapt juist wel vvw; lekker warm aan je voeten. Daar de vvw vanuit de bouw wordt aangelegd wordt alles op 1 groep aangesloten; ik kan dan niet de vvw in de douche-ruimte niet apart bedienen, maar dat vind ik ook niet heel erg. Wat je met hart op hart 10 leggen bedoeld snap ik niet; leek op dit gebied ;-) Uit je laatste zin, geen vvw bij de drain of putje, maak ik op dat het geen probleem zou zijn als de vvw doorloopt tot onder de ruimte waar je daadwerkelijk staat te douchen? Of bedoel je dat niet. De daadwerkelijke douche-ruimte waar je onder de douche-kop staat zal niet groter zijn dan 90x90cm. Of het een douchebak wordt of dat ik hier tegels laat leggen weet ik nog niet, maar mijn gedachte is dat het niet de bedoeling is hier vvw onder de vloer te hebben zitten. Klopt mijn gedachte? Dank voor je hulp groet
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
De slangen met tussenruimte van 10 cm leggen, als u een douchebak neemt dan daar idd geen slangen leggen.
Als de badkamer geen aparte groep wordt houdt er dan rekening mee dat de rest van de ruimte net zo koud of warm word(vaak wordt in nieuwbouw voor een zolder uitgegaan van 18 graden als zijnde een slaapkamer temperatuur) dit is voor een badkamer niet erg warm.
U kunt er ook voor kiezen om dat deel geen vvw en andere leidingen te leggen en dan later als het omgebouwd wordt naar badkamer de dekvloer los breken en dan alsnog vvw aanleggen met nieuwe dekvloer. Denk er dan wel aan dat de slangen ed nog wel naar de verdeler zal moeten.
Houd ook vast rekening met ventilatie/wtw
 
  • Like
Waarderingen: pnavarro

pnavarro

  • #5
Hi Marc, dus jij zegt daar waar je doucht, of het nu een douche-bak is of vloertegels, geen vvw. En in de overige douche-ruimte, dus daar waar je staat om bijv. je tanden te poetsen of je haren te kammen, wel vvw, klopt?
Klopt, standaard zou de vvw met 18 graden worden opgeleverd; ik kon alleen kiezen voor een soort upgrade waarbij het tot ik meen 20 graden kon.
Dat is ook een optie, alleen krijgt dat niet mijn voorkeur, dit ivm het dan moeten aansluiten op de bestaande verdeler, maar dank voor de suggestie. Volgens mij heb je ook van die elektrische vvw; is dat eventueel een idee om achteraf apart aan te leggen en dus niet aan te sluiten op de bestaande vvw?
Dank.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu